Kaçak dershanelere dikkat ! Ücretler şaşırtıyor

Kaçak dershanelere dikkat ! Ücretler şaşırtıyor
Güncelleme:

Dershanelere engel gelince sayısı azaldı, "merdivenaltı eğitim" patladı..

 

Mühendis, tıp mezunu hatta işletmeci özel ders vermeye soyundu. Dershane fiyatları 3000 TL civarında değişirken merdivenaltı kurslarda fiyatlar 6000 TL'den başlıyor.

Meydan Gazetesi'nden Burak Kılıç'ın haberine göre, Dershaneleri kapatmayı ya da zorla dönüştürmeyi hedefleyen kanun en çok velinin cebini vurdu. Dershane sayısı azalıp, kurs ihtiyacı da karşılanmayınca merdivenaltı kurslar birden patladı. Merdivenaltı kursların fiyatları özel okul fiyatlarıyla yarışıyor. Veliler zor durumda.

MÜHENDİS, TIPÇI VE İŞLETMECİ ÖĞRETMEN OLDU

Lise ve üniversiteye hazırlık kursu ihtiyacı için çözüm bulamayan veliler devlet okullarındaki kursa da güvenmeyince merdivenaltı özel kursların sayısında patlama yaşandı. Ortaya çıkan büyük kurs talebi, farklı mesleklerdeki birçok kişiyi öğretmen yaptı! İstanbul Beylikdüzü'nde bir rezidansta daire kiralayan 5 arkadaş merdivenaltı butik dershanede talebe yetişmekte zorlanıyor. Ders veren öğretmenlerin hiçbirisi öğretmenlik mezunu değil. Kursun kurucusu biyomedikal mühendisi. Diğer öğretmenler; makine mühendisi, elektrik-elektronik mühendisi, tıp fakültesi son sınıf öğrencisi ve işletme mezunu isimler.

6000 TL'DEN BAŞLIYOR

Merdivenaltı rezidans kursun fiyatları da el yakıyor. Bire bir özel dersler derse göre 80-90-100 TL fiyatlara verilirken, merdivenaltı sınıfta eğitim görmek isteyen bir öğrenci 6000 TL'yi gözden çıkarmak zorunda. Özel kurs fiyatı halen kayıtları süren dershanelerde ise 3000 TL civarında. Fahiş fiyatlar karşısında veliler ise çaresiz durumda.

DEVLETİN ZARARI BÜYÜK

Kapanan dershanelerin artması, devleti bu kurumlardan alınan vergilerden de etti. Dershaneler 2013'te; 231 milyon 926 bin 441 lira katma değer vergisi, 17 milyon 618 bin 237 lira kurumlar vergisi, 1 milyon 897 bin 37 lira gelir vergisi, 133 milyon 649 bin 196 lira gelir stopajı ödedi. 1 Ocak 2014 itibariyle 47 milyon 890 bin 327 lira katma değer vergisi, 16 milyon 743 bin 754 lira kurumlar vergisi, 3 milyon 523 bin 393 lira gelir vergisi, 112 milyon 480 bin 426 lira gelir stopajı olarak açıklandı.

DERSHANELERE MEB PRANGASI

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının gecikmesi sebebiyle birçok dershane kapandı ve özel okula dönüştü. 4000 dershaneden geriye 1000 tane kaldı. AYM kararını tanımayan Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yeni yönetmelikte dershanelere yer vermemesi de hazırlık kursu sektörüne ikinci darbe oldu. Dershaneler “AYM kararıyla yola devam ediyoruz” dese de birçok veli çocuğunu dershaneye gönderip göndermeme konusunda kararsız kaldı. Dershane kayıtları önceki yıllara göre yarı yarıya düştü.

