Vakıf üniversitelerine zam resti: ''Aklınızı başınıza alın''

Vakıf üniversitelerine zam resti: ''Aklınızı başınıza alın''
Güncelleme:

Vakıf üniversitelerine yapılan zamlara değinen Tüketici Örgütleri Konfederasyonu(TÖK) Başkanı Fuat Engin, "Özellikle son 2 yılda yapılan fiyat artışları olağanüstü acımasız. Günümüze geldiğimizde vakıf üniversitelerinde yüzde 100'le yüzde 238'leri aşan bir oranda zam yapıldı" dedi.

TÖK Başkanı Fuat Engin, vakıf üniversitelerine yapılan zamlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başkan Engin, özellikle son 2 yılda yapılan fiyat artışları olağanüstü acımasız olduğunu belirtirken, günümüze geldiğimizde vakıf üniversitelerinde yüzde 100'le yüzde 238'leri aşan bir oranda zam yapıldığını söyledi.

Engin, fiyatların geri çekilmesi gerektiğini ve mevzuat ne diyorsa, yasalar ne diyorsa bunun gereğinin yapılması gerektiğini vurguladı.

Yapılan zamların acımasız olduğunu vurgulayan Fuat Engin, "Bu fiyat artışları konusu daha önce de yapılıyordu ama bu kadar acımasız değildi. Özellikle son 2 yılda yapılan fiyat artışları olağanüstü acımasız. Günümüze geldiğimizde vakıf üniversitelerinde yüzde 100'le yüzde 238'leri aşan bir oranda zam yapıldı. Peki nedir? Şimdi iki eğitim sistem var. Bir tanesi özel okulları yönetmeliği, orta öğrenim bununla yönetiliyor. İkincisi vakıf üniversiteleri yönetmeliği var. Bu da YÖK tarafından çıkarılmış. Fakat uygulanma sürecinde maalesef büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Her ne kadar vakıf üniversitelerine bu fiyatların belirlenmesi yetkisi bırakılmışsa da ama diğer mevzuatın diğer bölümlerinde bunun TÜFE oranından daha fazla artırılamayacağına dair hükümler yer almıştır. Bütün bunlara rağmen değişik bahanelerle ve sanki öğrenci müşteriymiş gibi davranılıyor. Bu şekilde ortaya çıkan sonuç, maalesef çocukları eğitim hakkından mağdura kadar götürüyor" dedi.

"Aklınızı başınıza alın, fiyatları aşağı çekin"

Engin sözlerini şöyle sonlandırdı: "Geldiğimiz nokta itibariyle bugün vakıf üniversiteleri bir kamu kurumunun niteliğindedir, YÖK'ün denetimindedir. Öncelikle YÖK'ü göreve çağırıyoruz. Lütfen elinde kendi yaptığı mevzuatı uygula. Vakıf üniversiteleri sahiplerini de insafa çağırıyoruz. Mütevelli heyetlerini insaflı davranmaya çalışıyoruz. Mevzuatın söylediği gibi hatta imkanınız varsa bu çocuklar açısından biraz daha düşük fiyat artışları uygulayarak hem yeni kaydı olacak çocukların okulunuzu tercih etmesi hem de var olan eğitim süreci devam ederken bir üst sınıfa devam edecek öğrencileri bu konuda mağdur olmadan devam etmesi gerekiyor. Neden söylüyorum bunu? Çünkü çocukların tek derdi yıllık eğitim ücreti ödemek değil. Çocukların yurt sorunu var, barınma sorunu var, beslenme sorunu var, ulaşım sorunu var. Bütün bunların üstüne bir de vakıf üniversitelerinin ya da özel öğretim kurumlarının olağanüstü fiyat artışlarıyla ne deniyor çocuğa? Deniyor ki; okuma o zaman. Paran yoksa okuma. Bunu biz kabul etmiyoruz. Bunu kabul etmediğimiz gibi de buna yönelik her türlü mücadelenin bu savaşın devam edeceğini açıkça ifade etmek istiyoruz. Buradan bir kez daha sesleniyorum. Aklınızı başınızı alın. Bu fiyatları geri çekin ve mevzuat ne diyorsa, yasalar ne diyorsa bunun gereğini yapın. Eğer imkanlarınız varsa bunu biraz daha aşağıya çekebilirsiniz diyorum."

