Kalın: ''AB zirvesi Türkiye-AB ilişkileri için bir fırsat''

Kalın: ''AB zirvesi Türkiye-AB ilişkileri için bir fırsat''
Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Yunanistan ve Kıbrıs'ın Türkiye'ye yaptırım taleplerinin görüşüleceği AB zirvesini 'ilişkileri yeniden başlatmak için fırsat olarak gördüklerini' söyledi. Reuters'a konuşan Kalın, "Bu, önemli bir fırsat. Orada yeniden başlangıç yapabiliriz. Ve bu isteği, birçok AB üyesi ülkede de görüyorum" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Avrupa Birliği'nin 1 Ekim'deki kritik zirvesi öncesinde Reuters ajansına konuştu. Kalın, Yunanistan ve Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz krizi nedeniyle istediği yaptırımların masaya yatırılacağı zirvenin 'Türkiye-AB ilişkileri için bir fırsat olduğunu' söyledi.

'YENİDEN BAŞLANGIÇ YAPABİLİRİZ'

Kalın, AB'nin Türkiye ile bir yol haritası üzerinde çalışılması için net öneriler ve bir takvim belirlemesi gerektiğini belirtti. "AB zirvesinin Türkiye-AB ilişkilerini yeniden başlatma şansı taşıdığına inanıyorum" diyen Kalın, "Bu, önemli bir fırsat. Orada yeniden başlangıç yapabiliriz. Ve bu isteği, birçok AB üyesi ülkede de görüyorum" ifadelerini kullandı. 

'AB ÜLKELERİ DE SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELİ'

Kalın, AB'yle ilişkileri 'karşılıklı bir süreç' olarak da niteledi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, "Şunu da anlamaları gerekir ki, her şeyi Türkiye'nin yapmasını bekleyemezler. Bunun karşılıklı bir süreç olması gerekir. Eğer Türkiye'den X, Y, Z'yi yapmasını istiyorlarsa, AB ülkeleri de kendi sorumluluklarını yerine getirmeli" diye konuştu.  

'İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELERİN TARİHİ BELLİ DEĞİL'

İbrahim Kalın, Yunanistan'la yeniden başlaması beklenen istikşafi görüşmeler için henüz bir tarih belirlenmediğini de belirtti. Bu konudaki temasların sürdüğünü belirten Kalın, yeniden başlayacak istifşafi görüşmelerin sadece kıta sahanlığı ve deniz sınırlarına değil, aynı zamanda adalara ve hava sahalarına da odaklanacağını söyledi. 

Kalın, görüşmelerin olumlu bir etki yaratacağına inandığını belirterek, 'yakın zamanda iyi bir ilerleme beklediğini' vurguladı.