Maden işçilerinden açlık grevi

Maden işçilerinden açlık grevi
Güncelleme:

Amasya'nın Merzifon ve Suluova ilçelerinde faaliyet gösteren Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesinde çalışan işçiler, kuruluşun kapatılması ve işsiz kaldıkları iddiasıyla maden ocağında açlık grevine başladı.

İşletme önünde toplanan ve eylem yapan 253 işçiden, 50'si yazdıkları dilekçeleri yetkililere bırakarak ocağa indi, açlık grevine başladı ve eylemlerine sorunları çözülünceye kadar yer altında devam edeceklerini belirtti.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Merzifon Yeni Çeltek Şube Başkanı Cemil Güven, Yeni Anadolu Madencilik ve Teknolojileri A.Ş'nin Soma Holding’e bağlı Gürmin Enerji A.Ş. ile sözleşmesini iptal ettiğini ve burada çalışan bütün işçilerin işsiz kaldığını söyledi.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Merzifon Çeltek Şube Başkanı Güven, “Bu işletme 2013 yılında Soma Holdinge rödavans karşılığında verildi. Daha sonra ilk geldiğinde kötü niyetini belli ederek 13 arkadaşımızı çıkardı. Daha sonra ki dönemlerde Soma yangınıyla beraber biz burada helal ekmek yiyemez olduk. Her seferinde eylem yaptık maaş aldık, her yetkiliye şunu dedik. Biz eylem yapıp maaş almaktan öte bu işin çözülmesini istiyoruz. Bizim bu Soma’nın zulmünden kurtulmamız gerekiyor. Bize yapacağını iyilik, bir maaş ödemek, iki maaş ödemek veya bizim eylemimize son verdirmek değil, bu işi çözün bizde rahat edelim sizde rahat edin. Geldiğimiz son durum şu 5 Ağustos 2019 tarihinde Yeni Anadolu yani ismini değiştiren Yeni Çeltek, Soma Holdinge Gürmin A.Ş.’ye ihtar verdi dedi ki bir ay sonra işletmenin rödavans ihalesini iptal ediyorum çünkü sen hiçbir yükümlülüklerini yerine getirmedin. Bugün itibariyle Soma Holding Gürmin A.Ş.’nin sözleşmesi iptal oluyor burada. Sözleşme iptal olduğu için buradaki 253 kişi de işsiz kalıyor. Bizim bu zamana kadar 1 aydır uğraşıyoruz. Her noktaya en az 10 kere gittik. Hiçbir yerden net olarak siz şurada çalışacaksınız, işiniz şu, sosyal haklarınız şu denmedi. Bizim geriye dönük tazminatlarımız kimse tarafından net olarak belirtilmedi. Hep yuvarlak bir çember içerisinde anlatıldı. Bugün itibariyle gerçek şu bugün itibariyle buradaki 253 kişi işsiz. Okullar açıldı sabah bütün herkes çocuklarının elinden tuttu okula gitti. Oysa biz buraya eyleme geldik. Bizim ailemizin çocuklarımızın bildiği bir gerçek var, yarın bu insanlar işsiz. 22 Ağustos 2019 tarihinde Amasya mitinginde Sayın Cumhurbaşkanımız şöyle dedi. Yeni Çeltek Linyit İşletmesi bölgenin en önemli işletmelerinden birisidir. Burayı yeni bir yapıyla ve hiç işçinin hiçbir hak kaybı olmadan yeni bir yapıya kavuşturacağız dedi. Ama bugün geldiğimizde 253 kişi işsiz. Bu çözüm bulunmadığı taktirde eylem nereye kadar giderse bu arkadaşlar adına söylüyorum asla dönmeyeceğiz. Çünkü bizim de geçindirdiğimiz çocuklarımız, ailelerimiz var.” dedi.

Maden işçisi Güneş Tiryaki, “Biz işletmemize geldiğimizde bize denildi ki siz işsizsiniz. Biz üreten insanlar olarak ekmek paramızı kazandığımız yerde mücadelemizi yine vermeye devam edeceğiz. Bu iş sonuçlanana kadar siyasi yetkililer taşın altına ellerini koyup da bu işin bizim tarafımızda halledilmediği müddetçe biz yer altını terk etmeyeceğiz. Yer altı bizim namusumuzdur, yer altı bizim ekmeğimizdir, çocuklarımızın geleceğidir, kimse bizim çocuklarımızın geleceğini kendi emelleri uğruna ateşe atamaz. Biz buna izin vermiyoruz. Arkadaşlarımızla beraber yapacağımız mücadelede hep beraber olup, iş sonuçlanana kadar yer altında bütün eylemlerimizi yapmaya devam edeceğiz.”
12 Yıldır Yeni Çeltekte çalışan Rıdvan Yavuz, “Yer altındaki arkadaşlar çıkana kadar, açlık grevi sona erdirilene kadar, bizim için olumlu bir şeklide sona erdirilene kadar bizde burada arkadaşlarımızın yanında sonuna kadar direnmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

253 maden işçisi eyleme istediklerini alana kadar devam edeceklerini belirterek, 50 kişilik maden işçisi yer altında açlık grevine başladı. Bu sayı günlük artarak devam edecek.