AK Parti hazırlıklara başladı !

AK Parti hazırlıklara başladı !

AK Parti HDP'li seçim hükümeti için hazırlıklara başladı.

AK Parti, HDP’li Geçici Seçim Hükümeti’nin işleyişi ve yapısı konusunda hazırlık yapmaya başladı. Bu hükümetin önünde iki önemli sınav bulunuyor. Süresi 2 Ekim’de dolacak Irak ve Suriye’ye Asker Gönderme Tezkeresi’nde, HDP’li bakanların tutumu tartışılıyor. HDP’ye verilecek bakanlıkların da Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısına katılan makamlar olmayacağı belirtiliyor.

MHP’nin ve CHP’nin katılmayacağını açıkladığı Geçici Seçim Hükümeti, bu hükümeti kurmakla görevlendirilecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önemli mesaisini alacak. Hükümette, kimlere hangi bakanlıkların verileceği ve öngörülen iki aylık sürede bu hükümetin önüne nelerin geleceği tartışılan önemli başlıkları oluşturuyor.

TEZKERE ÖNLEMİ

Edinilen bilgiye göre, AK Parti, 25 Ekim veya 1 Kasım tarihlerinde yapılmasını planladığı erken seçime kadar olan süreçte, bu hükümette sıkıntı ve sorun yaşanmaması, devletin aldığı veya alacağı kararların etkilenmemesi için bir dizi önlem alacak. Bu hükümetin ilk sınavı, süresi 2 Ekim’de dolacak Irak ve Suriye Tezkeresi olacak. Yurt dışına asker gönderme tezkeresi, özellikle Türkiye’nin IŞİD ve PKK ile mücadelesinde şu süreçte geçmişten daha büyük önem taşıyor. HDP’nin siyaset anlayışı gereği sürekli karşı çıktığı tezkereler konusunda nasıl bir yol izleneceği önem taşıyor.

İKİ YOL İZLENEBİLİR

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre AK Parti kurmaylarına göre, bu tezkerenin uzatılmaması söz konusu değil. Bu konuda iki yol izlenebileceği belirtiliyor. Tezkere, ya hükümet kurulmadan önce olağanüstü toplantıyla TBMM gündemine getirilip görüşülecek ya da hükümet kurulduktan sonra Meclis’e gönderilmesi için imzaya açılacak. Geçici Seçim Hükümeti’nde yer alacak 3 HDP’li bakanın, bu tezkereye imza atmaması sıkıntı yaratacak. AK Parti, bu bakanların imza atmaması durumunda görevden alınması, azledilmesi gibi yöntemler de gündem getirebilecek. İmzalar vekaleten atılacak. HDP’den bu bakanlıklara yeni isimler önerilse bile süreç tamamlanmış olacak.

MGK DIŞI BAKANLIKLAR

Bu hükümetin önüne gelecek başka önemli bir çalışma ise MGK toplantıları olacak. AK Parti’nin HDP’ye verilmesi düşünülen bakanlıkların yapısı nedeniyle MGK toplantılarına katılmaları söz konusu olmayacak. Ancak tüm başbakan yardımcıları yasa gereği MGK toplantılarına katılıyor. Bu nedenle Geçici Seçim Hükümeti’nde başbakan yardımcılıklarının olmayabileceği belirtiliyor. Bu durumda yeni kabinenin 22 kişiden oluşması söz konusu olabilecek. Başbakan yardımcılarının hükümette kalması durumunda ise iki ayda bir yapılan MGK toplantısının ertelenmesi de söz konusu olabilecek. Bakanlıklarda yapılan atamalar ve icraatlar ise Bakanlar Kurulu’nun gündem konusu olacak. Özellikle atamalar da Başbakanın onayı gerekecek. Bu konuda genelge çıkarılması da tartışılıyor.

