Fındık Üreticisinin "Zirai Don" Nöbeti

Fındık Üreticisinin "Zirai Don" Nöbeti

Giresun'da fındık üreticileri bahçelerde lastik, odun ve saman yakarak zirai don tehlikesinin etkilerini azaltmaya çalıştı- Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Yaman: - "Fındık üreticisini endişeli, zor günler geçiriyoruz. Herhangi bir zara

GİRESUN (AA) - Giresun'da fındık üreticileri bahçelerde lastik, odun ve saman yakarak ürünleri zirai dondan korumaya çalıştı.

Bölgede 250 rakımın üzerindeki yerlerde kar yağışı sonrası etkili olan soğuk hava nedeniyle çiftçilere meteorolojiden zirai don uyarısı yapıldı. Bunun üzerine fındık üreticileri, ürünlerinin zarar görmemesi için özellikle akşam saatlerinden itibaren bahçelerde tedbir almaya başladı.

Üreticiler, sıfır dereceye kadar düşen sıcaklık nedeniyle bahçelerinde araba lastiği, odun ve saman yakarak oluşturdukları dumanla zirai donun etkisini hafifletmeye çalıştı.

Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, AA muhabirine, meteorolojiden Giresun ve yöresine yönelik bu hafta için kuvvetli zirai don uyarısı yapıldığını söyledi.

Pazartesi gecesi başlayan ve 2 gün süren kar yağışı ve aşırı soğukların etkisiyle ortaya çıkan zirai donun, fındık üreticilerini endişelendirdiğini belirten Yaman, şöyle konuştu:

"Birkaç gündür özellikle orta ve yüksek kesimde sıcaklıklar sıfırın altında seyrediyor. Dün gece sıcaklıklar yüksek kesimlerde sıfırın altında 5-6 dereceye kadar düştü. Yüksek kesimdeki üreticilerimizden zirai don nedeniyle bahçelerinde zarar oluştuğu yönünde şikayetler alıyoruz. Ama zarar oluşup oluşmadığı hakkında henüz net bir bilgimiz yok. Bu gece ve yarın da zirai don tehlikesinin süreceğini öğrendik. Özellikle bu gece için meteorolojiden ciddi uyarılar aldık. Üreticilerimiz şu anda endişeli bekleyiş içinde."

- "Fındık üreticisini endişeli, zor günler geçiriyoruz"

Yaman, meteorolojinin 21 ve 22 Mart geceleri için de zirai don uyarısında bulunduğuna işaret ederek, "Kar yağışı bitti. Ancak aşırı soğuklar devam ediyor. Bir çok yerde halen fındık dalları ıslak veya nemli. Bu da zirai don tehlikesinin devam etmesine neden oluyor. Fındık üreticisini endişeli, zor günler geçiriyoruz. Herhangi bir zarar oluşmadan bu süreci atlatmayı umuyoruz, sıkıntı yaşamamak için dua ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Fındık tarımında zirai dona karşı alınabilecek pek fazla bir tedbirin bulunmadığını vurgulayan Yaman, şöyle devam etti:

"Üreticilerimizden bugünlerde bahçelerinde nöbet tutmalarını istiyoruz. Bahçelerini sık sık kontrol etmeliler. Lastik, odun ve saman gibi materyaller yakılarak dumanlama oluşturulmalı. Bu yöntem zirai dona karşı kesin bir yöntem olmasa da zararın etkisini hafifletecektir."

Tirebolu ilçesine bağlı Arslancık köyünde fındık üreticiliği yapan Halil Bayrak ise 2 gecedir dumanlama yaparak zirai dona karşı bahçeleri korumaya çalıştıklarını dile getirdi.

Üreticiler olarak korkulu geceler yaşadıklarını, ürünlerinin zarar görmemesi için dua ettiklerini anlatan Bayrak, şunları kaydetti:

"Bahçelerimiz zirai don tehlikesi altında. O nedenle 2 akşamdır lastik, odun ve saman yakarak bahçelerimizi korumaya çalışıyoruz. Ne kadar tedbir alsak da takdir Allah'ın. Çok fazla yapabileceğimiz bir şey yok. Endişeli beklenti içindeyiz. Dua ediyoruz. Umarız ki bir sorun yaşamadan bugünleri atlatırız."