5 bin TL ek ikramiyede kapsam genişliyor

5 bin TL ek ikramiyede kapsam genişliyor
Güncelleme:

AK Parti iktidarının "müjde" olarak açıkladığı ancak çalışan memurlar ve bazı emekli gruplarının kapsam dışında bırakıldığı 5 bin TL'lik ek emekli ikramiyesinde kapsam genişliyor.

Yalnızca çalışmayan emeklilere tek seferlik yapılacak 5 bin liralık ek ikramiye ödemesine güncelleme geliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı duyuruda "Hem emekli olup hem de fiilen çalışmaya devam eden emeklilerimizi kapsam dışı bırakıyoruz. " dedi. 5 bin TL emekli ödemelerinden yalnızca emekli olanlar yararlanabilecek” ifadelerini kullanmış ve çalışan emeklilerin kapsam dışı bırakılması büyük tepki çekmişti.

Ek ikramiye kimlere ödenmedi ?

1-31 Ekim 2023 arası herhangi bir tarihte, sosyal güvenlik destek primine tabi olanlar dahil, çalışması olanlar veya faaliyette bulunanlar ile yaşlılık aylığı almaktayken bu aylıkları kesilmeksizin ilgili düzenlemede sayılan iş yerlerinde çalışanlar kapsam dışında bırakılmıştı. Ayrıca birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara, en fazla ödemeye imkan veren bir dosya üzerinden ödeme yapıldı.

Öte yandan yersiz yapıldığı anlaşılan ödemeler, ilgilinin varsa almakta olduğu gelir veya aylıklarından yüzde 25 oranında kesilerek, yoksa genel hükümlere göre geri alınacak.

Kapsam genişliyor

Çalışan emeklilerin uygulamaya dahil edilmemesi üzerine gelen tepkilerin ardından hükümet yetkilileri harekete geçerken, ikramiye uygulamasında kapsamın genişleyeceği öğrenildi. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize'ye yaptığı ziyarette belirtilen bir şikayet, Erdoğan tarafından yeni bir talimat verilmesine yol açtı. Rize'de yer alan çay üreticilerinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı şerefine verilen emekli ikramiyesinden milletvekillerinin dahi yararlandığını ancak kendilerine 5 bin TL ödeme yapılmadığını belirtmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’la bir araya gelerek problemi çözecek bir çalışma yapılması talimatı verdi.

 Daha önce üretim faaliyetleri nedeniyle Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS) kayıtları bulunan; ancak bugün herhangi bir üretim faaliyeti olmayan, sayıları yaklaşık 1,5 milyonu bulan çiftçiler, 1 Ekim 2023 tarihine kadar çalışmayan emekliyi kapsayan ikramiyeden yararlanamayınca, AK Parti yönetimi ve milletvekillerini âdeta telefon ve mesaj yağmuruna tuttu. Çiftçilerin büyük bölümü, ÇKS kayıtlarını sildirmek için ziraat odalarında kuyruk oluşturdu.

 Söz konusu açıklamaların ardından yeniden heyecanlanan emekliler, yapılacak kapsam genişlemesinin yalnızca çay üreticileri ve benzer kesimleri değil, ikramiyeden yararlanamayan tüm emeklileri kapsaması çağrısında bulunuyor.

AK Parti kaynakları, emekli çiftçilerin ikramiye alabilmeleri için düzenleme yapılabileceğini ve bunun bütçe görüşmelerinden önce bir torba teklifle TBMM Genel Kuruluna gelebileceğini belirtiyor.

 Öte yandan SGK uzmanları, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler nedeniyle hükümetin emekli vatandaşları memnun edecek adımlar atmaya hazır olduğuna dikkat çekerek, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) ilerleyen günlerde gelecek bir torba yasada söz konusu 5 bin TL'lik ödemelerin kapsamına çalışan emeklilerin de dahil edilebileceğini belirtti.

Meclis'e getirilecek düzenlemenin ilerleyen haftalarda netleşmesi beklenirken, kanun teklifinin kapsamına tüm emeklilerin dahil edilmesi halinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 7 milyona yakın emekli için yeni bir ödeme takvimi çalışmalarına başlayacak.

CHP AYM'ye taşıdı: ''Bu açık bir eşitsizlik''

CHP, 5 bin TL ikramiye düzenlemesinde çalışan emeklilerin kapsam dışında tutulması kararını Kasım ayı başında Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşımıştı.

AYM önünde açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Türkiye'de 16 milyon emeklinin yarısından fazlasının ayda 7 bin 500 TL emekli maaşı aldığını hatırlatarak, "Cumhuriyet'in 100'üncü yılı nedeniyle emeklilere verileceği söylenilen 5 bin TL'lik bence maalesef çok yetersiz ikramiye çalışan emeklilerden esirgenmiştir. Yani AK Parti mantığına göre bir insan 65 ya da 70 yaşına gelmişse emekli maaşıyla geçinemiyor ise bu nedenle, örneğin; çiftçilik yapıyorsa ya da kargo taşımacılığı yapıyor ise bu insan 5 bin TL ikramiyeyi almayı hak etmemektedir. Bu açık bir eşitsizliktir. Bu açık bir insan hakkına aykırı uygulamadır ve CHP grubu olarak bu yasa TBMM'den geçerken her türlü muhalefeti yaptık. Ancak AK Parti ve MHP blokunun oylarıyla maalesef bu yasa Meclisten geçti ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Bugün AYM'nin önündeyiz. AYM'ye iptal dilekçemizi sunacağız. Umuyor ve diliyorum ki AYM bunu bir an evvel iptal etsin. Yine umuyor ve diliyorum ki, Anayasa'nın 153'üncü maddesinin son fıkrasında yazılı olan AYM kararlarının bağlayıcılığına, yasama, yürütme, yargı makamları ve idare makamları uysun ve bu 5 bin TL ikramiyeden mahrum bırakılan emekli dostlarımız, arkadaşlarımız, büyüklerimiz bu ikramiyeye kavuşsunlar" demişti.