6 yaşındaki çocuğa istismar davasının tarihi öne çekildi

6 yaşındaki çocuğa istismar davasının tarihi öne çekildi
Güncelleme:

6 yaşındaki kız çocuğunun istismarıyla ilgili tutuksuz sanıklar K.İ., baba Y.Z.G. ve anne F.G. hakkında H.K.G.’nin avukatı tutuklama talep etti. Öte yandan duruşmanın 30 Ocak 2023 tarihinde görülmesine karar verildi.

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Y.Z.G.'nin 6 yaşındaki kızının dini nikah ile 'evlendirmesi' ve H.K.G'nin cinsel istismara maruz bırakıldığına yönelik iddialarla ilgili tartışmalar devam ederken yeni bir gelişme yaşandı. 

DURUŞMA ÖNE ÇEKİLDİ

Tutuksuz sanıklar baba Y.Z.G., anne F.G. ile H.K.G'nın 6 yaşındayken evlendirildiği K.İ. yargılanacağı dava 30 Ocak tarihinde görülecek.

Öte yandan H.K.G'nin avukatı; başvuru yaparak, tutuksuz sanıkların tutuklanmasını istedi. 

6 yaşında iken babası tarafından bir cemaat üyesine gelin olarak verilen ve ardından iddialara göre, tecavüz, şiddet ve istismarla dolu yıllar geçiren H.K.G.'nin hukuk mücadelesinin sonuçlanması isteniyor. 2012 yılında konu ilk kez yargıya ulaştı fakat takipsizlik kararı verildi. 

BAKAN YANIK'TAN AÇIKLAMA

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sanıklar hakkında tutuklu yargılama talep ettiklerini belirterek, "6 yaşında evlendirme skandalıyla ilgili sanıklar hakkında tutuklu yargılama talebimizi ilettik. Biz talep ettikten sonra davanın duruşma tarihi öne alındı. Kim olursa olsun hiç gözünün yaşına bakılmaz" dedi.

Bakan Yanık, açıklamasında şunları söyledi: "2 Aralık 2020'de bize ihbar edildi, hemen müdahil olduk. Kemik yaşı tespiti soruşturmasına da müdahil olacağız. 2 yıldır devam eden bir soruşturma süreci. Bu anlamda bizim süreç içerisinde her türlü katkıyı ve desteği sağladık.

Bu katalog bir suç, tutuklu yargılama talebinde bulunduk. Tutuklu yargılama talebimiz inceleniyor. Biz talep ettikten sonra duruşma tarihi öne alındı. Kim olursa olsun hiç gözünün yaşına bakılmaz.

Erken yaşta zorla evlilikle alakalı bakanlığımız çok uzun zamandır, çocuktan gelin olmaz kampanyaları var. Çalışmalarımız devam ediyor. 2017'nin son çeyreğinden itibaren pilot seçtiğimiz illerde acil eylem planları oluşturuyoruz. "

DAVA HANGİ MAHKEMEDE?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın da bu yönde adım atabileceği belirtiliyor. Bu konuda son sözü,  Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi söyleyecek. H.K.G'nin 2021'de boşandığı eşi K.İ. hakkında 67 yıl, ebeveynleri Y.Z.G. ve F.G. hakkında 22 yıl hapis cezası isteniyor.

Gözlerin çevrildiği bir diğer süreç ise Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun dosyanın 2012 yılından bu yana süren hukuki sürecine ilişkin başlattığı inceleme. Kurul, bu çerçevede, cinsel istismar iddiasına 2012 yılında takipsizlik kararı veren savcı başta olmak üzere bütün süreci titizlikle masaya yatırdı. 2012 yılında konu savcılığa ulaşmıştı. 14 yaşında olan kızın kemik testine başka birinin sokulduğu ve 21 yaşındaymış gibi gösterilerek dosyanın kapatıldığı ileri sürülmüştü. HSK Birinci Dairesi'nce yapılan inceleme doğrultusunda görevlendirilen müfettiş bu kararı veren savcının ifadesine başvuracak. Savcının 2012 yılında kemik testi yerine, genç kızın doğum kayıtlarını istemesi yeterliydi.

