Uzman isim İstanbulluların uykuları kaçıracak 2 noktayı açıkladı

Uzman isim İstanbulluların uykuları kaçıracak 2 noktayı açıkladı
Güncelleme:

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli deprem fırtınasının ardından gözlerin çevrildiği Marmara Bölgesi için Prof. Dr. Hüseyin Öztürk İstanbulluların uykularını kaçıracak tahminlerini açıkladı.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Habertürk'te katıldığı canlı yayında olası İstanbul depremiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Öztürk'ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"İstanbul depreminde geriye dönüp İstanbul’da ne olduğuna bir iyi bakmamız lazım. İstanbul’da yaklaşık 500 yılda bir büyük deprem oluyor.

1509’da ne olduysa o olacak. Ama o atalarımızın yeni aldığı 40 yıllık dar kapsamlı bir kentti. Ona rağmen 2. Beyazıt kentte kalamayıp Edirne’ye gidiyor. Saraydan çıkıp Gülhane’ye çadır kuruyor. Böyle büyük bir yıkımın, ölümün olduğu bir deprem.

Ondan sonra bir deprem daha yok. Peki bu depremde ne olacak. Marmara Denizi’ni modelliyoruz biz. Burada huni gibi derin üç tane çukur var. Çınarcık, Tekirdağ ve merkez çukur. Üçünün derinliği bin metreden fazla. 

Neden huni? Çöke çöke evrimleşmeseler olmazdı bu. Şimdi önümüzdeki depremde çökecekler mi? Hesabımıza göre 2-3 metre çökecekler. Buranın yılda 7 milimetre çöktüğü düşünülüyor. Bu 500 yılda 3 buçuk metre yapar. 

Bu çökme kaynaklı oluşabilecek tsunami ile ilgili bir modelleme yaptık.

120 kilometre boyunca iki tane fay kırılacak. Çınarcık ve Kumburgaz. 20 kilometre çerçeve fayları var enine doğru. 2 metre 3 metre civarında bir oturma durumunda ne olur diye baktık.

Şunu gördük. Deprem oldu burası oturdu. Deniz kıyıdan su vakumlayacak. İlk önce suyu alacak sonra geri verecek. Kıyıdan bir dakika içerisinde su çekilmeye başlıyor. Su çekilince ne olacak tekneler oturacak. Teknelerimizin çekek yerleri 2 metre derinlikte bile değil zaten.

Daha sonra 8-10 dakika içerisinde dalgalar geliyor. 2-3 metrelik büyüklükte dalgalar bunlar. Yalnız bu bir modelleme tabii siz hangi veriyi girerseniz bilgisayar ona göre sonuç veriyor."