Yargıtay’dan ev sahibi ve kiracılar için emsal karar

Yargıtay’dan ev sahibi ve kiracılar için emsal karar
Güncelleme:

Kiracı ve ev sahipleri arasında tartışma konusu olan tadilat masrafıyla ilgili Yargıtay’dan emsal bir karar geldi.

Tadilat masrafları senelerdir kiracı ve ev sahipleri arasında ciddi bir tartışma konusu olmaktaydı.

Buna göre son olarak Antalya’da bir kiracı dükkanına tadilat yaptırdı ve mülk sahibinden masrafların karşılanmasını istedi. Olumsuz yanıt alınca ise mahkemeye başvurdu. Yargıtay ise emsal bir karara imza atarak, kiralanan evde yapılacak faydalı ve zorunlu tadilatların masraflarının ev sahibinden istenebileceğini duyurdu.

Kiracı ev sahibinden yapılan masrafları alabilir ancak bunun bir şartı var. Kiracı oturduğu sürece ev sahibinden bu masrafları istemeyez ancak taşınırken isteyebilir.

Kiraları yakalayan site aidatları için kötü haber

Öte yandan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğun 1 Eylül’de başlayacağını açıkladı. Tunç, bir gazetecinin ‘Site aidatıyla ilgili bir çalışma var mı ?’ sorusuna da yanıt verdi.

Tunç, kira sözleşmesinden dolayı artırımın yüzde 25’i geçemeyeceğini ifade ederek, "Zam konusunda yüzde 25 sınırı var. Sözleşme olduğu için yüzde 25’i geçemez. Hukuki bir ihtilaf olur o zaman. Diyelim yüzde 26 yapmak istedi. Kiracı imzalamaz ama. Ev sahibi tahliyeye başvurursa onun da gerekçeleri var. Yüzde 25’lik artışı ödemiyorsa o konuda sıkıntı yok. İhtiyaç nedeniyle tahliye zaten yasada var. Bunu önleyemezsin" dedi.

Bakan Tunç, ‘kira artışı konusunda davaların arttığı’ iddialarına ilişkin soruya, "Artmış olabilir. Arttırmadıysa kirayı tahliye yoluna başvurmuştur. Bu kiracıyı koruyan bir şey. Tahliye davası da 1 yılda bitmiyor. Arabuluculuk da 1 Eylül'de başlıyor" ifadelerine yer verdi.

Site aidatı sorusuna yanıt

Bir gazetecinin ‘site aidatıyla ilgili bir çalışma var mı ?’ sorusuna ise “Şu anda bizim bakanlıkta öyle bir çalışma yok” dedi.