Ünlü anketçi ''sürpriz ya da hata olmazsa'' deyip seçim anketini açıkladı

Ünlü anketçi ''sürpriz ya da hata olmazsa'' deyip seçim anketini açıkladı
Güncelleme:

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimini yorumlayan TEAM Araştırma Genel Direktörü Ulaş Tol, seçimin kazananının kim olacağını "sürprize" ve "hatalara" bağladı ve önde olan adayı açıkladı.

TEAM Araştırma Genel Direktörü Ulaş Tol 14 Mayıs seçimlerine 1 ay kala son seçim anketlerini yorumladı.

Tol, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ittifakının oylarının yüzde 41-43 seviyesinde olduğunu belirterek ”Muhalefet hatasız devam eder, iktidar da sürpriz yapmazsa Kılıçdaroğlu kazanır” dedi.

Diken'den Anıl Can Tuncer'in haberine göre Muharrem İnce’nin oylarında düşüş olsa da halen seçimleri ikinci tura bırakabilecek bir unsur olduğu anlatan Tol, ”Muhalefet açısından Meclis çoğunluğun kaybı ve ikinci tura kalma ihtimali en büyük riskler” dedi.

Tol, Erdoğan’ın ve ittifakının mevcut oyunun yüzde 41-43 aralığında olduğunu belirterek, bir sürpriz yaşanmaması halinde seçimlerin galibinin Kılıçdaroğlu olacağını söyledi: ”Erdoğan ve cumhur ittifakının oyu yüzde 41-43 arasında. Geçen sene bu oy, yüzde 38’lere kadar düşmüştü, oradan yüzde 44’lere kadar yükseldi. Gördüğümüz o ki sınır bu. Üst eşiği 44-45 olarak alıp ona göre bir hesaplama yapmak gerekiyor. Kılıçdaroğlu şu an önde ve yarışı kazanacak gibi de görünüyor. Bundan sonra muhalefet eğer hatasız ilerler, iktidar da çok sürpriz yapmazsa Kılıçdaroğlu kazanacak. En büyük riskler seçimin ikinci tura kalması ve Meclis çoğunluğunun cumhur ittifakında kalması. Bunlar olmadığı sürece cumhur ittifakının kazanma ihtimali zayıf.” dedi.

‘MHP oy kayıpları artınca kendi listesiyle girdi’

Tol’a göre MHP’nin ayrı liste kararı, oy kaybını engellemek istemesinden kaynaklanıyor: ”2018 seçimlerindeki ittifak sistemi, partilere tek listeden giriyormuş gibi avantaj sağlıyordu. Bu, muhalefete sistemin dezavantajlarını azaltma şansı tanıyordu. Çünkü d’hondt, büyük olan partilerin daha fazla vekil çıkarmasını sağlıyor. İktidar, ittifaklardaki işleyişi değiştirdiğinde AKP ve MHP’nin seçimlere tek liste gireceğini düşünmüştük. Bu onlar için daha kolaydı çünkü birbirine daha yakın siyaseti olan bir ittifak bu. Bunları yaptıklarında yüzde 40-41’le çoğunluğu alma şansına sahip olacaklardı. Ancak siyaset böyle gelişmedi. MHP’nin oy kayıpları son bir yılda çok arttı. Bahçeli, bunun önüne geçmek amacıyla partinin kurumsal yapısına tekrar önem vermek için kendi listeleriyle seçime girmeyi önceledi. Bunda ittifaka yeni katılanların da etkisi oldu.”

(Kaynak)