Kırgızistan Başbakanı Sariyev istifa etti

Kırgızistan Başbakanı Sariyev istifa etti

Kırgızistan Başbakanı Temir Sariyev yolsuzluk iddiaları üzerine istifa etti.

Kırgızistan'da yol yapım ihalesinde usulsüzlük iddialarında adı geçen Başbakan Temir Sariyev istifa etti.

Başbakan Temir Sariyev, Başbakanlıkta yapılan kabine toplantısında yaptığı açıklamada, istifa mektubunu Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’e gönderdiğini açıkladı. Kendisi ve hükümet etrafında başlatılan yalan ve entrika kampanyasına herkesin tanık olduğunu dile getiren Sariyev, "Ülkede 'siyasi iklim' büyük ölçüde değişti. Bu durumda hükümetin çalışmaları sarsıldı." dedi.

Yol yapım ihalesindeki usulsüzlük iddialarıyla ilgili konuşan Sariyev, "Ben ihale sürecine herhangi bir şekilde müdahale etmedim. Bunun altını çiziyorum. Ben bu olayın araştırılmasını istiyorum. Ancak bazı siyasi güçlerin bundan yana olmadığını görüyoruz." ifadesini kullandı. Sariyev, hakkındaki iddiaların kabineyi zor durumda bıraktığını, neredeyse felç ettiğini ve bunun için bugün istifa ettiğini söyledi.

Başbakan Sariyev'in 14 Kasım 2015'te temelini attığı ülkenin kuzeyinde Balıkçı-Korumdu karayolunun ihalesini bir Çin şirketi kazanmıştı. Meclis'teki iktidar yanlısı ve hükümetin koalisyon ortağı Kırgızistan Partisi Lideri Kanat İsayev, ihalede usulsüzlük olduğunu ileri sürmüş ve başkanlığında meclis araştırma komisyonu kurulmuştu. İsayev, ihaleden sonra parti üyesine ait şirketin ihaleye giremediğini belirtmişti.

İhalenin mevzuata uygun yapılıp yapılmadığının belirlenmesi amacıyla Sariyev'in imzasıyla kurulan kurumlar arası araştırma komisyonun meclise sunduğu raporda, ihalede usulsüzlük yapıldığının belirlendiği ifade edilmiş, bunun sorumlusu olarak Ulaştırma ve İletişim Bakanı Argınbek Malabayev gösterilmişti.

Bu arada, Sariyev ve Malabayev'in arasında karşılıklı suçlamalar üzerine Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in, Milli Devlet Güvenlik Komitesi (GKNB) Yolsuzlukla Mücadele Birimine, yol ihalesiyle ilgili raporda adı geçen Malabayev'in sorumluluğunun incelenmesi talimatını verdiği bildirilmişti.

Öte yandan, bugüne kadar yol yapımında 15 milyon dolarlık yatırım gerçekleştiren Çin şirketinin, soruşturma nedeniyle çalışmaları durdurulmuştu.

Atambayev'in, Sariyev’in istifasını kabul etmesi halinde, Sosyal Demokrat Partisi, Kırgızistan, Kalkınma ve İlerleme Partisi ve Sosyalist Ata Meken Partisi'nden oluşan koalisyon hükümeti düşecek.

Kırgızistan'da 7 Nisan 2010 tarihindeki halk devriminin ardından kurulan geçici hükümette Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olarak görev yapan Temir Sariyev'in lideri olduğu Akdoğan (Akşumkar) Partisi, Haziran 2010'daki genel seçimde barajı aşamamıştı.

Meclis dışında kalan tecrübeli siyaset adamı Sariyev, Cumhurbaşkanı Atambayev tarafından 24 Aralık 2011'de kurulan koalisyon hükümetinde meclis dışından Ekonomi Bakanlığı görevine getirilmişti.

Ülkede 4 Nisan 2014'te göreve başlayan koalisyon hükümetinin Başbakanı Coomart Otorbayev, yoğun eleştiriler üzerine 23 Nisan'da istifa etmiş, 5 yıl içinde kurulan 4'üncü koalisyon hükümetinin başına Temir Sariyev getirilmişti.

Sariyev, 4 Ekim'deki genel seçimlerin ardından 5 Kasım 2015’te kurulan dörtlü koalisyon hükümetinin başına yeniden seçilmişti.

6-192.jpg