Putin'i kızdıracak mide bulandıran kayıtlar sızdı

Putin'i kızdıracak mide bulandıran kayıtlar sızdı
Güncelleme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hapishanede tutulan muhaliflerine işkence yapıldığı ortaya çıktı.

İnsan hakları grubu gulagu.net'in yayınladığı korkunç kayıtların sayısı 1000'i geçiyor. Çırılçıplak halde işkence edilen mahkumlar, yüzleri açık halde filme alınmış.

Videolardan birinde yüz üstü yatırılan bir mahkumun başına bir gardiyanın ayağıyla bastığı görülüyor.

Olay protesto edenler, tecavüzcü çetelerinin, mahkumların 'direncini kırmak' ve onları 'itiraf' imzalamaya veya yanlış ifade vermeye zorlamak için konuşlandırıldığını ve hastalıklı planı ifşa ettiklerini söylüyorlar.

Videolarda, bir tüberküloz hastanesinde paspas sapıyla tecavüze uğradığı için acı içinde çığlık atan bir adam, bir erkek mahkûmun yatağa bağlı birine tecavüz etmesi ve bir grup mahkûmun başka bir erkeğe idrar yapması yer alıyor.

HAPİSHANE SERVİSİNİN ARŞİVLERİNDEN ÇALINDI

Aktivistler, en az 40 mahkûmun vahşice saldırıya uğradığını söylüyor ancak anekdotlara dayalı kanıtlar gerçek kurban sayısının 200 civarında olduğunu gösteriyor.

Hastalıklı plan, hapisteyken videoları arşivlemekle görevlendirildiğini iddia eden isimsiz bir Belaruslu adam tarafından, Rusya'nın FSIN hapishane servisinin arşivlerinden çalınan 40 GB'lık bir video arşiviyle ortaya çıktı.

Serbest bırakılan adam, materyalin kaçak bir kopyasını reform çağrısı yapan Gulagu.net'teki kampanyacılara verdi.

MailOnline, materyalin bir bölümünü gözden geçirdi ancak görüntülerin son derece rahatsız edici doğası nedeniyle çoğunu yayınlamamaya karar verdi.

Aktivistler, tecavüz, korkutma ve şiddetin altı Rus bölgesindeki hapishanelerden geldiğini ve şimdi Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi'ne aktarılacağını belirtti.

Grup, materyalin Saratov'da hapsedilen Belaruslu bir programcı tarafından sızdırıldığını ve kendisinin görevinin, yetkililer tarafından hapishane kameralarıyla çekilen mide bulandırıcı işkence videolarını derleyip düzenlemek olduğu bilgisini verdi.

Serbest bırakılan ve Batı'ya siyasi sığınma talebinde bulunan programcının, materyali kopyaladığı ve Rusya'dan dışarı taşıdığı iddia ediliyor.

İŞKENCE VE TECAVÜZ

Gulagu.Net'i yöneten Vladimir Osechkin, şu anda Rusya'da sürgünde yaşayan ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı muhbiri Edward Snowden'a atıfta bulunarak, 'Biz ona Belarus'un Snowden'ı diyoruz' dedi.

"İnsan hakları savunucuları, Rusya'da işkencenin sistematik doğasını kanıtlayan bu çapta bilgiyi ilk kez elde ettiler".

Osechkin, 40'ı videolarda gösterilen 200 mahkumun Rus cezaevlerinde işkence ve tecavüze uğradığına dair kanıtlara sahip olduğunu iddia ediyor.

PUTİN NE YANIT VERDİ

Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov, "Bu materyallerin gerçekliği doğrulanırsa, o zaman elbette bu ciddi bir soruşturma için bir nedendir. Ama önce bunu hızlı ancak sakin bir şekilde çözmek gerekiyor" açıklamasını yaptı.

Salı günü geç saatlerde, Federal Hapishanesi'nin (FSIN) Saratov servisi başkanı 55 yaşındaki Albay Alexei Fedotov istifa etti.

Fedotov bir istifa mektubu hazırladı. Interfax'a konuşan bir kaynak, şu anda tatilde olduğu için işe geri dönemeyebileceğini söyledi.

 

İŞBİRLİĞİ İÇİN ZORLUYORLAR

Rusya Başsavcılığı da soruşturma başlattı.

Ancak Fransa'da ikamet eden Osechkin, "Rus yetkililer ikiyüzlü davranıyor ve kendilerini FSIN ve FSB tarafından yaratılan ve hükümlülerin iradesini bastırmak için kullanılan bu işkence taşıma skandalından uzaklaştırmak için, ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar" dedi.

Osechkin, önümüzdeki günlerde daha fazla materyal yayınlayacağına söz verdi ve "videolar, FSB ve FSIN görevlilerinin mahkumları işbirliğine ve itaat etmeye zorlamak için tecavüz ve diğer işkenceleri kullandıklarını kanıtlıyor" dedi.

Gulagu.net projesinin web sitesi, FSB ve hapishane yetkililerinin talebi üzerine Rusya'da engellendi.

6 BÖLGEDE GÖRÜLDÜ

İşkence görüntüleri, Saratov, Vladimir, Irkutsk, Belgorod, TransBaykal ve Kamçatka bölgelerinde kaydedildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Tanya Lokshina, kuruluşunun videoları doğrulayamadığını ancak görüntülerin 'güçlü bir endişeye neden olduğunu' söyledi.