CHP'de ittifak planı: ''İttifak varsa ön seçim yok''

CHP'de ittifak planı: ''İttifak varsa ön seçim yok''
Güncelleme:

CHP'nin tüzük kurultayındaki tartışmalı ön seçim maddesine "ittifak varsa ön seçim yok" eklemesi geldi.

CHP’nin iki gün süren ve kavgaların damga vurduğu tüzük kurultayında en büyük tartışma ön seçim maddesinde çıktı. Yeni tüzükte, milletvekilli adaylarının belirlemesine ilişkin yüzde 85 ön seçim şartı korundu.

Sözcü gazetesinden Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre CHP'nin Siirt İl Başkanı'nın kurultay sırasında yaptığı duygusal bir konuşmanın ardından, onun verdiği önerge ile, tüzüğe bir cümle eklendi. Bu cümle ile, CHP'nin milletvekili adaylarının belirlenmesi sürecinde bir parti ile ittifak yapması halinde, hiç ön seçim yapılmamasının önü açılıyor.

Kurultaya gelen taslak tüzükte, millletvekili seçimi için yüzde 85 ön seçim getirilmesine rağmen, bunun ancak tek bir şartta, seçimlere bir yıl kala erken seçim kararı alınması halinde uygulanmaya yer alıyordu. Ancak Siirt İl Başkanı'nın önergesiyle bu şarta ek olarak “ittifak yapılmasına karar verilmesi halinde de Parti Meclisi yüzde on beş kotayla bağlı olmadan aday saptayabilir” ifadesi konuldu. Böylece, CHP'nin herhangi bir partiyle seçim ittifakına girmesi halinde, milletvekili adaylarının Parti Meclisi tarafından ön seçim şartı aranmaksızın belirlenmesinin önü açıldı.