Vizesiz AB için tarih belli oldu

Vizesiz AB için tarih belli oldu

Türkiye ile AB arasındaki "göçmen" anlaşmasıyla birlikte gözlerin çevrildiği "vizesiz AB tarihi" de belli oldu.

Türkiye; Avrupa Birliği (AB) ile Suriye kaynaklı düzensiz göçmen sorununun ardından yapılan görüşmeler ve varılan mutabakat çerçevesinde vize serbestinin 1 Temmuz tarihinden uygulanması beklentisi içine girdi. Bu beklenti, Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir isim tarafından dile getirildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili AB ve Suriyeli göçmenler konusunda bilgilendirmede bulundu. Dışişleri yetkilisi, 2015 yılında 856 bin 723 düzensiz göçmenin Yunanistan'a geçtiğini belirtti. Yetkili, "Bu düzensiz göçmenler içinde Suriyeliler yüzde 56, Afgan yüzde 24, Irak yüzde 10, Pakistan yüzde 3, diğer uyruklular ise yüzde 7. Yunanistan'ta 5 adaya giden göçme sayısı 790 bin 730. Tamamen Türkiye sınırından Yunan adalarına gidiyorlar, daha sonra Yunan karasına geçiyorlar" dedi.

Yetkili Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün AB ülkelerine gönderilecek 25 bin kişilik bir Suriyeli listesi hazırladığını dile getirerek, "Göç idaresi'nden 25 kişilik personel adalara gitti. Anlaşma imzalanır imzalanmaz 24 saate geçmeden adalara gittiler" dedi. Yetkili, 1 Temmuz'dan itibaren vize serbestisine sahip olunacağını da ifade etti.
 
Üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, sürecin beklendiği şekilde devam etmesi halinde AB ile imzalanan  mutabakat çerçevesinde 1 Temmuz 2016’da Türk vatandaşları için Schengen alanına  vize serbestisinin söz konusu olacağına dikkati çekti.

Aynı yetkili, “AB Komisyonu 4  Mayıs'ta toplanacak ve Türkiye’nin 72 kriteri karşılayıp karşılamadığına karar  verecek. Ona göre bir rapor hazırlayıp konseye sunacak. Konsey de o rapor üzerine  kararını verecek. Rapor olumlu olursa vize serbestisi yürürlüğe girecek. Biz Schengen ülkelerine vizesiz gireceğiz. Bunun karşılığında Türkiye’ye tüm Avrupa  Birliği ülkeleri vizesiz gireceğiz” diye konuştu.