AK Parti'de 3 dönem tartışması

AK Parti'de 3 dönem tartışması

AK Parti'de üç dönemine takılan milletvekilleri, tüzüğün değiştirilmesini istiyor.

AKP’de üç döneme takılan ve tüzüğün değişmesini isteyenler ile yeni milletvekilleri arasında gizli bir mücadele başladı.

Yeniler ‘’Yeter artık’’ diyerek eskilerin politikaya ara vermesini istiyor. Eskiler ise, ‘’Partinin bizim tecrübemize ihtiyacı var’’ diyerek yine adaylık peşinde. Başbakan olduğu günlerde bu konunun gündeme geldiği Kızılcahamam toplantısında, ‘’ Tüzüğün değişmesi halinde hakkımı helal etmem’’ diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise bu söylemini yumuşattığı öğrenildi. Erdoğan Başbakan Davutoğlu’nun olumlu bakması halinde, 3 dönem yasağının kalkabileceği sinyalini verdi.

KOLTUK İÇİN ALGISI

AK Parti içinde aylardan beri ortaya atılan, 3 dönem kuralı nedeniyle siyasete veda edecek milletvekillerinin yasağın kaldırılması için yoğun girişimler yapıyor. Aralarında eski bakanların da bulunduğu bazı 3 dönemlik milletvekilleri önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etmiş ve bu konuyu gündeme getirmişti.

TOP BAŞBAKAN’DA

AKP’de üç dönem yasağı nedeniyle milletvekili adaylığı için müracaat etmeyen ‘akil adamlar’ Erdoğan’dan ‘olur’ aldı. Başbakanı ikna etmeye çalışan 3 dönemciler, Davutoğlu’nun sıcak bakması halinde yeniden aday olacaklar. Tüzükte yer alan kuralı delmek için 3 dönemci vekillerden ayrı ayrı ekipler oluşturuldu. Organizasyonun başında Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve eski bakanlar Hayati Yazıcı ile Hüseyin Çelik bulunuyor. Erdoğan, Davutoğlu ve Cemil Çiçek’le de bu isimler görüştü.

Öte yandan bir grup milletvekili Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelerek ‘paralel yapıyla mücadele, parti aklının devamı, gelecek dönemin kritik olacağı’ gerekçelerini anlatarak 3 dönem yasağı konusunda olumlu cevap istedi. Başbakan, “Bu kuralın uygulanmasını Cumhurbaşkanımız çok istiyor, onunla konuşun” dedi.Cumhurbaşkanı ile görüşme uzun ve zor geçti. Erdoğan ”Başbakan’la konuşun, kararı kendi versin” diye açık kapı bıraktı.

Davutoğlu bunun üzerine sıkıntıya düştü. Çünkü Erdoğan’ın onay vermeyeceğini düşünüyordu. Şimdi 3 dönemci vekiller, Davutoğlu’nu ikna etmeye çalışıyor. Bu durumda 15-20 ismin yeniden aday olması bekleniyor. Aslında üç dönem üst üste vekil seçilen isimlerin adaylığının önünde yasal bir engel yok. Tüzük engeli bulunuyor. Bu da YSK’yı ilgilendirmiyor. Üç dönemliklerin adaylık müracaatı yapmaması da engel teşkil etmiyor. Genel Başkan isterse 7 Nisan’da YSK’ya verilecek aday listesine 3 dönemlik isimleri de alabilecek.

Partide üç dönem yasağına takılanlar “Bu yasak partinin geçmişi ile geleceği arasında kopukluk yaratır. Bizim tecrübemiz Ak Parti için önemli” görüşünü savunuyor. Üç dönem yasağından etkilenmeyen partideki yeni milletvekilleri ile milletvekili seçilme şansı yüksek olan adaylar ise ‘’ Yasağın kalkması halk nezdinde güven ilkesini de zedeler. ‘Koltuk için savundukları ilkeden vazgeçtiler’ algısına yol açar’’ diyorlar. AKP’de aralarında bakanların da bulunduğu 68 milletvekili, parti tüzüğü gereğince siyasete ara verecedk ve yeniden vekil olamayacak. Bu isimler şöyle:

TBMM Başkanı: Cemil Çiçek

Bakanlar: Bülent Arınç, Ali Babacan, Bekir Bozdağ, Ömer Çelik, Mehdi Eker, Nurettin Canikli, Taner Yıldız, Faruk Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu.

Milletvekilleri: Binali Yıldırım, Beşir Atalay, Mehmet Ali Şahin, Hayati Yazıcı, Nihat Ergün, Egemen Bağış, Suat Kılıç, Mustafa Elitaş, Burhan Kuzu, Nimet Baş, Recep Akdağ, Abdülkadir Aksu, Hüseyin Çelik, Necati Çetinkaya, Sadık Yakut, Vecdi Gönül, Nafiz Özak, Sefer Üstün, Cevdet Erdöl, Mustafa Ataş, Salih Kapusuz, Halide İncekara, Sait Açba, Ruhi Açıkgöz, Rıza Alaboyun, Fahrettin Poyraz, Vahit Kiler, Bayram Özçelik, Ali Küçükaydın, Mehmet Daniş, Ünal Kaçır, Nevzat Pakdil, Hakkı Köylü, Muzaffer Baştopçu, Fehmi Kinay, Mehmet Katsal, Nusret Bayraktar, Sadullah Ergin, Haluk İpek, Bülent Gedikli, Şaban Dişli, Yılmaz Demir, Mustafa Demir, Reha Denemeç, Ahmet Yeni, Afif Demirkıran, Yahya Akman, Şükrü Ayala, Enver Yılmaz, Zeyit Aslan, Köksal Toptan, Ziyaettin Akbulut, Durdu Mehmet Kastal, Mehmet Sarı, Kerim Özkul, Harun Tüfekçi, Hasan Ali Çelik, Hasan Fehmi Kinay, Murat Yıldırım, Nusret Bayraktar, Hüseyin Tanrıverdi, Cemal Yılmaz Demir.