AK Parti sözcüsünden iddialara yanıt

AK Parti sözcüsünden iddialara yanıt

AK Parti sözcüsü Ömer Çelik, Erdoğan hakkındaki iddialar ve başkanlık sistemi hakkında konuştu.

AK Parti sözcüsü Ömer Çelik açıklama yaptı. Çelik Obama'nınErdoğan'a otariter dediği iddasıyla ilgili olarak da ABD'den güçlü bir yalanlama bekliyoruz. O cümleler Obama'nın sözleri değildir. Obama'dan alıntı yoktur." dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Esas olan bu sistemlerin içinde masaya en güçlü kuvvetler ayrılığını kimin getirdiği, en güçlü yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını kimlerin getirdiğidir. En önemlisi temel insan haklarını güvence altına almak bakımından en doğru anayasa perspektifini kimin masaya koyduğudur" dedi.

Çelik, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, öncelikli gündemlerinin yeni anayasa sürecinin devam etmesi olduğunu söyledi.

Yeni anayasa süreciyle ilgili olarak CHP'nin uzlaşma komisyonu masasından ayrılmasından sonra, masanın yeniden kurulması için Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın liderlere birer mektup yazdığını anımsatan Çelik, "Fakat maalesef CHP Genel Başkanı aynı tutumunu sürdürdü. 'Başkanlık sistemi konuşulursa biz masada yokuz' gibisinden hiçbir meşruiyeti olmayan, hiçbir şekilde izah edilemeyecek bir gerekçeyle masadaki tutumlarının devam ettiğini belirtti" ifadelerini kullandı.

Çelik, siyasi partilerin başkanlık ya da parlamenter sistem gibi farklı görüşleri savunabileceğini dile getirdi.

Meselenin etiketleri çarpıştırmak olmadığını vurgulayan Çelik, "Esas olan bu sistemlerin içinde masaya en güçlü kuvvetler ayrılığını kimin getirdiği, en güçlü yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını kimlerin getirdiğidir. En önemlisi temel insan haklarını güvence altına almak bakımından en doğru anayasa perspektifini kimin masaya koyduğudur" değerlendirmesinde bulundu.

Ömer Çelik, Ak Parti'nin bu konudaki iddiasının sürdürdüğünü vurgulayarak, parti olarak yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda ciddi bir reform ihtiyacı olduğunu ifade ettiklerini aktardı.

 "Kuşkusuz bu kabul edilemez"

Beklentilerinin, meşru çerçevede başka tür sistemleri savunanların aynı masada bulunması ve karşılıklı olarak birbirlerini ikna etmek olduğunun altını çizen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İkna edemiyorsak da herkesin çıkıp, kendi sistemini bir diğerinden niçin daha üstün gördüğünü milletle paylaşmasıydı. Fakat masaya daha oturmayıp, masadan kaçarak bu tutumu sürdürmek, şu anlama geliyor. 'Benim milleti ikna edecek argümanlarım yoktur' gibisinden apolitik, 'siyasetsiz siyaset' diyebileceğimiz bir tutum ortaya çıkarıyor. Kuşkusuz bu kabul edilemez. Bu çerçevede milletimizin talebine siyasi anlamda her zaman için en yetkin karşılığını vererek bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye'nin yeni bir anayasaya kavuşması gerektiği konusu siyasal gündemimizin birinci maddesidir. Bunun gereğini yerine getirmek için de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz."

Çelik, AK Parti'de konuya ilişkin çalışmaların ciddi şekilde devam ettiğini, ara ara kendisinin de şeffaf bir şekilde bilgi vereceğini kaydetti.

Bugüne kadar son derece doyurucu birkaç toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Ömer Çelik, "Hem tartışarak, hem belli maddeleri yazarak anayasa sürecini olgunlaştırmaya çalışacağız. Bunu ayrıca vatandaşlarımızla, parti teşkilatlarımızla başka toplantılarımızda paylaşarak, Türkiye'de ciddi bir kuvvetler ayrılığı bilincinin oluşması, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı bilincinin oluşması için de bu süreci, bir zemin olarak düşünüyoruz" diye konuştu.

Dokunulmazlığın kaldırılma kritieri ne olacaktır?

Dokunulmazlık kaldırıldığı zaman sürecin nasıl işleyeceği kanunda var . Usüller konusunda komisyon karara verecektir.Dokunulmazlık parlementolara verilmiş bir haktır.

Onlar teröre eylemli destek vermişlerdir. Bu da istisnadır.

Dünyanın hiç bir parlementosu hukuk devleti bu konuya sessiz kalamaz.

Açık bir şekilde yalanlıyorum. Basına yansıyan isimler yalandır. AK Parti bu konuda hiç bir tartışma yapmamıştır.

'Obama, Erdoğan'a otoriter dedi' iddiası..

ABD’deki The Atlantic dergisinin dış politika yazarı Jeffrey Goldberg, ABD Başkanı Obama ile yaptığı röportajda Cumhur başkanı için söylediği sözleriyle ilgili güçlü bir yalanlama bekliyoruz.

O muhabir cumhurbaşkanımız hakkında kendi algısını yazmıştır. Obama'nın sözleri değildir. Obama'dan alıntı yoktur.

Mülteciler sorunu

Avrupa mülteci krizine olumlu yaklaşmaya başladı.Türkiye'nin yükü paylaşılmalıdır.Bugün Kılıçdaroğlu sığınmacılar ilgili bir söylemde bulunuyor ve diyor ki Avrupa alsın bunları biz onlara verelim 6 milyar euroyu.Biz bunu insani bulmuyoruz.Bu gibi açıklamaları bir muhalefetin liderine yakıştırmıyoruz ve şaşışarak dinliyoruz bunları.Bu gibi yaklaşımları hiç tasvip etmediğimiz gibi ırkçı buluyoruz bu tür ifadeleri.İnsanlık onuruna yakışmaya faşist ifadeleri ciddiyetle karşılamıyoruz.