Yeni tartışma kapıda ! AK Parti'nin yükselişi ''emanet oyla'' mı ?

Yeni tartışma kapıda ! AK Parti'nin yükselişi ''emanet oyla'' mı ?

7 Haziran’da olduğu gibi 1 Kasım’da da Ankara'da da sonucu önemli ölçüde “kayan oylar” belirledi.

AK Parti’nin 7 Haziran’daki küskünlerini de sandığa taşıması, 8 puanlık oy yükselişiyle birlikte milletvekili sayısını 1 arttırdı. AK Parti, vekil sayısını 15’ten 16’ya çıkaran bu artışı, geçen seçim en ciddi oy kaybını yaşadığı, Çankaya’yı da kapsayan 1. bölgede sağladı. 

MHP, HDP VE SP’DEN OY GELDİ

Turan Yılmaz'ın Hürriyet'teki seçim analizine göre 7 Haziran’da toplamda 150 bin azalan oyuyla 1’inci bölgede 8, 2’nci bölgede ise 6 puanlık kayıp yaşayan AK Parti, tabloyu tersine çevirdi. AK Parti, 7 Haziran’daki oyunu, Ankara genelindeki toplam 300 bin oy artışıyla yüzde 41’den 49’a çıkardı.

Ankara’nın her iki seçim bölgesinde de oylarını yükselten AK Parti, 1’inci bölgede 7, 2’nci bölgede de 8 puanlık artışla partinin oylarındaki genel yükselişe paralel hale getirdi. AK Parti cephesi bu artışı MHP, HDP ve SP’den gelen oylar ile 7 Haziran’da sandığa gitmeyen küskünlerin bu kez tavır değiştirmesine bağladı.

7 Haziran’a göre CHP’nin oylarını 80 binin üzerinde arttırmasına karşılık, MHP’nin 100, HDP’nin 30, SP’nin ise 20 binin üzerinde oy kaybı yaşadığı görüldü. Bu tablo, 7 Haziran’da AK Parti’den özellikle MHP ve HDP’ye yönelen akışın bu kez tersine döndüğü savlarına da güç kazandırdı.

Aynı şekilde listelere geri dönüş yapan Cemil Çiçek ve Ali Babacan gibi partinin önemli isimlerinin de sonuca etkileri olduğu belirtildi. MHP’den alınan artı milletvekilinin, Babacan’ın listenin başında yer aldığı 1’inci bölgeden olması dikkat çekti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yoğun kampanyasının da etkili olduğu belirtildi. MHP’nin etkili olduğu 2’nci bölgede Çiçek ile birlikte listenin tepesinde yer alan MHP’nin kurucu lideri Alparslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş’in AK Parti’de yer almasının da sonuca yansıdığı savunuluyor. Geçen seçimdeki oy kaybında, birçok faktörle birlikte liste rahatsızlığının da etkili olduğu konuşulmuştu.

Partinin etkin bir ismi, sonucu Hürriyet’e şöyle değerlendirdi:

İSTİKRARA VERİLEN EMANET OYLAR

“Oyumuzun artacağını biliyorduk, ancak doğrusunu söylemek gerekirse ülke genelindeki bu sonuç bizim için de sürpriz oldu. Bu çok büyük bir destek, ancak büyük ölçüde istikrara verilmiş bu oyun bize bir emanet oy olduğunu da aklımızdan çıkarmamız gerekir. Ankara’daki sonuç ise bizim için sürpriz olmadı. Arazideki çalışmalarımızda böyle bir oy artışının olacağını görüyorduk. Çünkü MHP, HDP ve SP’den bize olan yönelişin farkındaydık. Mesela, Kürtlerin yoğun yaşadığı Haymana ve Bala gibi ilçelerde HDP’nin kaybı neredeyse yüzde 20’ye yakın. Bu oylar önemli ölçüde bize geldi. Aynı şekilde MHP’den de ciddi oy aldık. SP’den bize bu yönelişin olacağını zaten biliyorduk. Bir de çeşitli gerekçelerle bize kırılıp küsen İslamcı kesimden önemli bir seçmen kitlemiz vardı ki bunlar 7 Haziran’da sandığa gitmemişlerdi; şimdi onların da önemli bölümü bizim için sandığa gitti. Sonuçta da bu tablo ortaya çıktı.”