Rusya'nın hava operasyonları IŞİD'e yarıyor !

Rusya'nın hava operasyonları IŞİD'e yarıyor !
Güncelleme:

Rusya Suriye'deki hava saldırılarını sürdürürken IŞİD militanları, muhaliflerin geri çekildiği kasabaları ele geçiriyor.

Rus ordusunun Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad’a destek için başlattığı hava saldırıları yoğunlaşırken, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, Rusların bombardımanı nedeniyle muhaliflerin çekilmesini fırsat bilerek Halepçevresinde 6 kasabayı ele geçirdi.

 Amerikan basınında çıkan haberlere göre IŞİD ele geçirdiği yeni bölgeler sayesinde muhaliflerin Türkiye ile bağlantı yolunu tehdit etmeye başladı.
 
Devlet Başkanı Esad’a bağlı güçler, Hama çevresindeki muhaliflere karşı yoğun bir harekat yürütüyor.
 
Esad da ilerliyor
 
Suriye ordusu hafta içinde Hama ve Humus çevresinde başlattığı kara harekatına hız verdi. Esad güçlerinin, El Kaide’nin yerel kolu olan Nusra Cephesi’nin elinde olan Hama bölgesindeki El Bahsa kentini geri aldığı açıklandı. General Samir Süleyman, Suriye ordusunun Rusların hava desteği sayesinde El Bahsa’da kontrolü sağladığını belirtti.
 
55 hedefe 64 sorti
 
Rus Savunma Bakanlığı ise savaş uçaklarının, geçtiğimiz 24 saatte Suriye’deki 55 IŞİD hedefine toplam 64 sorti gerçekleştirdiğini duyurdu. Rus uçaklarının Hama ve Lazkiye çevresinin dışında, IŞİD’in elindeki El Bab kentini de bombaladığı, bombardımanlarda militanların komuta merkezleriyle silah depolarını ve eğitim kamplarını hedef aldığı kaydedildi.
 
Misket bombası iddiası
 
Suriyeli muhalifler, Rus ordusunun bölgedeki saldırılarında, uluslararası anlaşmalarla yasaklanmış olan ‘misket bombaları’ kullandığını öne sürüyor. Esad güçlerinin bugüne kadar Suriye’de hiç misket bombası kullanmadığına dikkati çeken uzmanlar, muhaliflerin görüntülerini paylaştığı bombaları büyük olasılıkla Rusların attığı yorumunu yaptı.
 
Helikopterler böyle vurdu
 
Rusya ordusuna ait ‘Hind’ tipi helikopterlerinin Hama çevresinde düzenlediği saldırıların video görüntüleri yayınlandı. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yayınlanan görüntülerde, Rus helikopterlerinin Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) elindeki Kafr Nabudah Kasabası’nı füzeler ve ağır makineli silahlarla vurduğu görülüyor.
 
‘Öncelik muhalifleri silahlandırmak’
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriyeli ılımlı muhaliflere yönelik eğit-donat programındaki stratejinin değişmediğini, programın şu anda eğitimden çok teçhizatlanmaya odaklanacağını kaydetti. Kirby, “Şu anda gördüğünüz, programın eğitim kısmından çok teçhizatlandırma yönüne odaklanmadır. Kimse eğitim fikrinden vazgeçmedi” diye konuştu. Kirby destek sağlanacak grupların hangileri olacağı sorusunu ise yanıtlamadı.