AK Partili ve HDP'li vekiller birbirine girdi

AK Partili ve HDP'li vekiller birbirine girdi

HDP'li Ahmet Yıldırım'ın aracındaki 1 kişinin terörist iddiasıyla tutuklanması Meclis'te ortalığı karıştırdı.

Muş'ta HDP milletvekili Ahmet Yıldırım'ın aracının polis tarafından durdurularak içinde bulunanların gözaltına alınması ve 1 kişinin tutuklanması Meclis'te tartışmalara yol açtı.

AK Partililerin, "aracıyla teröristleri taşımakla" suçladığı Yıldırım iddialara, "Büyük iftira" diye yanıt verdi. HDP'li Meral Danış Beştaş ise, iddiaları "algı operasyonu" diye niteleyerek, Muş Valiliğinden yapılan açıklamayı eleştirdi.

Askere yasal kalkan getiren düzenlemenin TBMMGenel Kurulundaki görüşmeleri sırasında HDP'liler ile Ak Partililer arasında tartışma yaşandı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın milletvekillerinin sorularını yanıtladığı oturumda, tasarıyı eleştiren HDP muş Milletvekili Ahmet Yıldırım'a, AK Parti sıralarından suçlamalar yöneltildi.

AHMET YILDIRIM: "BÜYÜK BİR İFTİRA"

AK Partililer, Yıldırım'ı aracında bulunan bir kişinin PKK üyesi olmak suçlamasıyla tutuklandığına ilişkin haberler ve konuyla ilgili Muş Valiliğinin açıklamasını hatırlattı. HDP'li Yıldırım ise, bu iddialara, "Büyük bir iftira" diye yanıt verdi ve bir milletvekilinin aracının önünün kesilmesinin de hukuksuz olduğunu söyledi.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ: "ALGI OPERASYONU"

Konuya HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da değindi. Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım'ın aracınının durdurulması ve sonrasında yaşananları anlatan Beştaş, bir algı operasyonu yaratılmaya çalışıldığını belirtti. Araçta bulunan ve PKK üyesi olmakla suçlanan kişinin Demokratik Bölgeler Partisi Parti Meclisi üyesi bir siyasetçi olduğunu açıklayan Beştaş, bir milletvekilinin aracının durdurularak, 45 dakika bekletilmesinin araçta bulunan üç kişinin gözaltına alınmasının hukuksuz olduğuna işaret etti. Beştaş, "Araçta tek bir çakı olmadığı gibi bunun sadece bir iddia olduğunun altını çizmek istiyorum" dedi.

Muş Valiliğinin konuya ilişkin açıklamasını da eleştiren Beştaş, HDP milletvekillerine yönelik yaşananların tesadüf olmadığını kaydetti.

Beştaş'ın konuşmasına bazı AK Parti milletvekilleri yerlerinden tepki gösterdi. Karşılıklı konuşmaların uzaması üzerine Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi, milletvekillerini uyararak laf atmanın belirli bir seviyede yapılması halinde zaman zaman görüşmelere renk kattığını, ancak yersiz yapılması ve karşılıklı konuşmalara dönüşmesinin hoş bir durum olmadığını belirtti.

NE OLMUŞTU?

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım'ın aracı, Bitlis'te 15 Haziran'da öldürülen bir PKK'lının cenaze konvoyunda durdurulmuş ve araçta bulunan 3 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan kişilerden biri de dün "terör örgütü üyesi" olduğu iddiasıyla tutuklanmıştı. Muş Valiliği'nden bu konuya ilişkin açıklama yapılmış ve gözaltına alınan kişilerden birinin üzerinde bulunan silahı, HDP'li Yıldırım'a verdiği ileri sürülmüştü. Polislerin üzerini aramak istemesine karşı koyan Yıldırım'ın aracını görevlilerin üzerine sürmek istediği iddiası yer alan valilik açıklamasında, milletvekilinin aracının önünün kesildiği ve ancak savcının talimat vermesi üzerine olay yerinden ayrılmasına izin verildiği belirtilmişti. Valilik açıklamasında arama ve gözaltıların usulüne uygun olduğu iddia edilmişti.