8x8 Amfibik Arama Kurtarma Araçları Teslim Töreni

8x8 Amfibik Arama Kurtarma Araçları Teslim Töreni

Başbakan Yardımcısı Akdoğan:- "Yeni kamplara ihtiyacımız yok, bizim 26 kampımızda yerimiz var, biz bu sayının artmayacağını düşünüyoruz. Çünkü aldığımız her bir kişiye karşı, yine kamplardan bir kişiyi Avrupa ülkelerine göndereceğiz"- "Bir çadırda yaşamak

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, " Yeni kamplara ihtiyacımız yok, bizim 26 kampımızda yerimiz var, biz bu sayının artmayacağını düşünüyoruz. Çünkü aldığımız her bir kişiye karşı, yine kamplardan bir kişiyi Avrupa ülkelerine göndereceğiz" dedi.

Akdoğan, Afet Ve Acil Durum Eğitim Merkezinde (AFADEM), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) düzenlenen "8x8 Amfibik Arama Kurtarma Araçları Teslim Töreni"ne katıldı.

Akdoğan, törende yaptığı konuşmada, AFAD'ın 8x8 amfibik araçlarının gerçekten ilgi çekecek özelliklere sahip olduğunu, araçların uçmanın dışında hemen hemen her şeyi yaptığını vurguladı.

Birçok ülkenin envanterinde bulunmayan araçların, Türkiye'de kullanılmasının önemli bir fırsat olduğuna işaret eden Akdoğan, Türkiye'nin fay hattında bulunduğunu, deprem riski yaşadığı için geleceğinin de bu gerçeklere göre kurulması gerektiğini bildirdi.

Akdoğan, 17 Ağustos depreminin Türkiye için önemli bir ders olduğunu anımsatarak, AK Parti döneminde ilgili kurumların birleştirilerek AFAD'ın kurulduğunu anlattı.

Bir afet yönetim modeli oluşturulması için çalıştıklarına değinen Akdoğan, AFAD'ın Türkiye afet acil durum müdahale planını hazırladığını dile getirdi.

Akdoğan, AFAD'ta 28 farklı hizmet grubunun bulunduğunu, hangi kurumun ne yapacağının önceden belirlendiğini, farklı bölgelerde 22 lojistik merkezinin de kurulduğuna dikkati çekti.

Türkiye'de 1999 depreminde sadece 115 arama kurtarma personelinin bulunduğuna anımsatan Akdoğan, bugün ise 2 bin 200 arama kurtarma elemanının olduğunu bildirdi.

Akdoğan, "Suriye krizinden sonra yaşanan büyük bir insani trajedi var. Bu meselede Türkiye gerçekten gurur duyulacak bir tablo ortaya koyuyorsa, bunun arka planında AFAD'ın sergilediği çalışmalar var" dedi.

- "Yeni kamplara ihtiyacımız yok"

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Türkiye'de şu anda 2 milyon 750 bin Suriyelinin bulunduğunu, yaklaşık 270 bin civarında kişinin de kamplarda kaldığı bilgisini verdi.

Akdoğan, Türkiye'de 26 kampın olduğunu, Öncüpınar'ın karşısında Suriye tarafında da ayrıca 10 kampın bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Son dönemde Avrupa Birliği ile gerçekleştirdiğimiz anlaşma hayata geçmeye başladı. Yunan adalarına geçen sığınmacıların ilk etabı geçtiğimiz günlerde alındı, 202 kişi. Bunların ikisi Suriyeli, diğeri Afganistan, Pakistan, farklı ülkelerden.

Bazen basın mensupları soruyor, 'Geri dönüşlerle ilgili yeni kamplar mı yapıyorsunuz?' Yeni kamplara ihtiyacımız yok, bizim 26 kampımızda yerimiz var, biz bu sayının artmayacağını düşünüyoruz. Çünkü aldığımız her bir kişiye karşı, yine kamplardan bir kişiyi Avrupa ülkelerine göndereceğiz. Bu son gelen heyetle birlikte 78 kişi de Almanya, Hollanda, Finlandiya'ya düzenli göçmen olarak gönderilmiş oldu. Yani Türkiye'de bu sayı artmayacak. Türkiye'nin transit geç iş ülkesi, insan kaçakçılarının kullandığı bir güzergah olmaktan çıkması önemli."

Akdoğan, son dönemde yapılan konteyner kentlere de değinerek, bunların çadır kentlerden dönüştürüldüğünü belirtti. Çadırda yaşamanın kolay olmadığını, bunları da konteyner kentlere çevirmek için arayışlarının bulunduğuna işaret eden Akdoğan, şunları kaydetti:

"Bu yüzden bazı şehirlerimizde son dönemdeki konteyner çalışmaları, çadır kentlerin dönüşümüyle ilgili. Yoksa bu Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde alacağımız kişilerin yerleştirilmesi için bir ihtiyaç değil, bunu da özellikle vurgulamak istiyorum."

- AFAD, 8x8'leri Türkiye'ye getirdi

AFAD Başkanı Fuat Oktay da Türkiye afet müdahale planıyla oluşturdukları sistemi araç-gereç alt yapısıyla güçlendirdiklerini vurguladı.

Kurumun önceki yıllarda araç- gereç alt yapısıyla ilgili bilgi veren Oktay, şu an itibarıyla 40 amfibik aracı ciddi bir güç olarak müdahale kapasitelerine dahil ettiklerini bildirdi.

Oktay, ülke genelindeki 11 birlik ve arama kurtarma personelinden 2 bin 209 kişinin tamamının, 2015'te uluslararası geçerliliği olan sertifikaya sahip olduklarını da sözlerine ekledi.

Afet bölgelerinde her türlü arazi koşulunda görev yapabilen 8x8 amfibik araçlar düzenlenen tatbikatla tanıtıldıktan sonra 40 adet 8x8 amfibik araç AFAD il müdürlüklerine teslim edildi.

Akdoğan da bir amfibik aracın direksiyonuna geçti ve araç hakkında bilgi aldı.

Afet bölgelerinde kullanılmak üzere Türkiye'ye getirilen amfibik araçlar, karada ve suda arama-kurtarma yapabiliyor.

Dünyada sayılı ülkenin envanterinde yer alan 8x8'ler, Türkiye'de su baskını, sel, çığ, heyelan, yangın, deprem gibi sıklıkla karşı karşıya kalınan afetlerde hayat kurtaracak.

Bu araçlar yolu olmayan açık, engebeli ve eğimli arazilerde, enkazların arasında, bataklık ve sığ sularda ya da yoğun karlı arazilerde kullanılacak. 50 derece dik yokuşları çıkabilen, 45 derece yan eğimli arazilerde yol alabilen amfibik araçlar, 35 litre benzinle 8 saat aralıksız arama-kurtarma yapabiliyor.

Karada 6, suda da 4 personel taşıma kapasitesine sahip araçlar, sedye konulduğunda ise 3 personel taşıyabiliyor.