İNCE ELENİYOR

Yeni seçim hükümetinde 12’si bağımsız, 3 HDP’li olmak üzere 22 bakan olması planlanıyor. AK Parti, bağımsız bakanlar için ince eleyip sık dokuyor. AK Parti kurmayları, “Anayasa’da yazan neyse o yapılacak. HDP’ye bakanlık düşüyor ve verilecek. Başbakan öneride bulunacak. Ya bunları kabul edecekler ya da reddederlerse bağımsız atanacak. ‘Biz A bakanlığını değil, B bakanlığını istiyoruz’ diyemeyecek. Anayasa açık, teklif reddedilirse bağımsızlar olur. ‘Hayır bunları istemiyoruz’ diyemezler” değerlendirmesi yaptılar.

text-ad
Mansur Yavaş ''soruşturmaların bir bileni'' Cem Küçük için soruşturma istedi! Mansur Yavaş ''soruşturmaların bir bileni'' Cem Küçük için soruşturma istedi! İşte trafikte ''ohhhh'' çekeceğimiz zamlı yeni trafik cezaları! İşte trafikte ''ohhhh'' çekeceğimiz zamlı yeni trafik cezaları! İzmir'de binlerce işçi greve çıktı; onbinlerce vatandaş yolda kaldı! İzmir'de binlerce işçi greve çıktı; onbinlerce vatandaş yolda kaldı! Asrın felaketinde yerle bir olan ilimizde kuduz alarmı: Karantinalar başladı! Asrın felaketinde yerle bir olan ilimizde kuduz alarmı: Karantinalar başladı! Sokak röportajcısı Arif Kocabıyık bir ayda üçüncü kez tutuklandı Sokak röportajcısı Arif Kocabıyık bir ayda üçüncü kez tutuklandı Buzul çöktü; Avrupa'nın cenneti cehenneme döndü: Bir yerleşim yeri haritadan silindi! Buzul çöktü; Avrupa'nın cenneti cehenneme döndü: Bir yerleşim yeri haritadan silindi! Türkiye'nin turizm başkentinde Kurban Bayramına 3, yaz tatiline 5 kala yaz zammı geldi Türkiye'nin turizm başkentinde Kurban Bayramına 3, yaz tatiline 5 kala yaz zammı geldi Sağlık düşmanları ifşa oldu! Ünlü bir marka daha Bakanlığın ''ifşa'' litesinde! Sağlık düşmanları ifşa oldu! Ünlü bir marka daha Bakanlığın ''ifşa'' litesinde! TRT'nin iddialı dizisi ikinci şansını da kaybetti ve final tarihi kesinleşti TRT'nin iddialı dizisi ikinci şansını da kaybetti ve final tarihi kesinleşti Galatasaray'da beklenen ayrılık gerçekleşti: ''Tek başıma geldim, ailemle dönüyorum...'' Galatasaray'da beklenen ayrılık gerçekleşti: ''Tek başıma geldim, ailemle dönüyorum...''
Üniversite rektöründen eylem yapan üniversiteliler için tepki çeken sözler! Üniversite rektöründen eylem yapan üniversiteliler için tepki çeken sözler! İstanbul'da güpegündüz çırılçıplak kadın seferberliği: Yolda yürürken görüntülendi... İstanbul'da güpegündüz çırılçıplak kadın seferberliği: Yolda yürürken görüntülendi... Eli kanlı bölücü terör örgütü PKK'nın eski 2 numarası resmen umut hakkı istedi! Eli kanlı bölücü terör örgütü PKK'nın eski 2 numarası resmen umut hakkı istedi! 90'ların çocuklarının yıllarca rüyalarına giren, yılların kabusu Chucky öldü! 90'ların çocuklarının yıllarca rüyalarına giren, yılların kabusu Chucky öldü! İstanbul'da durma eylemi: Çok sayıda kişi gözaltına alındı İstanbul'da durma eylemi: Çok sayıda kişi gözaltına alındı İstanbul'un ünlü özel okulunda beden eğitimi öğretmenine müdür tacizi! İstanbul'un ünlü özel okulunda beden eğitimi öğretmenine müdür tacizi! Gök gürültülü sağanaklar geri geliyor: Çok sayıda ilimiz için ''aşırı yağış'' uyarısı geldi! Gök gürültülü sağanaklar geri geliyor: Çok sayıda ilimiz için ''aşırı yağış'' uyarısı geldi! Ünlü türkücü İbrahim Tatlıses çok tartışılacak vasiyetini açıkladı Ünlü türkücü İbrahim Tatlıses çok tartışılacak vasiyetini açıkladı Mauro Icardi ve Wanda Nara davasında yasak aşk iddiasıyla ilgili ihanetin görüntüleri ortaya çıktı Mauro Icardi ve Wanda Nara davasında yasak aşk iddiasıyla ilgili ihanetin görüntüleri ortaya çıktı Futbola da gole de doyduk: UEFA Konferans Ligi'nin sahibi Chelsea oldu Futbola da gole de doyduk: UEFA Konferans Ligi'nin sahibi Chelsea oldu