Türkiye'nin gizli cennetiydi... Talan edildi! İşte hayaller, işte gerçekler

Türkiye'nin gizli cennetiydi... Talan edildi! İşte hayaller, işte gerçekler
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ayder'e benzer dönüşümü yapmalıyız. Buralar çekim alanları" dediği Trabzon'un Çaykara İlçesi'ne bağlı Uzungöl'ün bir imar projesi halini aldığı son görüntüler kahretti.

Yapılan açıklamada, "Proje kapsamında görsel estetiğe sahip, doğal, çevreye uyumlu, dayanıklı malzemeler kullanılarak, Uzungöl ve çevresindeki günübirlik rekreatif faaliyetlerin düzenleneceği ortamın sürdürülebilir bir şekilde yeniden oluşturulması amaçlanmaktadır" denilirken, doğal mirasın korunacağı da iddia edilmişti fakat Uzungöl'ün şuan geldiği durum içler acısı. 

2003 yılında "Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilan edilen Uzungöl’de toprak kayması ile biriken sazlık alanların temizlenmesine başlandı. Göl 2004 yılında da şantiyeye çevrildi. Gölün sembolü olma özelliğini kazanan yeşilbaş ördekler başta olmak üzere pek çok kuş ve balık türü, gölün "temizlenme" çalışmalarından zarar gördü.

Önce parsellerin küçük ve kamuya ait arazilerin sınırlı olması nedeniyle "kaliteli turist" için Belediye'nin aracı olduğu farklı uygulamaları gündeme getirildi. Köylülere köy ve mezra alanlarını toplu halde satmaları bile önerildi. Buna göre eski evlerin restore edilmesi ile düşük nüfuslu köy evleri toplu halde firmalara kiralanabilecekti. 

Ardından lüks konutların yapımı için TOKİ devreye girdi. Göl manzaralı yerleri tercih eden TOKi'ye Çaykara yolunun Uzungöl’e yakın bölümünde 6'şar daireli 15 bloktan oluşan bir konut projesi sunuldu. Proje için 2008 yılı sonunda fiyat analizleri başladı 2009 başında ön talep toplama gerçekleştirildi. AK Parti'nin bu girişimi Belde'de tartışma yarattı. Bir diğer AK Parti icraatı ise dere kenarına duvarların inşa edilmesi oldu. Tepki çekilmemesi için duvarlarının önüne ağaçlar dikildi. Göl yollarla çevirilerek kenarlarına yüksek duvarlar örülüp havuza dönüştürüldü.

Talan bununla da bitmedi 2014 yılında "kentsel dönüşüm" yağmasının yeniden planlanmasının da önü tekrar açıldıktan sonra artık ortada Uzungöl'ün güzelliği diye bişey kalmadı. 

Dünya Çevre Günü'nde Uzungöl'ün son hali sosyal medyada gündem olarak tartışmalara yol açtı ve büyük tepki topladı.