6 YAŞINDAKİ GELİN İFADESİNDE NE DEDİ?

Genç kızın hastane doğum kayıtları bulunuyordu ve nüfus idaresi de gerekli bilgiyi verebilirdi. H.K.G. bu durumu ifadesinde şu şekilde anlatmıştı: 

"14 yaşımda da düğün yaptılar. Sonra düğünü Sancaktepe'de babamın vakfında yaptılar. Cemaatten insanlar geldi. Annem bana düğünde 'sakın ağlama, ağladığını görmeyeceğim' dedi. O tarihlerde 14 yaşındaydım. Ben rahatsızlanınca annem ve Kadir beni kadın doğum polikliniğine götürdüler. Orada annem doktor ile konuşurken evli olduğumu ağzından kaçırdı. Bunun üzerine doktor oraya polis çağırdı. Oradan polis bizi alarak karakola götürdü, ifadelerimiz alındı. Benim yerime annem ve Kadir ifade verdi. İfadelerinde benim yaşımın normalde büyük olduğunu, ancak küçük yazıldığını söylemişler. Bunun üzerine savcılık kemik testi istedi. Kemik testi için odaya girdiğimde içeride bir kız film çekiliyordu. Ben ondan sonra film çekileceğimi düşünüyordum. Ancak içerideki kız filmi çekilince ikimizi birden dışarı çıkardılar. Ben dışarı çıkınca Kadir'e 'neden bir şey yapılmadı' diye sordum. Kadir bana 'sessiz ol, sonra konuşuruz kimse duymasın' dedi. Sonra öğrendiğime göre o kızın kemik testi benim kemik testimmiş gibi göstermişler. Dosya o şekilde kapandı."

DELİLLER NELER? 

İddianamenin kabul edilmesinin ardından dosyaya Ağır Ceza Mahkemesi bakacak. Haberler, iddianame ve sızan bilgilere göre, savcılığın elinde 4 saat 42 dakikalık ses kaydı var. Micro SD kart içindeki bu kayıtlar, resmi bilirkişi tarafından çözülmüş ve dosyaya girmiş. Savcı onlarca sayfalık kayıtların en dikkat çekici gördüğü bölümlerini iddianameye almış. Dava sürecinde tamamı okunup, sanıklara sorulacak. Kayıtlarda sanık K.İ.’nin H.K.G.’nin suçlamalarına doğrudan bir itirazı yok. Bu nedenle “ikrar” yani kabul veya dolaylı itiraf gibi değerlendiriliyor.

İddianameyi hazırlayan savcı, H.K.G.’nin doğum raporunu da delil olarak iddianameye koydu. Bu rapora göre H.K.G. 8 Mart 1998’de özel bir hastanede doğdu. Sapanca nüfusuna kaydettirildi. Savcı, Sapanca Kaymakamlığı’ndan nüfus kayıtlarına dair MERNİS tutanağını da aldı. 2012’de kemik testi için H.K.G.’nin yerine başkasının sokulduğunu da böyle delillendirmiş. 2012’deki soruşturmayı bitiren savcı bu doğum raporunu almak yerine H.K.G. için kemik testi talep ettiği için sorumlu tutuluyor ve HSK bu konuyu soruşturuyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN DA SORUŞTURMA

Bu konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan bir açıklama geldi. Koca, "6 yaşındaki çocuğun evlendirildiği olayda doktorun kemik yaşı raporuyla ilgili de soruşturmamızı açtık" dedi.

H.K.G ŞU AN NE YAPIYOR?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, TBMM Genel Kurulu’nda H.K.G. ile ilgili son gelişmeleri özetle şöyle anlattı:

“Mağdur, kuruluşlarımızda kalıyor, okuma yazması yok, ilkokul diploması alınıyor. Aşçılık eğitimi alıyor, İngilizce öğreniyor. Hayatını idame ettirecek şekilde yetişiyor. Dava, bize 2 Aralık 2022’de intikal etti, aynı gün müdahil olduk. Kendisinin ve çocuğunun can güvenliğini riske etmemek için geç açıklama yaptık.”