TEMEL LİSELER DE YETERSİZ

Dershanelerin yerine temel liseleri koymak isteyen MEB son yönetmelikte temel liselere üniversiteye ve liseye hazırlık kursu açma hakkı tanıdı. Ancak yönetmelikte bu kursun sadece hafta sonu yapılabileceği sınırı konulunca bu kurumlara gidebilecek öğrenci sayısı daha da düştü. Çocuğuna üniversiteye hazırlık kursu aldırmak isteyen veliler zor durumda kaldı.

text-ad
İşte Türkiye'nin belki de en garip mesleği: 70 yaşındaki vatandaş ''bozuk paracılığı'' meslek edindi İşte Türkiye'nin belki de en garip mesleği: 70 yaşındaki vatandaş ''bozuk paracılığı'' meslek edindi Yiğit Bulut kansere yakalandı Yiğit Bulut kansere yakalandı Kulislere bomba gibi düşen iddia: ''Erdoğan veda konuşması yaptı'' Kulislere bomba gibi düşen iddia: ''Erdoğan veda konuşması yaptı'' Partilerin ''parti üye sayıları''nda büyük değişim; AK Parti düşüşte, CHP yükselişte Partilerin ''parti üye sayıları''nda büyük değişim; AK Parti düşüşte, CHP yükselişte Şeyma Subaşı Bodrum'da aşka geldi: Dudak dudağa aşk pozu olay oldu Şeyma Subaşı Bodrum'da aşka geldi: Dudak dudağa aşk pozu olay oldu Fatih Altaylı Silivri'den duyurdu: ''4 belediyeye daha operasyon hazırlığı var'' Fatih Altaylı Silivri'den duyurdu: ''4 belediyeye daha operasyon hazırlığı var'' Kim Milyoner Olmak İster yarışmacısı hem itirafı hem de kararıylaherkesi şaşırttı Kim Milyoner Olmak İster yarışmacısı hem itirafı hem de kararıylaherkesi şaşırttı Makas attığını iddia ettiği kadın şoföre kabusu yaşattı! Makas attığını iddia ettiği kadın şoföre kabusu yaşattı! Durmak yok, zamlara devam! Akaryakıt fiyatlarına yine, yeniden dev gibi bir zam geliyor! Durmak yok, zamlara devam! Akaryakıt fiyatlarına yine, yeniden dev gibi bir zam geliyor! Avrupa'da, ABD'de tüm dünyada yasak, Türkiye'de çatır çatır satıyorlar! Avrupa'da, ABD'de tüm dünyada yasak, Türkiye'de çatır çatır satıyorlar!
Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde şehit düşen Mehmetçik sayısı 12'ye yükseldi! Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde şehit düşen Mehmetçik sayısı 12'ye yükseldi! Aşiret düğününde gelin ve damada takı değil adeta bir servet takıldı! Aşiret düğününde gelin ve damada takı değil adeta bir servet takıldı! Süper Lig'in eski gol kralı takımsız kaldı! Süper Lig'in eski gol kralı takımsız kaldı! Türkiye'nin en büyük şirketleri belli oldu Türkiye'nin en büyük şirketleri belli oldu Türkiye'nin tescilli güzeli tatil pozlarıyla ortalığı karıştırdı Türkiye'nin tescilli güzeli tatil pozlarıyla ortalığı karıştırdı Galatasaray'ın yıldızı, Türk sosyal medya fenomenini ''stalk''larken acemiliği yüzünden ifşa oldu Galatasaray'ın yıldızı, Türk sosyal medya fenomenini ''stalk''larken acemiliği yüzünden ifşa oldu Bankaların ATM'lerinde yeni dönem başladı: Limitler değiştirildi! Bankaların ATM'lerinde yeni dönem başladı: Limitler değiştirildi! Kız kardeşini defalarca bıçaklayıp başını kesmeye çalıştı! Kız kardeşini defalarca bıçaklayıp başını kesmeye çalıştı! Survivor adasının yasak aşk iddialarının başrolleri fena yakalandı Survivor adasının yasak aşk iddialarının başrolleri fena yakalandı İstanbul'da parkta güpegündüz cinsel ilişki rezaleti İstanbul'da parkta güpegündüz cinsel ilişki rezaleti