Şarbona dikkat! Önce aile hekiminize başvurun

Şarbona dikkat! Önce aile hekiminize başvurun
Güncelleme:

Son günlerde ülke gündemini meşgul eden önemli gündem maddelerinden biri olan şarbon hastalığı ile ilgili bilgi paylaşımında bulunan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu(AHEF) önemli uyarılarda bulundu.

Halk arasında Şarbon adı ile bilinen, deri – solunum ve sindirim sistemlerinde olmak üzere 3 farklı şekilde yer alan ve Kurban Bayramı sonrasında ülkemizde görülmeye başlayan Şarbon Hastalığı ile ilgili Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Şuan ülkemizde görülmekte olan şarbon vakasının sindirim yolu ile şarbonlu hayvan etlerinin tüketilmesi sonucu ortaya çıktığının altını çizen AHEF, nereden geldiği ve nereden alındığı emin olunamayan etlerin tüketilmemesi gerektiğini, tüketilmekte olan etlerin ise muhakkak yüksek ısı ile pişirilen kavurma ve benzeri yöntemlerle hazırlanması gerektiğini söyledi.

AHEF, İstanbul – Ankara – Sivas ve Bitlis gibi illerde görülen şarbon vakaları ile ilgili olarak riskli hayvanlarla temas öyküsü bulunan, vücudunda 1-3 cm büyüklüğünde koyu renkte ve kabuklu yara meydana gelen kişilerin acil ve öncelikli olarak Aile Hekimleri’ne başvurmalarını önerdi.

Bu şekilde Aile Hekimleri’nce hızlı ve kolay tetkik yapılabileceğini, riskli durumun tespit edilmesi halinde hastanın hastane sevkinin yapılacağını bu sayede hastanelerdeki gereksiz yığılmalarının da önüne geçileceği vurgulandı.

AHEF, Şarbon Hastalığı ile ilgili de merak edilen tüm konulara ilişkin soru ve cevapları da yayınlandı.

Seçiniz...

Etiketler şarbon ahef