Almanya'da NSU davası

Almanya'da NSU davası

Duruşmada, cinayetlerde kullanılan silahı temin ettiği ileri sürülen sanık dinlenildi

Almanya'da aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü üyelerinin, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, banka soymak ve bombalı saldırılarda bulunmak suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşmasında, kurbanların öldürüldüğü tabancayı temin eden Carsten Schultze olarak dinlenildi.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesindeki 45. duruşmada terör örgütüne silah temin ettiğini itiraf eden sanık Carsten Schultze, eski Milliyetçi Demokratik parti (NPD) yetkilisi Ralf Wohlleben'in NSU örgütüne silah bulması için kendisine para verdiğini söyledi.

Wohlleben'in avukatlarının sorularını yanıtlayan Carsten Schultz'e, Wohlleben'in talimatı üzerine Uwe Mundlos ve Uwe Bönhardt'ın, 9 kişinin öldürüldüğü "Ceska" marka silahı satın aldığını ifade etti.

Carsten Schultze olayla ilgili birçok detayları hatırlamadığını belirterek, silahı Chemnitz kentine getirmesi konusunda kimin talimat verdiği konusunda açıklamada bulunmadı.

Öte yandan Köln İdare Mahkemesi NSU örgütünün bombaladığı Keup Caddesi'ndeki işyerleri zarar görenlerin tazminat talebini reddetti. Mahkeme gerekçesinde bu konuda siyasi bir kararın gerekli olduğunu bildirdi.

Söz konusu davada zarar gören bir davacı, 2004 yılında NSU terör örgütünün Köln-Mülheim'da düzenlediği çivili bombası saldırısında yaralanmış ve 2011'de mahkeme tarafından 13 bin avro tazminat kazanmasına hükmedilmesine rağmen bu rakamı yetersiz bularak 17 bin avro tazminat talebinde bulunmuştu.

Muhabir: Cüneyt Karadağ
Yayınlayan: H. İbrahim Uyar