Musul'da IŞİD’e dev darbe !

Musul'da IŞİD’e dev darbe !

Irak ordusunun operasyonları meyvesini verdi. Irak Başbakanı Abadi, “IŞİD’den 100 kilometre kurtardık” dedi

Irak ordusunun Musul’un kontrolünü IŞİD’ten almak için başlattığı operasyon kapsamında stratejik öneme sahip Kayyara Hava Üssü ele geçirildi. ABD’nin hava desteği verdiği operasyonda Musul’un yaklaşık 60 kilometre güneyindeki hava üssü geri alındı.

Kayyara Üssü’nün operasyonda sevkıyat üssü ve ‘fırlatma rampası’ olarak kullanılması planlanıyor.

Operasyonda Gayera kasabası ve Musul’un güney cephesinde büyük bir alanda IŞİD’in kontrolüne son verildi. Irak ordusu ve peşmergeler mart ayında Musul’u kurtarma operasyonunun başladığını duyurmuştu. Irak Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi, 12 Haziran’da yaptığı açıklamada Musul’u kurtarma operasyonunun ikinci aşamasının başladığını duyurmuştu.

‘FARELER GİBİ KAÇTILAR’

Kayyara Hava Üssü’nün alınması Irak Başbakanı Haydar Abadi’yi memnun etti. Başbakan Abadi, “IŞİD’i Felluce’de bitirdik ve oradaki çölden fareler gibi kaçtılar. Onları Musul’da da ortadan kaldıracağız” dedi.

Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Abadi, Musul’a bağlı Kayyara Askeri Hava Üssü’nün IŞİD’ten geri alındığı belirterek, Musul halkına kenti örgütten kurtarmaya hazır olmaları çağrısında bulundu.

Irak güçlerinin son günlerde IŞİD kontrolündeki bölgelerde 100 kilometre ilerleme kaydettiğine değinen Abadi, bu durumu İŞİD’den alınan ‘intikam’ olarak nitelendirdi.