Elektronik sigara kullanan pilot, uçakta paniğe neden oldu

Elektronik sigara kullanan pilot, uçakta paniğe neden oldu
Güncelleme:

Uçuş sırasında elektronik sigara kullanan yardımcı pilot, uçağın acilen alçalmasına neden olan bir hata yaptı.

Bir yardımcı pilotun uçuş sırasında elektronik sigara kullanması neredeyse uçağa acil iniş yaptırıyordu. Olay, Hong Kong’tan Dalian’a giden Boeing 737 uçağında gerçekleşti. İsmi açıklanmayan yardımcı pilot, yanında taşıdığı elektronik sigarayı uçağı uçurduğu sırada kullanabileceğini ve bunu yaparken yolculardan dumanı saklayabileceğini düşündü. Dumanı saklamak adına havalandırma fanını devre dışı bırakmaya karar verdi ancak büyük bir hata yaparak uçaktaki tüm havalandırma sistemini devre dışı bıraktı.

Hava sisteminin çalışmaması, o sırada yaklaşık 10 km irtifada bulunan uçak içerisindeki oksijen seviyesinin hızlı bir şekilde azalmasına neden oldu. Bu durum da uçağın yalnızca 9 dakika içerisinde 4 km irtifaya alçalmasını zorunlu kıldı. Alçalma manevrası sırasında uçak içerisindeki 153 yolcunun oksijen maskeleriyle karşılaşması da kabindeki gerginliği yükseltti.

Ekip, sorunun kaynağını anladıktan sonra uçağı normal irtifasına geri döndürdü ve başarılı bir şekilde Dalian’a iniş yaptı. Sorunun yaşanmasına sebep olan yardımcı pilot, Civil Aviation Administration of China (CAAC) tarafından yapılacak incelenmeden sonra uygun görülen cezayı alacak. Pilotun uçuş lisansının iptal edilmesi de ihtimaller arasında bulunuyor.

TeknoEkip.com