KPSS LYS YGS ve TEOG sınavlarında büyük şok !

KPSS LYS YGS ve TEOG sınavlarında büyük şok !
Güncelleme:

2015 yılında yapılan sınavlarda onlarca soru ya hatalı çıktı ya da hata şüphesiyle davalık oldu

Sınavlar gençlerin gelecek kariyerlerindeki belki de en etkili dönüm noktaları. Senelerce çalışılarak bir gelecek adına yapılan hazırlıklar, birkaç saatlik sınavlarda meyvesini vermek zorunda. Bu başlı başına bir eleştiri konusu olsa da, son yıllarda öğrenciler daha farklı sıkıntılarla da boğuşmak zorunda kalıyor. Bundan 3-5 yıl öncesine kadar ya sorunsuz ya da birkaç hata ile atlatılan sınavlar, şimdi neredeyse hatalar zincirinin adresi oldu. 2015’te yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG), Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve KPSS’de 30’a yakın sorunun ya hatası tescilli ya da söz konusu sorular davalık.

Bugün gazetesinden Hüseyin Keleş'in haberine göre eğitimciler, yapılan hataların bilinçli olduğuna dikkat çekiyor. Aktif Eğitim Sen Genel Başkanı Osman Bahçe, liyakati olan insanların tasfiye edildiğini söylerken, GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı, amacın sınavları kaldırmak olduğunu iddia ediyor. 

"BU DURUMDAN ÇOK KAYGILIYIZ"
Eyüp Kılcı (GÜVENDER Başkan Yardımcısı)

Son dönemde yapılan sınavda yanlış çıkması tesadüf değil. Bilinçli olarak her kurumun kendi sınavını yapması hazırlıkları vardı. Hükümet çevrelerince dillendiriliyordu. Kurumların yapacağı hem yazılı hem mülakat sınavlarının olacağı yaklaşımı var. ÖSYM’nin yaptığı sınavlardaki hataların bu yeni düzenlemeye hizmet ettiği kaygısını taşıyoruz. Kaygı büyük. Çünkü Adalet Bakanlığı ve valiliklerin kendi yaptığı sınavlarla personel alındı. Yani, KPSS’ye girmeden adam alma gibi bir durum söz konusu oldu.

"KPSS VE LYS’YE GÖLGE DÜŞÜRÜLMEK İSTENİYOR"
Osman Bahçe (Aktif Eğitim Sen Genel Başkanı)

Sınavlar teknik bir mesele. Eğitim yönetiminin bunda apayrı bir yeri var. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde konusunun uzmanı pek çok insanın lüzumsuz sebeplerle tasfiye edilmesine şahit olduk. Liyakati olan insanlar tasfiye edildi, birilerinin yakını ya da sendikadan olma gibi sübjektif sebeplerle atamalar yapıldı. Bu ortamdasınavlardan farklı bir sonuç beklenmesi sürpriz olurdu. Ama özellikle liyakatsiz insanlar atanarak vatandaşın güvendiği KPSS ve LYS gibi ulusal sınavların başarısına gölge düşürülmek isteniyor. Şu anda yaşananlar içerisinde o kadar açık hatalar yapılıyor olması, bunun bilinçli yapıldığı izlenimini oluşturuyor. Hatalı sorular artarsa insanların ÖSYM’ye olan inancı sarsılmış olacak. Sınavların kaldırılması için bahane yani. Kadrolaşmayı daha sorunsuz yapmak istiyorlar belki de.

Şöyle bir problem yaşanıyor. Siyasi iktidar son dönemde her yerde yaptığı şeyi yapamaya çalışıyor. Gerçekten konu hakkında deneyimi olan her dünya görüşünden insandan yararlanılırken, son dönemde alan daraltılıyor. Kendileriyle uyumlu çalışacak kadrolar kurmaya çalışıyorlar. Deneyimli insanlar ise birer birer görevden alınıyor. Mesela ‘Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nde sınavhizmetleriyle ilgili alanda deneyimli insanlar vardı.

Şimdi sadece söylediklerine karşı çıkmayanları tutmaya çalışıyorlar. Hataları söyleyecek insanlar kızağa alınıyor. Bu tabii orada yapılan faaliyetlerin hepsine tesir ediliyor. Soru hazırlayan kadrolar vardı, deneyimli öğretmenler vardı. Soruları ölçecek insan sayısı azalıyor. Aynı şey üniversite sınavları için de geçerli. Bir taraftan köklü değişiklikler yapılırken, diğer taraftan soru hazırlama mutfaklarıyla oynanıyor.