TTB Başkanı Fincancı hakkında karar çıktı

TTB Başkanı Fincancı hakkında karar çıktı
Güncelleme:

TSK'nın kimyasal silah kullandığı iddia eden Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Fincancı'nın tahliyesine karar verildi.

TSK'nın "kimyasal silah kullandığını" iddia eden Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı yargılandığı davada bugün karar açıklandı.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki üçüncü duruşmaya, tutuklu sanık Şebnem Korur Fincancı getirildi. Duruşmayı CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu,  İnsan Hakları İzleme Örgütü, Avrupalı Doktorlar için Daimi Komite, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu temsilcileri ve çok sayıda kişi izledi. Kartal'da bugün görülen davasında beraat kararı verilen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da duruşmasının ardından Fincancı'nın yargılandığı davaya geldi.

SON SÖZÜ SORULDU

Duruşmada son sözü sorulan Fincancı, "Bu hukuki bir dava değil, siyasi bir dava. Siyaseten TTB'yi, demokratik ilkeleri yok etmek üzere bir dava" dedi.

İYİ HAL İNDİRİMİ UYGULANDI  

Mahkeme heyeti aranın ardından kararını açıkladı. Heyet, basın yayın aracılığıyla "Silahlı terör örgütü propagandası yapmak" suçundan önce 3 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezanın geleceği üzerindeki etkilerini dikkate alarak iyi hal indirimi uygulayan heyet, sanık Fincancı'yı 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Heyet, tutuklu kaldığı süre, ceza miktarını göz önüne alarak sanığın tahliyesine karar verdi.

BAZI HAKLARDAN YOKSUN BIRAKILMASINA KARAR VERİLDİ

Heyet, Fincancı hakkında TCK'nın 53/1. maddesinde düzenlenen "Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten; seçme ve seçilme ehliyetinden, velayet hakkından, vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan; vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan, bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten" cezaların infazı tamamlanıncaya kadar yoksun bırakılmasına da hükmetti. Mahkeme, verilen hapis cezasının 2 yılın üzerinde olması nedeniyle cezada erteleme yapmadı ve hükmün açıklanmasını geri bırakmadı.  Sanıktan ele geçirilen Bejan Matur'un "Dağın ardına bakmak" isimli kitabının delil olarak saklanmasına da karar verildi. Karara karşı istinaf yolu açık bulunuyor. Fincancı, cezasının kesinleşmesi halinde cezanın infazı tamamlanıncaya kadar doktorluk mesleğini ve TTB Başkanlığını yapmasından yoksun bırakılacak. Duruşmanın ardından davaya destek için gelenler, "Şebnem Hoca onurumuzdur" sloganları attılar.

"SÜRPRİZ OLDU"

Duruşmaya katılan Türk Tabipler Birliği temsilcileri, İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. Şebnem Korur Fincancı'nın avukatı Meriç Eyüboğlu, "Çok değil, birkaç saat sonra Bakırköy'de cezaevinin önünde yine hep beraber alkış ve halaylarımızla Şebnem Hocamızı karşılayacağız. Ceza da verildi ama tahliye kararına çok sevindik, sürpriz oldu. Hiç beklemiyorduk, o nedenle çok mutluyuz." dedi.

"ŞEBNEM HOCAMIZIN BUGÜN TAHLİYESİNİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ"

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi 2. Başkanı Ali İhsan Ökten ise, "Şebnem Hocamızın bugün tahliyesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Hiç yaşanmaması gereken bir süreç, 2,5 aydan uzun bir sürenin ardından sonlandı. Şebnem Hocanın aldığı ceza bizlerin aklında ve vicdanında yok hükmündedir" dedi.

FİNCANCI NE DEMİŞTİ?

Şebnem Korur Fincancı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) terör operasyonlarında ''kimyasal silah kullandığını'' iddia etmesi nedeniyle tepkilerin odağı haline gelmişti.

MSB: TSK ENVANTERİNDE KİMYASAL SİLAH YOK

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) da bir açıklama yaparak iddiayı yalanlamıştı. Açıklamada, TSK envanterinde kimyasal silah bulunmadığı bildirilmişti.

RASİME ŞEBNEM KORUR FİNCANCI KİMDİR?

Adli tıp uzmanı olan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 1959 İstanbul doğumlu. Fincancı, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Adli Tıp Uzmanları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Ceza Hukuku Araştırmaları Derneği'nin kurucu üyesi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu olan Şebnem Korur Fincancı; Türk Tabipleri Birliği, İstanbul Tabip Odası, Türk Patoloji Derneği, Forensic Science Society (İngiltere), Académie Internatıonale de Médecine Légale et de Médecine Sociale, International Academy of Legal Medicine, New York Academy of Sciences, İnsan Hakları Eğitimi On Yılı Ulusal Komitesi Cezaevleri Çalışma Grubu, Association de Droit Penale Internationale, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu ve benzeri kurumlarda görev yaptı.