Bakanlık iş yerlerini tek tek gezecek!

Bakanlık iş yerlerini tek tek gezecek!
Güncelleme:

Sağlık Bakanlığı, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı harekete geçti. 81 il sağlık müdürlüğüne talimat gönderen bakanlık, işçi ve işverenlerin çalışan sağlığı konusunda bilgilendirilmesi için ziyaretler yapılmasını istedi.

Talimat kapsamında her ilde kurulacak sağlık ekibi iş yerlerine gerçekleştirecekleri ziyaretler kapsamında işçi ve işvereni kronik hastalıklardan korunma, hareketli hayat tarzı ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırma, stres yönetimi, bağımlılıkla mücadele etme, bağışıklama gibi konularda bilgilendirecek.
Ekip oluşturulacak

Talimat doğrultusunda her il öncelikle ziyaret planlama komisyonu oluşturarak hangi iş yerlerinin ne zaman, kimler tarafından ziyaret edileceğini belirleyecek. Ziyareti gerçekleştirecek ekiplerin resmi olarak görevlendirilmelerinin ardından bilgilendirme toplantısı yapılacak. Yapılan ziyaretler sonrasında edinilen bilgiler ve iyi uygulama örnekleri aylık olarak bakanlığa bildirilecek.

Milliyet'ten Aykut Yılmaz'ın haberine göre; İş yerlerini ziyaret amacıyla il ve ilçe düzeyinde ziyaret ekipleri oluşturulacak. Bu ekipler mümkün olduğunca iletişim becerileri yüksek kişilerden tercih edilecek. Ziyaret ekiplerinde; il ve ilçe yöneticileri, çalışan sağlığı birim sorumlusu, iş yeri hekimleri, iş yeri hemşireleri, iş güvenliği uzmanları, çevre sağlığı teknisyenleri, hemşire, ebe ve sağlık memuru unvanına sahip en az iki kişiden oluşturulacak. Söz konusu ziyaretlerde çalışanlar, iş yeri kaynaklı riskler ile ortaya çıkabilecek hastalıklar hakkında bilgilendirilecek. Varsa ildeki meslek hastalıkları klinik tanısı koymakla yetkilendirilmiş hastanelerin bu alanda sunduğu hizmetlerle ilgili bilgilendirmeler yapılacak. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) hizmetlerini nerelerden alabilecekleri (YİSGB, İSGB ve OSGB) hususunda bilgilendirmeler yapılacak.

Aile hekimlerine yönlendirilecek

İş yerlerine gidecek ekipler, özellikle sektörel mesleki risk faktörlerine göre çalışanlara, aile hekimlerine müracaat ederek devletin ücretsiz olarak sunduğu aşılama hizmetlerinden de faydalanabileceklerini ve böylece olası mesleki risklerden ve hastalıklardan korunabileceklerini anlatacak. Bu amaçla genişletilmiş bağışıklama programında yer alan aşıların faydaları anlatılarak işçiler aile hekimlerine yönlendirilecek.