Tüpraş'a petrol getiriyordu, İran el koydu! Perde arkası ortaya çıktı

Tüpraş'a petrol getiriyordu, İran el koydu! Perde arkası ortaya çıktı
Güncelleme:

Irak'tan Tüpraş'a ham petrol getirmek üzere yola çıkan tankere İran'ın el koyduğu açıklandı. İran, geçen yıl aynı gemiye ve içindeki İran petrolüne ABD'nin el koymasına misilleme olarak bu adımın atıldığını belirtti.

Tüpraş'a ham petrol getirmek üzere Irak'tan yola çıkan ve Umman açıklarında iletişimin kesildiği St. Nikolas isimli tankere İran'ın el koyduğu açıklandı.

Tüpraş'tan dün yapılan açıklamada, Irak'tan aldıkları 140 bin ton ham petrolü taşıyan gemiyle iletişimin Umman açıklarında 11 Ocak sabah 6:30 sularında kesildiği belirtildi.

İran medyasında ilerleyen saatlerde yer alan haberlerde gemiye İran'ın el koyduğu duyuruldu. Bunun, geçen yıl İran petrolü taşırken aynı tankere ABD tarafından el konulmasına misilleme olarak yapıldığı aktarıldı.

İran donanmasının yarı resmi Fars haber ajansında yer alan açıklamasında "ABD'nin geçen yıl İran petrolünü çalmasının ardından, bu sabah adli kararlara uygun olarak İran donanması St. Nikolas gemisine el koymuştur...Gemi İran limanlarına doğru seyretmektedir" denildi.

Reuters olayın bölgesel gerilimi artırabileceğini yazdı.

Tüpraş'ın açıklamasında geminin "Yunan armatör firması Empire Navigation'a ait Marshall Adaları bayraklı St. Nikolas isimli" tanker olduğu belirtildi ve "Tüm rafineri operasyonlarımız planlandığı şekilde devam etmekte olup, olayın rafineri operasyonlarımıza bir etkisi bulunmamaktadır" denildi.

İzmir'deki Aliağa rafinerisine petrol getirmek üzere yola çıkan gemide 19 mürettebat vardı. Tüpraş bunlar arasında Türk bulunmadığını açıklarken, yabancı ajanslar gemide 18 Filipinli ve 1 Yunan mürettebat bulunduğunu duyurdu.

İngiliz deniz yolu güvenliği şirketi Ambrey, gemi Umman'ın Sahar kenti yakınlarındayken silahlı kişilerin gemiye çıktığını ve geminin rotasının İran'ın Cask limanına doğru çevrildikten sonra uydu izleme sisteminin devre dışı bırakıldığını duyurdu.

Gemiye çıkan silahlı kişilerin askeri tarzda siyah üniformalar giydikleri ve maske taktıkları belirtildi.

ABD geçen yıl yaptırıma tabi İran petrolü taşıdığı gerekçesiyle aynı gemiye ve içindeki petrole el koymuştu.

ABD'DEN KINAMA

ABD Savunma Bakanlığı İran güçlerinin gemiye çıkışının yasalara aykırı olduğunu vurgularken, Beyaz Saray da İran'ın gemiye el koymasını kınadı.

ABD Donanması 5. Filo Komutanı Koramiral Brad Cooper da "İran'ın eylemleri uluslararası hukuka aykırıdır ve deniz yolu güvenliği ve istikrarını tehlikeye atmaktadır" denildi.

ABD geçen yıl, o dönemde ismi Suez Rajan olan gemiye, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları kapsamında el koymuştu. Gemide İran'a ait 980 bin varil ham petrol bulunuyordu.

ABD, İran İslam Devrimi Muhafızları Ordusu'nun "kaçak" İran petrolünü Çin'e gönderdiğini ve bunun ABD yaptırımlarının ihlali olduğunu açıklamıştı. İran ise ABD'ye "bunun yanıtsız kalmayacağı" uyarısını yapmıştı.

Uzun süren bir mahkeme süreci sonunda gemideki yük Eylül ayında ABD'nin Teksas eyaletinde boşaltılmıştı.

