İsrail'de Purim Bayramı

İsrail'de Purim Bayramı

İsrail ordusu, Purim Bayramı nedeniyle cumartesi akşamına kadar Batı Şeria'dan İsrail'e tüm girişlerin kapatılacağını bildirdi- Kudüs'teki İslami Vakıflar İdaresi Basın Sorumlusu Dibs: - "İsrail polisi bugün ikindiden sonra Doğu Kudüs ve Filistin'den olup

KUDÜS (AA) - Kudüs'teki İslami Vakıflar İdaresi Basın Sorumlusu Firas ed-Dibs, İsrail polisinin, yarın başlayacak Purim Bayramı öncesinde Mescid-i Aksa'ya girişlere yaş sınırlaması getirdiğini söyledi.

Kudüs'teki İslami Vakıflar İdaresi Basın Sorumlusu Firas ed-Dibs, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail polisinin geçen yılın ekim ayından bu yana ilk defa Aksa'ya girişlerde yaş sınırlaması uyguladığını kaydetti.

"İsrail polisi bugün ikindiden sonra Doğu Kudüs ve Filistin'den olup 50 yaşın altında olanların Aksa'ya girmesine izin vermedi" diyen Dibs, bu sınırlamayla eş zamanlı olarak Yahudilerin Aksa'ya zorla girmesi yönünde çağrılar yapıldığına işaret etti.

İsrail polisinden konuyla ilgili resmi açıklama yapılmadı.

Öte yandan İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Purim Bayramı nedeniyle yarın akşamdan başlayarak cumartesi akşamına kadar Batı Şeria'dan İsrail'e tüm girişlerin kapatılacağı kaydedildi.

Açıklamada, yasak süresince sadece insani durumlar için ve ordunun onayı alındıktan sonra geçiş izni verileceği bildirildi.

İsrail Radyosu'nun haberinde de İsrail ile Gazze arasındaki Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı'nın da bayram dolayısıyla yarından itibaren cumaya kadar kapatılacağı duyuruldu.

Batı Şeria'dan İsrail'e geçişlerin yasaklanması nedeniyle binlerce Filistinli işçi işlerine gidemeyecek.

-Yahudilikte Purim Bayramı

İbranice'de "zar ve kura çekmek" anlamına gelen, Tevrat’ta da geçtiğine inanılan "Purim", antik Pers İmparatorluğu'nda yaşayan Yahudilerin, dönemin veziri Haman'ın öldürme planından kurtuluşunun anısına kutlanılan bir bayram.

Konuyla ilgili anlatılan hikayelere göre, Yahudilerin derin inançları ve halklarıyla bütünleşmeleri sonucu vezir Haman başarısızlığa uğrar ve Yahudi milleti kurtulur. Purim Bayramı günlerinde, "hayatın akışı içinde doğal görünen olayların hepsinin aslında, Tanrı’nın Yahudilere gösterdiği mucizeler olduğunun bilinci ve Yahudilerin Tevrat’a sahip çıkmaları" yaşatılır.

Purim, çoğu zaman mart ayına denk gelen Yahudi takvimindeki Adar ayının 14'üncü gününde, Pesah Bayramı'ndan bir ay önce kutlanır. Dindar Yahudiler, Purim'den önceki günü oruçlu geçirir. Karnaval havasında geçen, temsil ve parodilerin sergilendiği kutlamalarda, diğer İbrani bayramlarında görülen kısıtlamalara rastlanmazken, bazı Yahudi kaynakları bayram süresince iş yapmamayı önerir.