Assange'a bir kez daha ret

Assange'a bir kez daha ret
Güncelleme:

İngiltere mahkemesi, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilebileceği yönündeki karara olan itirazını bir kez daha reddetti.

Yargıtay, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilebileceği yönündeki karara itirazını reddettiğini duyurdu.

Yargıtay sözcüsünün yaptığı açıklamada, "Başvuru Yargıtay tarafından reddedildi ve belirtilen gerekçe, başvurunun tartışılabilir bir hukuk noktası oluşturmamasıdır." şeklinde ifade etti.

Söz konusu kararın ardından, dava dosyası Julian Assange'ın ABD'ye iade edilip edilemeyeceği konusundaki en son kararı vermesi için İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel’e sunulacağı ifade edildi.

Julian Assange'ın nişanlısı Stella Morris açıklanan iade reddi kararı sonrası Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "İade kararı şimdi İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel'e taşındı." diye konuştu.

WIKILEAKS DAVASI

WikiLeaks 26 Temmuz 2010'da Amerikan ordusunun 2004-2009 yılları arasında Afganistan Savaşı'nda tutmuş olduğu 92 bin belgeyi The Guardian, The New York Times ve Der Spiegel gazeteleriyle birlikte açıklamıştır. Bireysel olayları da kapsayan günlükler, sivil kayıplar hakkında ayrıntılı bilgiler içermektedir.

NE OLMUŞTU ?

Julian Assange, ABD ordusu istihbarat analisti olarak çalışan Chelsea Manning'in sağladığı bir dizi sızıntıyı yayımladıktan sonra 2010'da dünya çapında olay olan WikiLeaks'in kurucusudur.

Sızıntılar, Afganistan'daki savaşla ilgili 75 bin belge ve ordunun Irak'taki savaşla ilgili yaklaşık 390 bin saha raporunu içeriyordu.

WikiLeaks, 1996 ile 2010 arasında tarihlendirilen ve dünya çapındaki 270'ten fazla ABD diplomatik temsilciliğine yol gösteren 250 binden fazla diplomatik yazışmayı da yayımlamıştı.

Bir mahkemenin İsveç'e iade edilmesi gerektiğine karar vermesinin ardından Julian Assange, Temmuz 2019'da BK'nin başkenti Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne girmişti. İsveçli yetkililer, cinsel saldırı iddialarının ardından Assange hakkında tutuklama emri çıkarmıştı.

Julian Assange, Ekvador Büyükelçiliği'ne siyasi sığınma talebinde bulunmuş ve ABD'nin de kendisinin iadesini istediği korkusuyla, cinsel saldırı suçlamaları düşse bile büyükelçilikten ayrılmayacağını söylemişti.

Julian Assange, 11 Nisan 2019'da Ekvador yönetiminin verdiği sığınma hakkını geri çekmesi ve BK polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından tutuklanmıştı.