Atatürk'ün cenaze masrafları tek tek faturalandırılmış

Atatürk'ün cenaze masrafları tek tek faturalandırılmış
Güncelleme:

Meclis Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün hastalık süreci ve cenaze töreniyle ilgili belgeleri kitap haline getirdi. Kitapta, cenaze töreni için yapılan harcamaların belgesi de yer aldı.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un bastırdığı yayını Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı hazırladı. “Belgelerle Dolmabahçe’den Etnografya’ya” isimli yayında, cenaze sırasında yapılan neredeyse her masrafın belgesi yer aldı.

RUHUNA SADAKA

Hürriyet'ten Bülent Sarıoğlu'nun haberine göre, Atatürk’ün ruhu anısına, fukaraya verilmek üzere Başbakanlık’tan 2 bin 555 lira 12 kuruş çıkarıldı. Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Boysan, 18 Kasım’da bu parayı bizzat dağıttı ve her birinden imza veya parmak izi aldı. “Dikili Taş Ihlamur Köşkü’nde ölü bahçıvan Mustafa’nın ailesi, Üsküdar Çamlıca Tepesi’nde Veli Dayı, Yorgancı Fatma, Beşiktaş’ta Deli Hacer, Cennet Efendi türbesinde Ayşe” adlarıyla kaydedilen yoksullara, 50 ila 150 lira arasında yardım yapıldı.

BERBERE 25 LİRA

Ayrıca 20-21 Kasım’da İkinci Meclis’te katafalkta bulunan naaş başında saygı nöbeti tutan subayların içtikleri sigara 17 lira 5 kuruş tuttu. Subaylara TBMM berberi Reşad Gonca tarafından verilen tıraş hizmetinin bedeli de 25 lira oldu.

NÖBET TUTAN SUBAYLARA YEMEK

Naaşı İstanbul’dan Ankara’ya getiren tabutlar, azınlık cemaatinden ustalara yaptırıldı. Defnedildiği tabut ise askeri fabrikada üretildi. Naaş başında nöbet tutan subayların TBMM Lokantası’nda yediği çorba, tas kebap, komposto gibi yemeklere 306 lira 15 kuruş ödendi.

Hürriyet