Dopingli sporcular bütün ülkeyi yakabilir !

Dopingli sporcular bütün ülkeyi yakabilir !
Güncelleme:

WADA, atleti dopingli çıkan ülkelerin tüm yarışlardan menedilmesini değerlendirmek üzere kurul kurdu. CNN, Türkiye’nin de endişe kaynağı ülkelerden olduğunu iddia etti.

Dün­ya An­ti Do­ping Ajan­sı (WA­DA) at­le­ti do­ping­li çı­kan ül­ke­le­rin tüm ya­rış­lar­dan be­lir­li bir sü­re menedil­me­si­ni de­ğer­len­di­ri­yor.

WA­DA Baş­ka­nı Cra­ig Re­edi­e, bu yön­de bir ka­ra­rın et­ki­le­ri­ni ölç­mek için ba­ğım­sız bir ko­mis­yo­nun ça­lış­ma yü­rüt­tü­ğü­nü açık­la­dı. 22-30 Ağus­tos ara­sın­da Pe­ki­n’­de ya­pı­la­cak Dün­ya At­le­tizm Şam­pi­yo­na­sı ön­ce­sin­de CNN te­le­viz­yo­nu­na ko­nu­şan Re­edi­e, men­ta­li­te de­ği­şik­li­ği için at­le­ti do­ping­li çı­kan ül­ke­ye am­bar­go kon­ma­sı­nın fay­da­lı ola­bi­le­ce­ği­ni söy­le­di. Re­edi­e, “Şim­di­ye ka­dar hiç böy­le bir ka­rar alın­ma­dı. O ne­den­le çok önem­li bir adım. Bu ko­nu­da in­ce­le­me yap­ma­sı için gö­rev­len­dir­di­ği­miz ba­ğım­sız ku­ru­lun ça­lış­ma­sı­nı bi­tir­me­si­ni bek­li­yo­ruz. On­dan son­ra fe­de­ras­yo­na öne­ri­le­ri­mi­zi ile­te­ce­ği­z” de­di.

SADECE HALTERDE UYGULANDI

Ya­sak koy­ma yet­ki­si, Ulus­la­ra­ra­sı At­le­tizm Fe­de­ras­yo­nu­’n­da (IA­AF) bu­lun­sa da fe­de­ras­yon WA­DA­’dan ge­le­cek öne­ri­le­re olum­lu yak­la­şı­yor. Şim­di­ye ka­dar spor­cu­sun­da ya­sak­lı mad­de­ye rast­la­nan ül­ke­yi tüm ya­rış­ma­lar­dan men uy­gu­la­ma­sı sa­de­ce hal­ter­de uy­gu­lan­dı. Ge­çen ay Al­man ba­sı­nın­da ya­pı­lan bir in­ce­le­me­ye yer ve­ril­miş ve 2001-2012 ara­sın­da ma­dal­ya ka­za­nan at­let­le­rin ya­rı­sı­nın do­ping yap­tı­ğı­na da­ir bul­gu­lar ol­du­ğu id­di­ası or­ta­ya atıl­mış­tı.

İn­ce­le­nen ve “bü­yük oran­da do­ping yap­tı­ğı­na ina­nı­lan ve­ya ka­nın­da şüp­he­li mad­de­le­re rast­la­na­n” 800 isim bu­lun­du­ğu ve en az ya­rı­sı­nın Rus at­let­ler ol­du­ğu ile­ri sü­rül­müş­tü.

CNN'DEN TÜRKİYE İDDİASI

Ön­ce­ki gün 2012 Lon­dra Olim­pi­yat­la­rı­’n­da 1500 met­re­de al­tın alan As­lı Ça­kır Alp­te­ki­n’­in de do­ping­li ol­du­ğu or­ta­ya çık­mış­tı. CNN, Tür­ki­ye­’nin de en­di­şe kay­na­ğı ül­ke­ler ara­sın­da ol­du­ğu­nu id­di­a et­ti.

DOPİNG UTANCINDA ACI TESADÜF

Aslı Çakır Alptekin’in 8 yıl men cezası almasının ardından ya­kın geç­mi­şe dö­nüp bak­tı­ğı­mız­da acı bir te­sa­düf dik­kat çe­ki­yor. Alptekin, Londra’da 1500 met­re­de al­tın ka­zan­dı­ğın­da bir baş­ka mil­li at­let olan Sü­rey­ya Ay­han Kop, “Da­nış­man­lık yap­tım. Be­nim sa­yem­de ol­du­” di­ye­rek ödül­ler­den pay is­te­miş­ti. Alp­te­ki­n’­in eşi ve an­tre­nö­rü İh­san Alp­te­kin ise, “Se­ne­de 1 ya da 2 kez gör­dü­ğü­müz bi­ri bi­ze na­sıl yar­dım  eder” di­ye­rek kar­şı çık­mış­tı. Ay­ha­n’­ın avu­ka­tı “A­ra­la­rın­da söz­leş­me va­r” di­ye­rek mahkemeye gitmişti. Ay­ha­n’­ın da 2009’da ömür bo­yu men ce­za­sı al­ması dik­kat çe­ki­ci bir de­tay ola­rak duruyor.

NOT: Spor Genel Müdürlüğü, 2011 ve 2012 yıllarında katıldığı uluslararası şampiyonalardaki başarıları için 2 bin 575 cumhuriyet altını karşılığı para ödülü verdiği Aslı Çakır Apltekin’e bunların iadesi için dava açacak. Kararın kesinleşmesi bekleniyor.

Bugün