Ünlü deprem uzmanından umut veren açıklama

Güncelleme:

Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal depremlerin önceden tespiti konusunda umutlandıran bir açıklama yaptı.

Ankara Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, depremlerin önceden tahmini konusunda çok sayıda yöntemin dünyanın her yerinde yoğunlukla kullanıldığını söyledi. Pampal, "Önümüzdeki dönemlerde depremlerin önceden tahmin edileceğini, can kayıplarının minimuma ineceğini düşünüyorum" dedi.

Prof. Dr. Süleyman Pampal, kabuk deformasyonlarının izlenmesi ile depremlerin önceden tahmini konusunda çok sayıda çalışma olduğunu, özellikle de Japonların bu konuda çok çalıştığını kaydetti. Prof. Dr. Pampal, "Depremlerden sonra yaptıkları çalışmaların; yükselmeler, alçalmalar, deniz seviyesinde, karada, fay zonundaki gerilme artışları, birikimleri ya da kabuktaki deformasyonun hızı ve bu deformasyonda bazen anomaliler belirlenirse, bu da depremin gelmekte olduğunu gösteren bir ipucu olabilir. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda hep deprem olduktan sonra tespitler yapılıyor. Bu, önemli bir veri. Ama önceden bunun kullanıldığı ve depremin tahmin edildiği bugüne kadar söz konusu olmamış. ‘Bu deformasyonlarda hızlanma var, anomali var, pik yaptı, deprem olacak, 2 saat sonra, 3 saat sonra olacak kaçın’ diyen başarılı bir tahmin olmamış" diye konuştu.

Çin'de yaşanan Haicheng depremini örnek gösteren Prof. Dr. Pampal, "Depremden 4-5 saat önce pek çok ipucunu değerlendiren bilim insanları, depremin olacağını tahmin etmişler, kesin konuşmuşlar. Otoriter rejimin avantajını kullanarak zorla insanları evlerinden çıkarmışlar. Gerçekten de 4 saat sonra deprem olmuş ve insanların canı kurtulmuş. Ama aynı bölgede 8 ay sonra daha büyük bir deprem, aynı çalışan bilim insanları tarafından tahmin edilemediği için yüz binlerce insan ölmüş. Bunun dışında önceden tahmin edilmiş yıkıcı bir deprem yok. Çalışmalar var, çok önemli ipuçları var. Depremlerin önceden tahmini konusunda çok sayıda yöntem dünyanın her yerinde yoğunlukla kullanılıyor ve çalışılıyor. Çok sayıda bilim çevresi, merkezler bu konuya zaman, kaynak ayırıyorlar. Önümüzdeki dönemlerde depremlerin önceden tahmin edileceğini, can kayıplarının minimuma ineceğini düşünüyorum, biliyorum" dedi. 

DHA

text-ad
PKK'nın silah bırakacağı yer ve tarih belli oldu PKK'nın silah bırakacağı yer ve tarih belli oldu Kızıldeniz'de saldırıya uğrayan dev gemi böyle battı! Kızıldeniz'de saldırıya uğrayan dev gemi böyle battı! Türk Lirası'na en yüksek faizi veren banka değişti: Yüzde 53 faiz veren de var! Türk Lirası'na en yüksek faizi veren banka değişti: Yüzde 53 faiz veren de var! Galatasaray'ın Osimhen için yaptığı teklif ortaya çıktı: Dudak uçuklatan rakam! Galatasaray'ın Osimhen için yaptığı teklif ortaya çıktı: Dudak uçuklatan rakam! FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda ilk finalist belli oldu FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda ilk finalist belli oldu Türkiye'nin mavi vatandaki gururu heybetiyle dikkat çekti Türkiye'nin mavi vatandaki gururu heybetiyle dikkat çekti Yangın çıkan cami kül oldu, Kur'an-ı Kerimler ise zarar görmedi Yangın çıkan cami kül oldu, Kur'an-ı Kerimler ise zarar görmedi AK Parti ve MHP'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TBMM'ye sunulan teklifine ret! AK Parti ve MHP'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TBMM'ye sunulan teklifine ret! Orman kampında sapık doktor alarmı: Bir kadının görüntülerini çekerken yakalandı! Orman kampında sapık doktor alarmı: Bir kadının görüntülerini çekerken yakalandı! Zam'aydın Türkiyem... Akaryakıtta bir dev zam daha pompaya yansıdı! Zam'aydın Türkiyem... Akaryakıtta bir dev zam daha pompaya yansıdı!
Bankada parası olanlara kötü haber! Hem mevduatta hem de fonlarda stopaj oranları arttırıldı! Bankada parası olanlara kötü haber! Hem mevduatta hem de fonlarda stopaj oranları arttırıldı! ''İletişim Başkanı Fahrettin Altun görevden alındı'' ''İletişim Başkanı Fahrettin Altun görevden alındı'' Trafikteki ters yön canavarı dehşet saçtı: Araç alev topuna döndü, 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı! Trafikteki ters yön canavarı dehşet saçtı: Araç alev topuna döndü, 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı! Bebek katili Öcalan'dan yeni videolu mesaj! ''Aciliyeti var'' dedi! Bebek katili Öcalan'dan yeni videolu mesaj! ''Aciliyeti var'' dedi! Türkiye'de bir garip akım... Vatandaş yılan derisi kuyruğuna girdi! Türkiye'de bir garip akım... Vatandaş yılan derisi kuyruğuna girdi! Kurban Bayramı'nda toplamışlar... Bu iğrençliği hepimize yedireceklerdi! Kurban Bayramı'nda toplamışlar... Bu iğrençliği hepimize yedireceklerdi! Mansur Yavaş'tan tarihi rest: ''Eğer amaç buysa görevi bırakmaya razıyım'' Mansur Yavaş'tan tarihi rest: ''Eğer amaç buysa görevi bırakmaya razıyım'' Eski Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in vakfına kayyum atandı Eski Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in vakfına kayyum atandı 50 milyar TL'lik vurgun yapan ''DAĞ'' yerle bir edildi! 50 milyar TL'lik vurgun yapan ''DAĞ'' yerle bir edildi! Mahkeme kararını önceden duyuran yandaş medyadan saç baş yolduran savunma! Mahkeme kararını önceden duyuran yandaş medyadan saç baş yolduran savunma!