Fakir ülkelerde aşılama başlıyor! İlk teslimat gerçekleşti

Fakir ülkelerde aşılama başlıyor! İlk teslimat gerçekleşti
Güncelleme:

Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel aşı paylaşım planı COVAX kapsamında, fakir ülkelere Covid-19 aşısı sağlamak adına ilk dozların bugün Gana'nın başkenti Akra'ya ulaştığı bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), GAVI ve Salgın Hastalıklara Hazırlık İçin Yenilik Koalisyonunca (CEPI) tarafından yürütülen ortak girişimle Nisan 2020'de başlatılan Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında ilk aşılar Gana’nın başkenti Akra’ya ulaştı.

İLK AŞIDAN YAKLAŞIK 80 GÜN SONRA ULAŞTI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuk Acil Durum Fonu (UNICEF) tarafından yapılan ortak açıklama ile duyurulan haberde, Hindistan Serum Enstitüsü tarafından üretilen AstraZeneca / Oxford aşısının 600 bin dozu dünyada Covid-19 aşısının ilk kez uygulanmasının üzerinden yaklaşık 80 gün geçtikten sonra fakir bir ülkeye ulaşmış oldu.

İLK AŞI CUMA GÜNÜ

Yaklaşık 8 ay önce başlatılan Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında ulaşan 600 bin aşının ardından açıklamada bulunan Ganalı sağlık yetkilileri, yaptıkları aşı planını açıkladı.

Planda, ülke çapında Cuma günü ilk aşının uygulanacağı belirtilirken ilk olarak sağlık çalışanları ve yüksek risk altındaki kişilerle aşılama başlayacak.

COVAX’IN İLK TESLİMATI

UNICEF Gana'dan Anne-Claire Dufay ve DSÖ ülke temsilcisi Francis Kasolo tarafından yapılan ortak açıklamada, "Covid-19 aşılarının Gana'ya gelişi salgının sona ermesinde kritik önem taşıdığından, bu çok önemli bir olay" ifadeleri kullanılırken "Bu 600 bin COVAX aşısı, düşük ve orta gelirli ülkelere giden Covid aşılarının ilk dalgasını temsil eden ilk teslimattır" dediler.

337 MİLYON AŞI DAĞITILACAK

Şimdiye kadar 190 ülkenin katıldığı COVAX ile Covid-19 aşılarının dünyanın en yoksul 92 ülkesine eşit, hızlı ve adil şekilde dağıtılması hedeflenirken GAVI'den yapılan yazılı açıklamada, aşıların dağıtımına ilişkin geçici plan açıklanmıştı.

Buna göre, 337,2 milyon doz Covid-19 aşısının yoksul ülkelere şubat sonundan itibaren dağıtılmasının beklendiği ifade edilmişti.

Açıklamada, 145 civarındaki yoksul ülkede nüfusun yüzde 3,3'ünün bu yıl ortasına kadar aşılanmasının hedeflendiği aktarılmıştı.