İngiltere'den Baltık Ülkelerinin Güvenliğine Destek

İngiltere'den Baltık Ülkelerinin Güvenliğine Destek

İngiltere, Baltık ülkelerinin güvenliğine destek için bölgeye bu ay dört jet ile bir savaş gemisi göndereceğini duyurdu- İngiltere Savunma Bakanı Fallon:- "Savaş gemilerimizin devriye gezmesi ve askerlerimizin tatbikatlara katılmasının yanı sıra İngiliz u

LONDRA (AA) - İngiliz hükümeti, Baltık ülkelerinin güvenliğinin desteklenmesi çerçevesinde Estonya, Letonya ve Litvanya'ya jetler ve savaş gemisi göndereceğini duyurdu.

İngiltere Savunma Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Birleşik Krallık'ın doğu Avrupalı müttefiklerine yönelik bağlılığının bir parçası olarak Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne (RAF) ait Typhoon jetleri ile Kraliyet Donanması'na ait HMS Iron Duke gemisi bu ay bölgeye gönderilecek" ifadesi kullanıldı.

Estonya'daki Amari hava üssünde yerleşik olacak, RAF'a ait dört Typhoon jetinin NATO'nun "Baltık Hava Polisliği" misyonunda önderlik rolünü üstleneceği belirtilen açıklamada, İngiliz kuvvetlerin hızlı müdahale operasyonlarında yer alacağı bildirildi.

Açıklamada, İngiliz jetlerinin Litvanya, Letonya ve Estonya'nın hava sahasında Portekiz hava kuvvetleriyle operasyonlara katılacağı, bu yıl sonuna doğru bölgeye gönderilmesi planlanan Kraliyet Donanması'na ait HMS Iron Duke adlı savaş gemisinin de Baltık bölgesinde düzenlenecek "Baltops 16" adlı tatbikatta yer alacağı kaydedildi.

Açıklamada, konuya ilişkin ifadelerine yer verilen İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, "Savaş gemilerimizin devriye gezmesi ve askerlerimizin tatbikatlara katılmasının yanı sıra İngiliz uçaklarının Baltık ülkelerinin göklerini koruması, doğu Avrupalı ortaklarımızın güvenliğini ne kadar ciddiye aldığımızı gösteriyor." dedi.

Fallon, geçen şubatta NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, "NATO'ya desteğimizi artırarak düşmanlarımıza, herhangi bir tehdide karşılık vermeye hazır olduğumuz ve müttefiklerimizi savunduğumuz yönünde kuvvetli bir mesaj göndermiş oluyoruz. 2016 yılında özellikle Baltık bölgesine odaklanılacak." demişti.

İngiliz hükümeti geçen yıl da Rusya'nın Baltık ülkelerine olası bir provokasyon ve saldırısına karşı, Polonya gibi müttefiklerine destek için asker göndereceğini duyurmuştu. Hükümetten yapılan açıklamada, Polonya ile güvenlik alanındaki bağları kuvvetlendirme ve bu ülkedeki NATO tatbikatına destek amacıyla bin civarında İngiliz askerinin Polonya'ya gönderileceği kaydedilmişti.