Operasyon izni vermeye valiler yargılanacak mı ?

Operasyon izni vermeye valiler yargılanacak mı ?

“Çözüm süreci”nde operasyon izni vermeyen valiler için yargı yolu açık.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Valiler verdiğimiz talimatlar gereği operasyona girmiyorlardı’ sözünün ardından kamu görevlilerini suçlaması ve Efkan Ala’nın ‘Operasyonlar için izne gerek yok’ sözleri tartışma başlattı.

“Kamu görevlilerinin yanlış değerlendirmesi zaafiyete yol açtı” diyen Erdoğan ile “Jandarma ve polisin operasyon için izne gerek yok” diyen Efkan Ala'nın sözlerine uzmanlardan tepki geldi. Emekli Tümgeneral Kuloğlu, operasyon için onay gerektiğini söyledi. Emekli Tuğgeneral İlker, “Operasyonları engelleyenler terör örgütüne yardımdan yargılanır” dedi.

Bugün gazetesinden Erkan Acar'ın haberine göre TRT ekranlarında “Çözüm sürecinde valilerimiz kendilerine verdiğimiz talimatlar gereği, ciddi manada bu terör örgütlerine karşı şu andaki operasyonlara girmiyorlardı” açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 gün sonra yaptığı açıklamada, "Kamu görevlilerinin gelişmeleri eksik veya yanlış değerlendirmesinin, bu konuda zafiyete yol açtığı anlaşılıyor" diyerek faturayı bürokratlara kesti. Erdoğan'ın bu açıklamalarının ardından İçişleri eski BakanıEfkan Ala ise, "Jandarma ya da emniyet herhangi bir terörist faaliyeti durdurmak için validen bir operasyon yetkisi almak zorunda değil. Böyle bir şey yok" ifadesini kullandı. Erdoğan ve Ala'nın bu açıklamaları tartışmaya yol açtı.

YÜCE DİVAN’DA YARGILANIRLAR

Emekli Kurmay Albay Haydar Ateş: Operasyon yapılmasını engellemek için emir veren valiler suçludur ve terör örgütüne yardım ve yataklıktan yargılanacaktır. Valiler kendilerine sözlü talimat verildiğini söyleyerek bu suçtan kurtulamaz. Yazılı emir verildiğini söylese de vali yine kurtulamaz. Çünkü Anayasa ve yasalara aykırı bir emir alındığında bunu bir yazı ile bir üste duyurması gerekir. Böyle yasalara aykırı emir aldığını başbakana iletmeli. Terörle mücadelede geri adım var.

SUÇTAN KURTULAMAZLAR

Bu da terör örgütünün güçlenmesine neden olmuş. Bu nedenle vali, polis, jandarma suçlu konuma düşüyor. Polis ve jandarmayla ilgili yasal mevzuatta yer alan bazı haklar kullanılmadıysa o jandarma ve polis bürokratı suçtan kurtulamaz. Dönemin Başbakanı ve İçişleri Bakanı ‘Bu talimatları vermedik' diyemez. Medya önünde sözlü itirafları var. O dönem yapılmayan operasyonlar sebebiyle bölünme tehlikesi söz konusu. Sadece terör örgütüne yardım ve yataklık suçu değil aynı zamanda vatana ihanet suçu da söz konusu. Yüce Divan’da hesap verilmesi gündeme gelebilir.

ONAYSIZ OPERASYON OLMAZ

Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu: Jandarma veya emniyetin önlem almak için onaya ihtiyacı yok. Ancak operasyon düzenlemek için onay gerekir. Operasyon başka önlem başka. İkisi farklı. Ancak o dönem operasyonlar için genelde onay verilmemiştir. Bu inkar edilmesi mümkün değil.

BAL GİBİ ENGELLEDİLER

Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Ramiz İlker: Rüzgara göre farklı açıklama yapılıyor. Polis bir hırsızlık olayı için izin almaz, ama terör operasyonlarında işin boyutu farklı. Direk siyasilerin yetkileri söz konusu. Sürece zarar gelmesin diye bal gibivalileri, emniyeti, komutanları engellediler. Hükümet edenlerin bunda dahli var. Çıkıp, ‘Evet operasyon yapmayın emrini ben verdim’ desinler. Buna, “Vaziyete göre rüzgara göre yelken açmak' derler bahriyede. Bunun çocuk bile yemez. Kimseyi aptal yerine konulmasın.

BÜROKRATLAR ALDIKLARI TALİMATI AÇIKLAMALI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın terörle mücadele bürokratları suçlayan açıklamaları tepki çekti. Bürokrat kökenli milletvekilleri, valilerin hükümetten izinsiz karar veremeyeceğinin altını çizdi. “Bürokratlar aldıkları talimatı açıklamalı” çağrısı yapıldı.

Operasyon izni vermeye valiler yargılanacak mı ? - Resim : 1

ARŞİVDE VAR

Vali kökenli MHP Milletvekili Mehmet Erdoğan, "Efkan Ala ne derse desin askere ve polise operasyon izni vermediğini Cumhurbaşkanı, Başbakan söyledi" dedi. “AKP bölgede operasyon yapılmaması için tertibatı aldı” diyen Erdoğan, geçtiğimiz gün Jandarma Özel Harekât'ta görevli bir askerin kendisine anlattıklarını paylaşarak şunları söyledi: "Asker, ‘3 sene boyunca biz operasyona gitmedik. Ot, sınır kavgası gibi görevlere gittik’ dedi. O görevlileri ben mi atadım? Devlet görevlileri sizden habersiz operasyonları durdurabilir mi? Emniyet müdürleri, jandarma komutanlarıoperasyon yapması gerektiği halde yapmadıysa görevden aldınız mı? Soruşturma açılan bürokrat var mı? Yok. Valilere verilen 'Operasyon yapmayın talimatı' yazılı ve sözlü olarak arşivlerde var. Görevini yapmayan hakkında işlem yapılmalı. Kanunsuz emir kabul edilmez. Bürokratlar kanunsuz emirleri kabul ettiler. Kendilerine talimat veren siyasetçileri açıklamalılar."

TALİMATI HERKES BİLİYOR

İçişleri Bakanlığı eski bürokratı ve CHP eski Milletvekili Ali Serindağ, çıkış yolu arayan hükümetin bürokratları suçladığını beliretek "İçişleri koridorlarında valilere böyle emir verildiğini herkes biliyor. Bürokratların kulağına küpe olmalı. Valiler, bürokratlar zamanı gelince kendilerinin ortada bırakılacağını görmeli" dedi.

gra5_30_09_15.jpgSÖZCÜ YAYIMLAMIŞTI

28 Eylül'de Sözcü Gazetesi, askerin PKK’ya yönelik operasyon iznini valiliklerin engellediği belgeyi yayınlamıştı. Söz konusu belgede, Van İl Jandarma Komutanlığı’nca İl Valisi’nden yeri tespit edilen PKK mensuplarına yönelik operasyon izni istemişti. Vali Jandarma’nın talebini reddedip karakoldan çıkmayın yönünde talimat verdiği ortaya çıkmıştı.