Katalonya'ya büyük şok ! AB ve ABD tarafını seçti...

Katalonya'ya büyük şok ! AB ve ABD tarafını seçti...
Güncelleme:

Katalonya'nın bağımsızlığını ilan etmesi sonrası AB ve ABD'den açıklama geldi.

Madrid'deki oylamada Senato üyeleri özerkliği askıya alacak 155. maddeyi kabul etti, Katalonya'nın yetkileri merkezi yönetime devredildi.

ABD ve AB, İspanya'nın yanında saf tuttu. ABD Dışişleri Bakanlığı, "Katalonya İspanya'nın ayrılmaz bir parçası, İspanya hükümetini destekliyoruz" açıklamasını yaptı. AB Konseyi Başkanı Tusk ise, "AB için hiçbir şey değişmedi. İspanya, bizim tek muhatabımız olmayı sürdürüyor" dedi.

Tarihi iki oylamaya sahne olan İspanya'da, Senato Katalonya'nın özerkliğini askıya aldı. Başkent Madrid'deki Senato'da gerçekleşen oylamanın sonucu, Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanının hemen ardından geldi.

Doları ''Katalonya'' vurdu ! İşte son durum...Doları ''Katalonya'' vurdu ! İşte son durum...

Oylamada 214 'evet' ve 47 'hayır'  sonucu çıktı. Resmi Gazete'de yarın yayınlanıp hemen yürürlüğe girmesi öngörülen 155. madde, merkezi hükümete Katalonya yerel hükümetini feshetme yetkisi veriyor. Söz konusu madde ayrıca Katalonya'da altı ay içinde yerel seçimlerin yapılmasının da önünü açacak.

İspanya hükümeti yarından itibaren Katalonya lideri Carles Puigemont ve diğer yöneticileri görevlerinden alabilecek.

Katalonya parlamentosu tek taraflı bağımsızlık ilan ettiKatalonya parlamentosu tek taraflı bağımsızlık ilan etti

İspanya kabinesi, saat 19.00'da Katalonya'nın bağımsızlık ilanını görüşmek üzere acil toplanıyor.

Merkezi hükümet ayrıca tek taraflı bağımsızlık kararını Anayasa Mahkemesi'ne taşımaya hazırlanıyor. Mahkemenin bağımsızlık kararını geçersiz sayması bekleniyor.

AB ve ABD, Madrid'in yanında saf tuttu

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ise, tek taraflı bağımsızlık ilanını, "AB için hiçbir şey değişmedi. İspanya, bizim tek muhatabımız olmayı sürdürüyor" sözleriyle değerlendirdi. Tusk ayrıca, İspanyol hükümetinin güç kullanmaktan kaçınmasını umduğunu da dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan resmi açıklamada da, İspanya merkezi hükümetine destek verildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, "Katalonya İspanya'nın ayrılmaz bir parçası ve ABD İspanya yönetiminin ülkeyi bir arada tutmak için aldığı anayasal tedbirleri destekliyor" dedi.

Milliyet