Sigaraya bir zam daha

Sigaraya bir zam daha
Güncelleme:

AK Parti iktidarının vergi zammı paketiyle birlikte sigara fiyatlarına da 5 TL'lik dev bir zam geldi.

TBMM'ye sunulan yasa teklifiyle tütün ürünlerine uygulanan KDV oranı yüzde 18’den yüzde 20’ye çıkarıldı. Böylelikle, 5 Temmuz'daki ÖTV artışıyla endüstrinin ortalama fiyat seviyesindeki bir paket sigaranın üzerindeki toplam vergi yükü yaklaşık yüzde 81’den yüzde 82,5’e yükseldi.

Sigaralar için yaklaşık 6,8 olan mali çarpan 7,5’a yükseldi. Böylece gerçekleşen maliyet artışları fiyatlara yaklaşık 6,8 katı yerine 7,5 katı seviyesinde yansıyacak. Örneğin, 1 TL’lik bir maliyet artışının perakende satış fiyatına yaklaşık 7,5 TL artış olarak yansıtılması gerekecek.

Yapılan bu değişiklik sonrası satış fiyatı üzerinden hesaplanan efektif KDV oranı da yüzde 15.25’ten yüzde 16.67’ye yükselmişti.

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, sosyal medya hesabından sigaraya gelen zammı duyurdu. Aybaş, "Sigaraya 5 lira zam geldi hayırlı olsun. Sigaraya 1 yılda son zamlarla birlikte toplam da 17 TL’lik zam geçişi oldu. Kaçak ve sahte sigaraya da aynı minvalde zam geçişi yapılıyor" dedi.

Tekel Bayiler Yardımlaşma Derneği (TBY) Başkanı Erol Dündar ise bir sigara grubuna gelen zammı duyurdu. Dündar Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Sigaraya 2. büyük zam geldi hayırlı olsun" ifadelerini kullandı. Bu gruba gelen zam sonrası en düşük sigara fiyatı 41 TL oldu.

Not: Sigara markalarının basın yoluyla yayınlanması yasak olduğu için markalar Haber3.com tarafından mozaiklenmiştir.  

 AK Parti iktidarının vergi zammı paketiyle birlikte sigara fiyatlarına da 5 TL'lik dev bir zam geldi.

AK Parti'nin TBMM'ye sunduğu yeni torba yasadaki zamlar sigara fiyatlarına da yansıdı. TBYD Başkanı Erol Dündar, bir sigara grubuna zam geldiğini duyurdu.