İşadamına yeşil pasaport izni yok !

İşadamına yeşil pasaport izni yok !

Emniyet, işadamlarına yeşil pasaport verilmesine karşı çıktı.

Yurtdışı seyahatlerde “vize” muafiyeti sağlayan yeşil (hususi) pasaport uygulamasından yararlanmak isteyen işadamlarına kötü haber geldi. Aralarında vergi rekortmenlerinin de bulunduğu işadamlarına yeşil pasaport verilmesi projesi Emniyet’in vetosuna takıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yoğun talepler üzerine ticaret erbabına hususi pasaport verilmesiyle ilgili çalışma başlattı. Bakanlıkta kurum temsilcilerinin katılımı ile bir toplantı da düzenlendi.

FAYDA DEĞİL ZARARLI OLUR

Sözcü'den Kamil Elibol'un haberine göre Emniyet Genel Müdürlüğü ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na gönderdiği yazıda, birçok kurum-kuruluş ve ya kişilerin bu yönde İçişleri Bakanlığı’na talepte bulunduğunu belirterek, projeye sıcak bakmamalarına şu gerekçeleri gösterdi: “Sadece kamu görevlilerine sorumlulukları kapsamında verilen bu tür pasaportların farklı iş alanlarına yaygınlaştırılması kanunun düzenleme gerekçelerine aykırı olacaktır. Diğer kurum ve kuruluşlarca emsal gösterilerek benzer düzenlemenin kendilerini de kapsaması yönündeki talepleri artıracaktır. Mevcut halde bile kanundaki kapsamın genişliği düşünüldüğünde hususi pasaport sayısının daha da artacağı ve kullanım amacının dışına çıkabileceği riski vardır. Sayısal artış gerekçe gösterilerek diğer ülkeler tarafından tanınan vize kolaylığının kaldırılabileceği ve bu durumda fayda yanında zararlı sonuçları doğurabilir.”

SAYISI 10 MİLYONA ULAŞACAK

Bakanlık verilerine göre Türkiye’de umumi-hususi ve hizmet pasaportu sayısı 10.5 milyona dayandı. E-pasaport uygulamasına geçilen 1 Haziran 2010’dan 2013’e kadar tanzim edilen 8 milyon 901 bin 331 pasaportun 1 milyon 166 bin 802’sini hususi pasaportlar oluşturdu. Hususi ve hizmet pasaportu ile yurtdışına çıkış yapan kişilerin umuma mahsus pasaportlulara oranının 1/6 olduğu görüldü.