text-ad
11 evladımızı şehit eden eli kanlı terörist Kobani’de öldürüldü 11 evladımızı şehit eden eli kanlı terörist Kobani’de öldürüldü Fenerbahçe final serisinde Beşiktaş karşısında 2-0 öne geçti Fenerbahçe final serisinde Beşiktaş karşısında 2-0 öne geçti Yumurtalıklarını aldıran Türkiye'nin güzel şarkıcısının hayatı kabusa döndü Yumurtalıklarını aldıran Türkiye'nin güzel şarkıcısının hayatı kabusa döndü Benzin ve motorine zammın, zammının, zammı geliyor! Benzin ve motorine zammın, zammının, zammı geliyor! Gıda sahtekarları listesi mide bulandırdı! Bize neler yedirdiklerine inanamayacaksınız! Gıda sahtekarları listesi mide bulandırdı! Bize neler yedirdiklerine inanamayacaksınız! Gibi'nin ardından Hasan Can Kaya ile Konuşanlar Exxen'den ayrıldı! Gibi'nin ardından Hasan Can Kaya ile Konuşanlar Exxen'den ayrıldı! Trabzon'da 10 bin yıllık keşif! Mağaradan tarih fışkırdı Trabzon'da 10 bin yıllık keşif! Mağaradan tarih fışkırdı Otoyolda ''alkollü'' olduğundan şüphelendiği sürücünün midesinden çıkanlar şoke etti Otoyolda ''alkollü'' olduğundan şüphelendiği sürücünün midesinden çıkanlar şoke etti Ekrem İmamoğlu'nun açıklaması sonrası jet soruşturma! Ekrem İmamoğlu'nun açıklaması sonrası jet soruşturma! Kredi kartında nakit avans limiti ve taksit sayısına ayar geliyor Kredi kartında nakit avans limiti ve taksit sayısına ayar geliyor
Kavga eden çifte müdahale etti, canından oluyordu! Kavga eden çifte müdahale etti, canından oluyordu! Azmedip tam 25 kilo birden veren Bergüzar Korel'i gören gözlerine inanamadı Azmedip tam 25 kilo birden veren Bergüzar Korel'i gören gözlerine inanamadı ORC'nin genç seçmenlerle yaptığı genel seçim anketinin sonuçları açıklandı ORC'nin genç seçmenlerle yaptığı genel seçim anketinin sonuçları açıklandı Sevgilisinden yeni ayrılmıştı.. Cemre Baysel cesur tarzıyla olay oldu Sevgilisinden yeni ayrılmıştı.. Cemre Baysel cesur tarzıyla olay oldu Kim Milyoner Olmak İster'de 22 yaşındaki üniversiteli genç kızın elendiği soru olay oldu Kim Milyoner Olmak İster'de 22 yaşındaki üniversiteli genç kızın elendiği soru olay oldu 26 ildeki son erken genel seçim anketinin sonuçları açıklandı 26 ildeki son erken genel seçim anketinin sonuçları açıklandı Yüsra Geyik'in yaz tatilindeki denize sıfır garip dansına kimse anlam veremedi Yüsra Geyik'in yaz tatilindeki denize sıfır garip dansına kimse anlam veremedi İsrail, İran'ı 60 savaş uçağıyla aynı anda vurdu: O anlar saniye saniye kamerada! İsrail, İran'ı 60 savaş uçağıyla aynı anda vurdu: O anlar saniye saniye kamerada! İran bu sefer de Microsoft'un İsrail'deki binasını vurdu İran bu sefer de Microsoft'un İsrail'deki binasını vurdu Victor Osimhen transfer sessizliğini bozdu: Galatasaray taraftarı istediğini bulamadı Victor Osimhen transfer sessizliğini bozdu: Galatasaray taraftarı istediğini bulamadı