49 yıl önceki İstanbul'un kar çilesi

49 yıl önceki İstanbul'un kar çilesi

İstanbul'da yağan kar yağışı nedeniyle sorunlar yaşanırken bundan 49 yıl önceki vatandaşın 'kar çilesi' gazetelere böyle taşındı

Bundan tam 49 yıl önce, İstanbul tıpkı bugünkü gibi karlı bir sabaha uyandı. Ancak günümüzde yoğun kar yağışı, İstanbul gibi metropollerde özellikle ulaşım sorunlarına neden olurken; o dönem halkın yaşadığı problemler biraz daha farklıydı. Bu fark, gazete manşetlerine de yansıdı.

İşte 18 Ocak 1967 tarihli Hürriyet Gazetesi'nde tam sayfa görülen kar haberlerinden bazıları:

- Halk yaya kaldı; fırınların önlerinde kuyruklar ve yakacak derdi başladı; telefonlar arızalandı; sular kesildi.

- FIRSATÇI ŞOFÖRLER: İstanbul Trafik Müdürlüğünden öğrenildiğine göre, pek çok taksi şoförü kar yağışını fırsat bilerek, yüksek ücretlerde sefer yapmışlardır. Kadıköy'den Göztepe'ye bir kişi dolmuş ücreti 5 lira olarak alınmış, aynı şekilde Taksim'den Sarıyer'e bir kişi 10 veya 15 liraya götürülmüştür.

569ce0c067b0a9410021a12e.jpg

- Akşamüstü paydos saatlerinde on binlerce vatandaşın evlerine gitmekte güçlük çekmelerini dikkate alan İstanbul Valisi Vefa Poyraz, salâhiyetini kullanarak şehrimizdeki büyük okulların bir saat önce tatil edilmelerini bildirmiştir. Vali Poyraz, "Resmi dairelerden de çıkış saatlerini kademeli olarak ayarlamaktayız. Tehacüm olmamasına çalışıyoruz" demiştir.

569cdffa67b0a9410021a11b.jpg

KÖŞEBAŞININ MUZİPLİĞİ: "İstanbullular dün karakışın azizliğine uğramışlardır. Kaldırımlar buz tutmuş ve gelip geçen yayaları yere sermiştir. Cağaloğlu'ndaki bir köşebaşında beş dakika içerisinde dört kişi yaya kaldırımında sırtüstü yere yuvarlanmıştır. Hızlı hızlı yürüyen yayalar neye uğradıklarını şaşırarak kendilerini bir anda yerde bulmuşlardır. Güç bela yerlerinden kalkan bu şahıslar, düştükleri yere ters ters bakarak "Lâhavle" çekmekten kendilerini alamamışlardır. Yukarıdaki fotoğraflarda, Cağaloğlu'ndaki muzip köşebaşında yere serilen talihsiz yayalardan dördü görülüyor.