İstihbarat ve güvenlik uzmanları: ''Olay çok açık bir..''

İstihbarat ve güvenlik uzmanları: ''Olay çok açık bir..''

Eski MİT’çi Cevat Öneş: "İstihbarat zafiyetinin olduğu çok açık ve tartışmasız"

Eski MİT müsteşar yardımcısı Cevat Öneş, 95 kişinin hayatını kaybettiği ‘Ankara katliamı’nda ‘istihbarat zafiyetinin çok açık ve tartışmasız’ olduğunu söyledi.

Öneş, Zaman gazetesine şöyle konuştu: “İstihbarat zafiyetinin olduğu çok açık ve tartışmasız. Diyarbakır ve Suruç’taki patlamayla benzerliği olan bir hadise olması da dikkat çekici. Mesele bir güvenlik zafiyetinin ötesinde sistem, demokrasi, hukuk devleti ve toplumsal uzlaşı sağlama sorunu.”

Öneş, Cumhuriyet gazetesine de şunları söyledi: “Miting alanındaki kontrol mekanizmasının eksik olması görünür bir zaafiyet. Ben, bunu ortaya çıkaran siyasi şartları sorguluyorum. Saldırı bölgesel gelişmeler çerçevesinde Türkiye ile savaş halinde olan bir yapıyla bağlantıl. Doğrudan Suriye rejimi diyemem. Ama bununla bağlantılı olsun olmasın Ortadoğu’daki radikal selefi bir hareketle ilişkili olabilir.”

Hallaç pamuğuna dönen istihbaratın sonucu

Yine Zaman gazetesine konuşan istihbarat ve güvenlik uzmanları da saldırıda istihbarat ve güvenlik zafiyetinin olduğunda birleşti.

Dr. Salih Akyürek: Saldırıda, istihbari bir güvenlik problemi olduğu kesin. Bu kadar hallaç pamuğuna dönen istihbaratın sonucu bu.

Eski Diyarbakır İl Emniyet müdür yardımcısı İlyas Burunak: Bir müracaat yapıldığında bir gün önceden miting alanı temizlenir. Bariyerleri koyarsınız, ekipler yerleştirirsiniz. Ankara Emniyet Müdürlüğü ve MİT sınıfta kalmıştır. Eskiden emniyet müdürleri ile vali açığa alınırdı. Ama şimdi mükafatlandırılıyor. Bu bombaları konmadan önce bulmak zorundasınız.

Emekli askerî hakim Ümit Kardaş: Güvenlik zafiyeti olduğu açık. Zafiyetin kimler, hangi kurum tarafından yaratıldığı araştırılamıyor. Bu kadar büyük bir olayın sorumlusu hükümet ve başbakandır. MİT Müsteşarı’nı sorgulamak lazım. Emniyet istihbaratını sorgulamak lazım.