"Yaptırımlı mal ticareti yapma" ve "gemi seyir defterinde tahrifat" suçlamalarıyla yargılanan gemi sahipleri suçlarını kabul etmiş ve 2,5 milyon dolardan fazla ceza ödemişti. İran ise el konulan petrolüne yönelik bir ödeme alamadı.

Gemi yükünü boşalttıktan sonra adını St. Nikolas olarak değiştirdi.

BBC Türkçe

text-ad
Yıldız Tilbe'nin makyajsız hali olay oldu Yıldız Tilbe'nin makyajsız hali olay oldu 15 Temmuz'da tepki çeken afiş: ''Milletin adı Türkiye'' 15 Temmuz'da tepki çeken afiş: ''Milletin adı Türkiye'' AK Partili Egemen Bağış ile cübbeli Ahmet birbirine girdi AK Partili Egemen Bağış ile cübbeli Ahmet birbirine girdi Uğradığı ihaneti itiraf eden güzel oyuncu yeni aşkını ilan etti Uğradığı ihaneti itiraf eden güzel oyuncu yeni aşkını ilan etti Cesur sahne şovlarıyla eleştirilerin odağındaki Hadise sessizliğini bozdu Cesur sahne şovlarıyla eleştirilerin odağındaki Hadise sessizliğini bozdu Cezaevindeki Fatih Altaylı'dan MHP lideri Bahçeli için olay olacak ifadeler Cezaevindeki Fatih Altaylı'dan MHP lideri Bahçeli için olay olacak ifadeler Minguizzi cinayetinde cinayet gününe ait skandal görüntüler ortaya çıktı Minguizzi cinayetinde cinayet gününe ait skandal görüntüler ortaya çıktı Kopya gibi kaza bu kez faciayla bitti: 5 kişinin öldüğü facia kamerada! Kopya gibi kaza bu kez faciayla bitti: 5 kişinin öldüğü facia kamerada! 6,2'lik depremi 3 hafta öncesinden bilen Prof. Şener Üşümezsoy 2 riskli noktayı işaret etti 6,2'lik depremi 3 hafta öncesinden bilen Prof. Şener Üşümezsoy 2 riskli noktayı işaret etti 15 Temmuz darbe girişimi sırasında silah zoruyla bildiri okuyan Tijen Karaş’ın yeni mesleği şaşırttı 15 Temmuz darbe girişimi sırasında silah zoruyla bildiri okuyan Tijen Karaş’ın yeni mesleği şaşırttı
Denize girdikleri için CİMER'e şikayet edilen kazlara hapis cezası verildi! Denize girdikleri için CİMER'e şikayet edilen kazlara hapis cezası verildi! Yılların sarrafı açıkladı: Altında doğru yatırım hangisi: Gram mı, çeyrek mi, tam mı yoksa... Yılların sarrafı açıkladı: Altında doğru yatırım hangisi: Gram mı, çeyrek mi, tam mı yoksa... Samsun'da korkutan deprem Samsun'da korkutan deprem Milyonlarca emeklinin zamlı maaşlarının hesaplara yatacağı tarihler belli oldu Milyonlarca emeklinin zamlı maaşlarının hesaplara yatacağı tarihler belli oldu İslam Memiş altın fiyatlarında yeni zirve için tarih verdi İslam Memiş altın fiyatlarında yeni zirve için tarih verdi FETÖ'nün kanlı darbe girişimi sırasında Erdoğan'ın konakladığı oteldeki izler hala duruyor FETÖ'nün kanlı darbe girişimi sırasında Erdoğan'ın konakladığı oteldeki izler hala duruyor Türkiye'de binlerce şubesi olan zincir markete ve tatlıcıya FETÖ operasyonu: Kayyum atandı! Türkiye'de binlerce şubesi olan zincir markete ve tatlıcıya FETÖ operasyonu: Kayyum atandı! Erdoğan'ın danışmanı Bülent Arınç'ı hedef aldı: ''Sesini kesse iyi olur'' Erdoğan'ın danışmanı Bülent Arınç'ı hedef aldı: ''Sesini kesse iyi olur'' Türkiye'nin birinci partisi AK Parti mi, CHP mi anketi açıklandı! Türkiye'nin birinci partisi AK Parti mi, CHP mi anketi açıklandı! Marmara Denizi'nde bir korkutan deprem daha Marmara Denizi'nde bir korkutan deprem daha