Şaşırtan kitap toplatma kararı !

Şaşırtan kitap toplatma kararı !

Cemaate yakın Kaynak Holding'e atanan kayyumlar, Fethullah Gülen'in kitaplarının da yer aldığı dini kitapları NT mağazalarından toplattı.

Savcı Hüseyin Önerge'nin talebiyle 18 Kasım'da İstanbul Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimi Ali Aslan Giritli'nin kararı çerçevesinde el konulan Kaynak Holding'e atanan kayyımlar, holding bünyesinde yayınlanan Kur'an-ı Kerim ve hadis şerhi niteliğindeki dini kitapları toplatmaya başladı. Zaman'dan Süleyman Kayhan'ın haberine göre Anayasa Mahkemesi'nin 25 Haziran 2014 tarihli kitap toplatmayı fikir özgürlüğü ihlali sayan kararına rağmen yapılan bu uygulama kamuoyundan büyük tepki çekti.

Yayıncı ve yazarlardan tepki

Metin Celal Zeynioğlu (Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı): “Bir yayınevinde kayyımın görevi, o yayınevinin yayınladığı kitapların yayımını, dağıtımını, satılmasını engellemek, yasaklamak değil, daha çok satılmasını daha çok okura ulaşmasını sağlamaktır. Yasal bir karar olmadan kitapların toplanmasına, satışının engellenmesine karşıyız. Kaynak Holding'e atanan kayyımların görev tanımlarına uygun olarak davranmaya, her ne yöntemle olursa olsun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa güvencesinde olan yayınlama özgürlüğüne aykırı işler yapmamaya çağırıyorum.”

Adalet Ağaoğlu: Anayasa değişmeden hukuksuzluk bitmez

“1980 darbesi sonrasında ben de aynı hukuksuzluğa maruz kaldım.  Benim de ‘Fikrimin İnce Gülü' adlı kitabım darbeciler tarafından toplatıldı. Bu hukuksuzluklardan kurtulmak, askeri darbe dönemi anayasasından kurtulmakla olur. Avukatım mahkemeye başvurdu ve bilirkişi benim lehime karar verdi. Fakat bu karar yıllarca uygulanmadı. Bu da darbenin numaralarından biri. Darbe anayasası değişmeden, demokratik bir anayasa yapılmadan hiçbir şeyimiz çözülemez. Yeni anayasa şart. Darbe anayasasının silinmesi lazım.”

Yahya Alkın: Kitap toplatmak İslam hukukuna aykırı

“Ben Bediüzzaman Hazretleri'nin de devrinde aynı şeyi gördüm. Yıllarca Risale-i Nur Külliyatı yasak edildi. Bu kitapları okuyanlar, evine alanlar tahkikata uğradı. Karakollara, mahkemelere sevk edildi. Hatta benim bile evimi polisler bastı. Emniyete gittim. İşkenceler çektim. Biz bu devirleri gördük. Bunların kanunsuz olduğu ortaya çıktı. Bugün de aynı şey oluyor. Hocaefendi'nin kitapları sünnete dayanan, hadislerle ayetlerle süslenmiş, onların şerhleri mahiyetinde kitaplardır. Bunları yasaklamak, toplatmak İslam hukuku ile katiyen bağdaşmaz. Bu tamamen siyasi ve politiktir.”

Ali Bulaç: Üzüldüm

Gazeteci-yazar Ali Bulaç ise verilen karardan üzüntü duyduğunu ifade etti. Bulaç, Hocaefendi'nin kitaplarında kötü şeyler yazmadığını söyledi.

Faruk Köse: Raftan indirilmesi kötü

Yeni Akit Gazetesi eski yazarı Faruk Köse de Twitter'dan kitap toplatmaya tepki gösterdi: “Okuduklarım arasında Peygamberimiz'i Fethullah Gülen'in Sonsuz Nur kitabından daha güzel anlatanı görmedim. Raflardan indirilmesi çok kötü.”

‘Kitap toplatmada bir kişiye yönelik kin, nefret ve intikam var'

Mazlumder eski Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, Fethullah Gülen'in kitaplarının NT mağazalarından toplatılma kararına tepki gösterdi. Gergerlioğlu, “Bu olayda işin hukuki boyutu yok. Bir kişiye yönelik, kin, nefret, öfke ve intikam amacı var. Bir kişinin kitabının kaldırılması, kayyım atanmasındaki amacı apaçık ortaya koyuyor. Son derece üzücü... 2015 Türkiye'sinde utanç verici gelişmeler. Temennimiz insanlar, bu çıldırmış ruh halini görürler. İlk önce zihinlerinde sonra da yargıda yargılarlar.” dedi.

Gülen'in kitaplarının toplatılması için bir yargı kararının olmadığının altını çizen Ömer Faruk Gergerlioğlu şöyle devam etti: “Kitaplar şu ana kadar yargısal açıdan tehlikeli kitap, hukuk dışı bir kitap olarak kabul edilen, bu konuda karar verilen kitaplar değil. Tamamen keyfi bir şekilde bu kitaplar kaldırılıyor. Yani toplatılması gereken kitaplar kapsamına giren bir yönü yok. Yeni yönetimin kendi keyfine göre aldığı bir karar. Bunun arkasında hangi niyetin yattığını gösteriyor. Türkiye'de aslında dindarlar bilhassa yasaklama mevzusundan çok çekti. Farklı ideoloji sahipleri de çok çekti. Düşüncesine katılmasanız da kitap her insan için bir değerdir. O düşünceye katılmayabilirsiniz, o kişiye düşman olabilirsiniz ama insanın gelişimi için kitap son derece önemli değer. İnsan kendini ancak kitapla geliştirebilir. Farklı düşünceleri ancak bu şekilde öğrenebilir. Şu ana kadar Fethullah Gülen'in kitaplarıyla ilgili benim bildiğim bir yasaklama, hukuki yasaklama yok. Ama bu tavır, olayın ne kadar keyfi olduğunu göstermesi açısından manidar.”