TFF'den kaçak maç yayını için dev hamle

TFF'den kaçak maç yayını için dev hamle
Güncelleme:

Türkiye Futbol Federasyonu, futbolun marka değerinde maddi-manevi zararlara yol açan korsan yayınlarla ilgili büyük bir adım attı. Toplam 866 internet sitesine erişim engeli getirildi.

NTV Spor'da yer alan habere göre; TFF, servis sağlayıcılar ve kanunen yetkili olan Erişim Sağlayıcılar Birliği (ESB) ile yaptığı çalışmalar sonrasında korsan yayınlara önemli darbe vurdu.

5 Şubat itibarıyla başlayan süreçte 3 hafta geride kalırken, toplam 866 internet sitesine erişim engeli getirildi. Geçtiğimiz hafta sonu 415 site kapatılırken, bu alanda da rekor kırıldı. Geçtiğimiz hafta içi de UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Konferans Ligi maçlarının oynadığı dönemde 124 siteye erişim engeli getirilmişti.

Yapılan çalışmalar sonrasında kısa sürede maçları korsan veren çok sayıda siteye erişim engeli getirilirken, rakamlar şöyle;

4-7 Şubat haftası lig maçları: 82
11-14 Şubat haftası lig maçları: 245
15-17 Şubat Avrupa Kupaları maçları: 124
18-21 Şubat haftası lig maçları: 415
Toplam erişim engeli konan site sayısı: 866

SİSTEM NASIL İLERLİYOR?

Çalışmalar kapsamında yayıncı kuruluşlar, internet ortamında kaçak yayın yapan siteleri TFF'ye bildiriyor. Erişim engeli getirme yükümlülüğü olan Türkiye Futbol Federasyonu da, TFF kanununun "Yayın haklarının korunması" başlıklı Ek Madde 1'deki düzenlemeye istinaden erişim engeli kararı alıyor ve bu kararı Erişim Sağlayıcılar Birliği'ne iletiyor. ESB de ilgili siteye erişimi engelletiyor. Böylece kısa bir süre içerisinde ilgili sitenin korsan yayını sonlanıyor.

Kulüplerin en önemli gelir kalemi olan yayın gelirlerini baltalayan korsan yayınlar, yasa dışı yollarla hiçbir bedel ödemeden futbolseverlere müsabakaları izletiyor.

Korsanla mücadele kapsamında, TFF'nin yaptırım uygulamalar, özellikle vatandaşlar arasındaki korsan yanının suç olduğuna dair bilinci artırmak adına da önemli bir unsur teşkil ediyor.