Görmediği Satranç, Hayatına "Hamle" Kattı

Görmediği Satranç, Hayatına "Hamle" Kattı

- Hastanede çalışıp, üniversitede öğrenim gören görme engelli Emre Ev, tanıştığı satranç sayesinde güven ve farklı düşünme yetisi kazandı- Milli sporcu Emre Ev: "Satranç sayesinde sosyal yaşamın her alanındayım, engelim olduğunu unutuyorum" - "Ülkemi ulus


ANKARA (AA) - İBRAHİM ETHEM ÜNAL - Doğuştan görme engelli milli sporcu Emre Ev, aktivite amacıyla başladığı satranç sayesinde farklı düşünme yetisi edinerek sosyal hayatına da "hamle" kazandırdı.

Ankara'daki milli takım kampında çalışmalarını sürdüren milli sporcu Emre Ev, AA muhabirine, satranç sayesinde sosyal yaşamının canlanarak kendine güven geldiğini söyledi.

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenecek Balkan Şampiyonası'nın hazırlık kampına Türkiye 2'ncisi olarak katıldığını hatırlatan 25 yaşındaki Emre, organizasyonda derece elde etmek istediğini kaydetti.

Milli sporcu, "Beklentilerin farkındayım. Ülkemi uluslararası turnuvalarda en iyi şekilde temsil etmek istiyorum." dedi.

İlkokul 2. sınıfta başladığı satrancın kendisi için vazgeçilmez olduğunu belirten Emre, "Satranca, yatılı kaldığım görme engelliler okulunda başladım. Okulda sürekli satranç konuşuluyordu. İlk etapta kuralları tam bilmeden oynamaya çalıştım. İlk başladığımda eğlence için oynardım." diye konuştu.

Oyunun kurallarını öğrendikten sonra yerel turnuvalara katıldığını anlatan Emre Ev, şu ifadeleri kullandı:

"İlkokul 3. sınıfta kuralları tamamen öğrendim. Bir arkadaşımla sürekli satranç oynadım. Oyunum o dönemde çok gelişti. Katıldığım ilk iki yerel turnuvada çok kötü sonuçlar aldım. Enerjim düşmüştü. O zaman 'artık satranç oynamam.' dedim ama sonradan hırs yaptım. Sürekli çalışarak milli takıma kadar yükseldim."


- "Engelim olduğunu unutuyorum"


Milli sporcu Emre, İstanbul Baltalimanı Devlet Hastanesinde memur olarak çalışıp aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü'nde öğrenim gördüğünü belirtti.

"Satranç sayesinde sayısal zekamı geliştirdim." diyen Emre, şöyle devam etti:

"Özellikle matematik ve geometri derslerinde başarılı oldum. Üniversite sınavında derece yapıp Boğaziçi Üniversitesine yerleştim. Satranç zihinsel fonksiyonlarımı geliştiriyor. Farklı düşünmemi, kendimi ifade etmemi sağlıyor. Bana öz güven veriyor. Satranç sayesinde sosyal yaşamın her alanındayım, engelim olduğunu unutuyorum."


- Görme engelli satrancın farkları


Görememesine rağmen nasıl satranç oynadığının sürekli sorulduğunu vurgulayan Emre Ev, kurallarında genel satrançtan fark bulunmadığını anlattı.

Emre Ev, satranç takımlarının görme engellilere göre dizayn edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bizim oynadığımız satrançta engelimizden dolayı iki sporcunun önünde de satranç takımı bulunur. Bunun nedeni ise ellerimizle taşları tanıyabilmek, rahatlıkla hamlelerimizi yapabilmek. Satranç takımının da belli özellikleri var. Taşlarda kabartma ve çivi bulunuyor. Satranç tahtasında kabartmalar mevcut. Bu şekilde elimizle seçerek oynuyoruz."