Suriyelilere var Türkmenlere yok !

Suriyelilere var Türkmenlere yok !

Türkiye'ye sığınan Türkmenler turist sayılıyor yardım alamıyor...

Suriye’den gelen 2 milyon sığınmacıya her türlü yardımı yapan devlet, 130 bin Türkmene aynı şefkati göstermiyor. Türkmenler, ‘turist’ statüsünde görüldüğü için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının 3 katı sağlık hizmeti ücreti ödüyor.

Türkiye’ye sığınan Türkmenler devletten bir kuruş bile yardımalamıyor. Suriyeliye var Türkmene yok! Türkiye bir süredir Türkmenlereyardım malzemesi götürdüğü iddia edilen MİT TIR’larını tartışıyor. Türkiye’nin başkenti Ankara’da ise insanlık dramı yaşanıyor. IŞİD’in zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığınan Türkmenlerin yaklaşık 25 bini Ankara’da yaşıyor. Bir çoğu öğretmen, avukat, doktor olan eğitimli ve varlıklı insanlar şimdi zor durumda. 20-30 kişi bir dairede yaşayan bu insanlar sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların yardımıyla ayakta durmaya çalışıyor.

KODLARA AYRILMIŞ

Suriye ve Irak’tan giriş yapan ‘sığınmacı’ farklılığı daha kapıda başlıyor. Suriye girişlilere ‘99’ rakamıyla başlayan geçici kimlikler veriliyor. Kamplara ve sosyal konutlara yerleşen Suriyeli sığınmacılar hastanelerden bedava yararlanıyor, sınavsız üniversiteye gidebiliyor.

STK’LAR YARDIM EDİYOR

Suriye’deki Esad zulmü gibi Irak Telafer’de IŞİD zulmü yaşanıyor. Telafer’dekiTürkmenlerin bir kısmı canını kurtarmak için Türkiye’ye geldi. Telafer’den gelenlere ‘98’ kodlu geçici kimlik verildi fakat bunu sınırlı sayıda insan alabildi. Bürokrasi ve devlet yardımlarının Suriye’den gelen sığınmacılara göre yapılanması Iraklı Türkmenleri zorda bırakıyor. Bu insanlar günlük ihtiyaçlarını Ülkü Ocakları, Türk Ocakları gibi kuruluşlar ile vatandaşların yardımlarıyla karşılayabiliyor.

SAĞLIKTA 3 KATI FAZLA ÜCRET

Bakanlar kurulu kararına göre ‘yabancı tanıtma belgesi’ ile sağlık hizmetinden yararlanılabiliyor. Ancak bu kart çok az kişiye verilmiş. Tanıtma belgesi olmayanlar ise sadece ‘Acil’ hizmetlerinden yararlanabiliyor. Hastaneye yatan birTürkmen sığınmacı resmi kayıtlara ‘turist’ olarak giriyor.

Bunun anlamı şu: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bile 3 katı para ödüyor.  Mesela Devlet Hastanesi’nde doğum yapan Iraklı Türkmen L.M’ye  1.000 TL fatura çıkarıldı. Oysa Sağlık Bakanlığı’nın uygulama tebliğine(SUT) göre 500 TL alınması gerekiyordu.

TÜRKMENLERİN CENAZESİNDEN BİLE PARA ALIYORLAR

By-Pass ameliyatı olan Türkmen hastadan 7 bin TL alınması gerekirken 22 bin TL alınıyor. Ankara’da belediyeler cenaze taşıma, yıkama dahil dini vecibelerin yerine getirilmesini ücretsiz karşılıyor. Aynı Belediye,  6 Haziran’da  vefat eden M.E isimli Türkmen’den 500 TL defin parası aldı.

ARALARINDA DOKTORLAR ÖĞRETMENLER VAR..

Asıl sıkıntı sağlık, eğitim alanlarında yaşanıyor. Türkiye’ye gelenler arasında ilk, orta, üniversite öğrencileri de bulunuyor. Bunlar eğitimlerine ara vermek zorunda kaldı. Doktor, avukat, öğretmen gibi meslek sahipleri çalışamıyor. Kimlikleri olmadığı için ‘kaçak işçi’ olarak görülüyorlar. Kayıt dışı çalışanlar bunun sıkıntılarını göze alıyor.