Seçime 22 gün kala en kapsamlı anket !

Seçime 22 gün kala en kapsamlı anket !

Andy-Ar Araştırma şirketinin seçim öncesi Habertürk için yaptığı en kapsamlı anketin 3'üncü bölümü yayınlandı.

ANDY-AR’ın Habertürk için yaptığı 1 Kasım seçimleri araştırmasında, partilerin seçim bildirgelerini takip ettiğini söyleyen seçmenin oranı % 59.4 çıktı. Seçim bildirgesinin kararını etkilemediğini belirtenlerin oranı % 52.2 olarak saptandı. 1 Kasım’da sandığa gidip oy kullanacağını kaydeden seçmenin oranı ise % 91 oldu

Türkiye 1 Kasım’da sandık başına gidecek. Genel seçime 23 gün kala HABERTÜRK’ün ANDY-AR Sosyal Araştırmalar Merkezi ile gerçekleştirdiği kamuoyu araştırması sonuçlarını içeren yazı dizimizin 3’üncü gününde, seçmenin ‘partilerin seçim bildirgeleri’ne ilişkin değerlendirmelerini okuyacaksınız. “Seçim bildirgelerinin seçmenin oyuna etkisi olacak mı?”, “Partilerin miletvekili aday listesine ilişkin seçmenin düşüncesi ne?” gibi soruların yanıtlarını bulacaksınız.

Son 6 yılda Türkiye’de yapılan 5 seçimi gerçeğe en yakın tahmin eden ANDY-AR, 3-6 Ekim tarihleri arasında 29 ilde, “CATİ (telefon ile görüşme)” yöntemini kullanarak 1764 seçmenle tek tek görüşerek yaptığı anket çalışmasında 0.95 güven aralığı içinde, hata payını +/- % 2.5 olarak açıkladı. İşte 1 Kasım’a günler kala seçmenin nabzı...

"SEÇİM BİLDİRGELERİNİ TAKİP ETMİYORUM: %38.6"

ANDY-AR, anket çalışmasına katılan farklı sosyo-ekonomik gruptan 1764 seçmene, “Partilerin seçim bildirgelerini takip ediyor musunuz?” diye sordu. Katılımcıların % 59.4’ü “Evet, takip ediyorum” yanıtını verirken, % 38.6’sı “Hayır, takip etmiyorum” dedi. Aynı soruya “Bilmiyorum, fikrim yok” diyenlerin oranıysa % 2’de kaldı.

Seçime 22 gün kala en kapsamlı anket ! - Resim : 1

"BİLDİRGELER KARARIMI ETKİLEMİYOR: %52.2"

Araştırma şirketinin seçim bildirgeleri üzerine seçmene yönelttiği bir diğer soruysa, “Seçim bildirgeleri oy verme tercihinizde etkili oluyor mu?” oldu. Ankete katılanların % 52.2’si “Hayır, oy verme tercihimde etkili olmuyor” dedi. “Evet, seçim bildirgesi oy vermemde etkili oluyor” diyenlerin oranıysa % 46.3 çıktı. Bu soruya “Fikrim yok” diyenlerse yüzdelik pastada 1.5 oranında yer aldı.

Seçime 22 gün kala en kapsamlı anket ! - Resim : 2

EN BEGENİLEN BİLDİRGE AK PARTİ'NİNKİ OLDU

“En çok hangi partinin seçim bildirgesini beğendiniz?” sorusuna seçmenin yanıtı, % 35.5 “AK Parti”, % 24.3 “CHP”, % 6.5 “MHP” ve % 6.4 “HDP” oldu. “Hiçbirini beğenmedim” diyenlerin yüzdesi 10.2 çıkarken, “Fikrim yok” diyenlerin oranı % 17.1 olarak ankete yansıdı.

Seçime 22 gün kala en kapsamlı anket ! - Resim : 3

SEÇİM BİLDİRGESİ EN ÇOK CHP'Lİ SEÇMENİ ETKİLİYOR

ANDY-AR’ın, seçim bildirgelerine 4 parti seçmeninin bakışı üzerine yaptığı araştırmada ilginç bir sonuç da çıkıyor. “Seçim bildirgeleri oy verme tercihinizde etkili oluyor mu?” sorusuna CHP’li seçmenlerin % 55.5’i “Evet” cevabını vererek ilk sırada yer aldı. CHP seçmenini % 54 ile HDP, % 44.8 ile AK Parti ve % 33.8 ile MHP izledi. Bu soruya “Hayır” yanıtını veren MHP seçmeninin yüzdesi 65.8’i buldu. Bildirgeye göre oy vermeyeceğini söyleyen AK Parti seçmeniyse % 53.8 ile ikinci sırada yer aldı.

Seçime 22 gün kala en kapsamlı anket ! - Resim : 4

Seçmenin nabzını tutan ANDY-AR, 4 partinin seçmenine göre milletvekili aday listelerine ilişkin görüşlerini sordu. Bu soruya AK Parti seçmeninin % 79.9’u vekil listesinden memnun olduğu yanıtını verdi. Onu % 68’le CHP ve % 64 ile HDP seçmeni izledi. MHP’ye oy veren seçmenlerin milletvekili aday listesinden duydukları memnuniyetse % 43.4’te kalarak dördüncü sırada yer aldı.

Seçime 22 gün kala en kapsamlı anket ! - Resim : 5

ANDY-AR, seçmene 1 Kasım genel seçiminde sandığa gidip gitmeyeceğini de sordu. Ankete katılanların % 90.8’i “Evet, oy kullanacağım” derken, “Hayır, oy kullanmayacağım” diyen seçmenin yüzdesi 8.3 olarak saptandı. Geçersiz oy vereceğini belirtenlerin oranıysa % 1’e yakın çıktı.

Seçime 22 gün kala en kapsamlı anket ! - Resim : 6

SEÇİME EN BÜYÜK İLGİ 55 YAŞ ÜSTÜNDE

Partilere göre sandığa gösterilen ilgide AK Parti, CHP, MHP ve HDP seçmeninin % 90’ından fazlası 1 Kasım’da oy kullanacağını söyledi. İlk sıradaysa % 91.9 ile HDP yer aldı. Cinsiyete göre bakıldığında erkeklerin % 91.9’u, kadınların % 89.3’ü sandığa gideceğini belirtti. Yaşa göre dağılımdaysa 55 yaş üstü seçmenin % 94.3’ü sandığa gideceğini dile getirerek ilk sırada yer aldı.

Seçime 22 gün kala en kapsamlı anket ! - Resim : 7