''Pentagon, HIV virüsü taşıyan hayvan popülasyonları oluşturmaya çalışıyor''

''Pentagon, HIV virüsü taşıyan hayvan popülasyonları oluşturmaya çalışıyor''
Güncelleme:

Rusya Silahlı Kuvvetleri Radyolojik, Kimyasal ve Biyolojik Koruma Birliği Şefi İgor Kirillov, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) HIV virüsü ve hepatit B taşıyan küçük hayvan popülasyonları oluşturmaya çalıştığını iddia etti.

Basın toplantısı düzenleyen Kirillov, "Pentagon Ebola, hepatit B, AIDS ve şiddetli akut solunum sendromu gibi patojenleri doğal koşullarda yayılmayan taşıyıcı popülasyonları elde etmek için girişimlerine devam ediyor" dedi.

Halihazırda hepatit B virüslü sivrisinek kültürleri elde edildiğini belirten Kirillov, Amerikan askeri uzmanların arbovirüslerin etkisini arttırmak için mikrofilarya gibi parazitik enfeksiyon patojenlerini aktif olarak kullandığının altını çizdi.

Taşıyıcılarla ilgili çalışmaların ABD'de Pentagon'un ilgili kurumlarında ve altı yurt dışı şubesinde yürütüldüğünü kaydeden Kirillov, "Bu, 89 tür sivrisineğin ve 12 tür kenenin laboratuvar koşullarında arbovirüslerle desteklenmesini ve enfekte edilmesini mümkün kılıyor. Bunun yanında, taşınabilir enfeksiyonların yayılmasını tahmin etmek için yazılımlar geliştiriliyor" ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün resmi bilgilerine göre, 2013 yılında Afrika'da meydana gelen son büyük sarı humma salgınının sivrisinek sayısındaki keskin artışa bağlandığını ve 170 bin ağır hastadan 60 bininin hayatını kaybettiğini anımsatan Kirillov, "Bu bağlamda, ABD'li kurumların bulaşıcı enfeksiyonların taşıyıcılarına olan ilgisi tesadüfi değildir. Yalnızca açık kaynaklarda, ABD Savunma Bakanlığı'nın araştırma kuruluşları tarafından başlıca sivrisinek ve kene türleri, Rift Vadisi humması, Batı Nil humması, dang humması, Zika virüsü gibi epidemik enfeksiyonların taşıyıcıları ile ilgili 100'den fazla çalışma yayınlandı" diye konuştu.

Kirillov, hakkında çalışma yapılan birçok hastalığın ABD topraklarında görülmediğine ve Kuzey Amerika kıtası için tehdit oluşturmadığına da dikkat çekti.

Etiketler HIV virüs Pentagon