Memur ve emeklinin 5 aylık enflasyon farkı belli oldu

Memur ve emeklinin 5 aylık enflasyon farkı belli oldu
Güncelleme:

TÜİK tarafından bugün açıklanan Kasım ayı enflasyon rakamlarıyla birlikte milyonlarca emekli ve memurun 5 aylık zam oranı da belli oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Kasım enflasyonunun belli olmasıyla memur ve emeklilerin yılın ikinci yarısına ilişkin 5 aylık zam oranı da netleşmiş oldu.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %61,98, aylık %3,28 arttı

TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %3,28, bir önceki yılın Aralık ayına göre %60,09, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,98 ve on iki aylık ortalamalara göre %53,40 olarak gerçekleşti. Tüketici Fiyat Endeksi ekimde yüzde 3,43 artış göstermişti.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %61,98, aylık %3,28 arttı

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ NE KADAR ENFLASYON FARKI ALACAK ?

Kasım ayı enflasyon rakamları ile birlikte toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı da alan memur ve memur emeklileri Temmuz ayında yüzde 6'lık sözleşme zammı almıştı.

Memur ve emekliler Kasım ayı enflasyon rakamları sonrasında bu oranı aşan miktarda enflasyon farkına hak kazanacak.

Kasım sonu itibarıyla bu rakam yüzde 26'yı aşmış durumda. Net rakam aralık ayına ilişkin enflasyon verisiyle belli olacak. Memur ve memur emeklileri ocak ayında yüzde 15 de toplu sözleşme zammı alacak.

 SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ NE KADAR ALACAK ?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için durum farklı. Bu kapsamdaki emekliler 6 ayda bir oluşan enflasyon oranı kadar zamma hak kazanıyor. Yılın ikinci yarısında beş aylık veri açıklandığı için şimdiden yüzde 33,65'lik zam imkanı doğdu. Yılın son ayına ilişkin verilerin açıklanmasıyla zam oranı netleşecek.

REFAH PAYI DA EKLENEBİLİR

 3 Ocak 2024'te açıklanaacak enflasyon oranıyla zam oranları netleşecek. 

Hükümetin bu oranların üzerine refah payı ekleme ihtimali de bulunuyor.

Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program'da (OVP) yıl sonu enflasyonu yüzde 65 olarak öngörülmüştü.  Enflasyon oranı kasım sonu itibarıyla yüzde 61,98 oldu.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Ocak 2024'te en düşük emekli maaşının yeniden artarak 10 bin TL'nin üzerine çıkması olasılığı kuvvetli. Burada hem emekli kök maaşı hem de emekli taban aylığı için iki düzenleme yapılarak 10.000 TL seviyesine yükseltilmesi durumu söz konusu. 10 bin TL’nin altında kalan maaşlar Hazine Desteği ile yeni belirlenecek tutara tamamlanacak. En düşük emekli maaşının 10 bin ila 11 bin 500 TL arasında belirlenmesi bekleniyor.

 EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE OLACAK?

Eğer Merkez Bankası ekonomistlerinin yüzde 65’lik enflasyon beklentisi gerçekleşirse en düşük memur maaşı evli ve 2 çocuklu bir çalışan için 22 bin 17 liradan 32 bin 906 liraya en düşük memur emeklisi maaşı da 9 bin 876 liradan 14 bin 760 liraya yükselecek.